Видове животински принт в модата и домашния интериор

Видове животински принт в модата и домашния интериор

Това което наричаме животински принт в съвременния интериорен дизайн е технологично нанесен мотив върху горната част на дадена повърхност. Виждали сме такива нанесени принтове върху тениски, модни дрехи и аксесоари, мебелни тапицерии, тапети, килими и постели.

В статията можете да се запознаете с всички видове животински принт, които се използват в модната и мебелната индустрия, и като цяло в индустрията по обзавеждането на дома. Не е важно дали е използван ситопечат или дигитален печат върху дадената повърхност, но развитието на технологиите, така че да разполагате с голям избор от модели и мотиви за домашния интериор.

Видове животински принт – подредени по азбучен ред

Видове животински принт в модата и домашния интериорГепард – един от разпознаваемите котешки отпечатъци, който  състои се от дебели плътни черни петна, често примесени с по-малки черни точки. Той стана изключително популярен през 30-те години на миналия век благодарение на филма Тарзан. Щампата с гепардов мотив се смята за по-изтънчена от другите видове принтове на диви котки.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЖираф – животинският принт с жираф е по-малко известен от тези на хищниците. Щампата е съставена от правоъгълни форми, струпани плътно върху кафяв фон. Подобно на кравата, жирафът е смел модел за интериорно обзавеждане – поради неутралните си цветове е много по-ненатрапчив и удобен за декориране.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЗебра – популярен още от 70-те години на миналия век, благодарение на засиления интерес към световните култури по онова време, щампата на зебрата е много графична и версатилна. Състои се от дълги черни ивици, плътно опаковани една до друга на бял фон. Може да се използва успешно върху мебелни тапицерии, килими и постелки, тапети, дори плочки за баня и други такива домашни повърхности.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЗмия – част от модата от началото на 20 век, змийският принт е известен със своя отчетлив шарен вид на неутрален фон. Най-често се използва за аксесоари като чанти, колани и обувки. Влиза и в екзотични дизайнерски решения за дома. Съвременната технология позволява използването на много цветове като основа на самия змийски мотив.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКоруба на костенурка – познат мотив още от древността, черупката на костенурка е известна с луксозния си вид. Обикновено щампата с кафяви петна се използва главно за аксесоари, като бижута, колани и най-вече слънчеви очила. В домашния интериор може да се види като мотив върху тапети и постелки, но по-рядко като тапицерия.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКрава – мотивът с животински принт крава се е появил за първи път на модните подиуми като част от есенно зимни колекции. Кравешкият принт се състои от неправилни, закръглени форми с черен цвят, отпечатани на бял фон. Кравешкият принт се счита за по-малко изтънчен в сравнение с котешките модели или тези на влечугите.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКрокодил – крокодилската животинска щампа се използва още от 19 век. Мотивът се състои от дребни, неправилни люспи, обикновено в неправилен графичен модел. Обикновено се намира под формата на аксесоари като чанти, колани и обувки, но може да присъства и върху дрехи. Той е по-малко използван в интериорния дизайн.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЛеопард – един от най-известните модели животински принт – леопардовият мотив е от кръгове с дебели ръбове с изчистен по-светъл център. Той става изключително популярен както в модната индустрия, така и в света на интериорния дизайн. Използва се върху тапицерии на мебели, деко възглавници, постелки.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорПаун – рядък животински принт, щампата с паун се състои от типично цветни паунови пера, които дори навяват мисли за флорален модел. Този принт се свързва с мистериозност и ексцентричност и може да бъде представен върху облекла и аксесоари като портмонета. В дома също намира приложение особено върху спално бельо.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорТигър – концептуален отпечатък за множество интериорни проекти, тигровият мотив се разпознава по-лесно от тези на големите котки, заради цвета. Състои се от дълги, вълнообразни, неправилни ивици, разположени на оранжев фон. Съвременната технология също позволява запазване на мотива, но предлагането му в различен цвят. Заради силата и мистиката на животното, не малко интериорни дизайнери използват тигровия животински принт за проекти в домашни интериори.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорХиена – рядък животински принт, принтът на хиена, може да бъде с петна или райета. Версията на петна изглежда подобна на щампа на гепард, докато раираната версия изглежда подобна на щампа на тигър, но и в двата случая фонът е по-кафяв. Среща се в интериори с африкански дизайн, но не е толкова разпространен.

Видове животински принт в модата и домашния интериорЯгуар – котешка щампа, съставена от черни мръсни розеткови петна, наречени така заради кръговете с дебели ръбове с черни петна в средата. Принтът с ягуар датира от цивилизацията на маите и става популярен през 70-те години на миналия век с движението на Пънк музиката. Днес се смята за екзотичен принт, който може да се ползва успешно в интериорния дизайн.

 

Съвременните технологии предполагат съвместното използване на най-различни животински щампи в повечето индустрии свързани с обзавеждането и модата, като дори създават нови животински принтове, които се ползват по-рядко, но също са интересни, странни и предизвикват интерес. 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap