Домашно кино: забавното удоволствие за цялото семейство | Creative Home

Домашно кино: забавното удоволствие за цялото семейство

Искате домашно кино вкъщи! То е страхотно допълнение към всеки дом със свободно пространство и предоставя невероятни възможности за забавление у дома за цялото семейство – или просто да се насладите на любимите си филми в спокойствието на вашата собствена компания. Зависи от настроението ви, но в и двата случая ще се почувствате отпочинали и заредени с положителни емоции (разбира се ако не сте избрали някой драматичен филм, който да ви разчувства).

Истината е, че създаването на домашно кино не е толкова сложно, високотехнологично или скъпо, колкото звучи – въпреки че можете да похарчите стотици и дори хиляди левове, ако искате.

Все пак трябва да изпипате правилно дизайна и техническите детайли, по-специално да гарантирате, че шумът от съраунд звук, излъчван от него, не се чува в останалите стаи на дома.

Как да създадете домашно кино

Нуждаете се от специална стая

Специалната стая за домашното кино е помещение, предназначено единствено за гледане на видеоклипове на голям екран. Това означава, че почти нищо друго не се извършва в тази домашна кино зала, освен дейности, свързани с прожекцията.

Ако стаята за домашно кино се използва и с друго предназначение, то тогава значението ѝ намалява. Когато неспециализираната система за домашно кино споделя отворено пространство с план на пода с кухнята, звуците и миризмите от готвене са нещата, с които ще се сблъскате. Когато филмовата зала е всекидневната, може да не получите спокойствието и тишината, от която се нуждаете, когато гледате филм, както  и светлината е трудно да се контролира.

Помислете за околната светлина

Околната светлина е нежелана светлина. Тя е светлина от източници извън кинозалата, като светлина, идваща от прозорци, под и около вратите и от изкуствена светлина в стаята.

При повечето ремонти на дома вие винаги се опитвате да добавите повече естествена светлина. Стаята за домашно кино е място, където искате да направите точно обратното. И тя се нуждае от колкото се може по-малко светлина.

Пропускането на светлина убива изображенията на видеопрожекцията. Дори плоските екрани, които са далеч по-ярки, се възползват от по-ниското осветление на стаята.

От страната на проектора, ще ви е необходим проектор с висок лумен, ако имате някаква околна светлина, която не можете да контролирате. Но най-добрият начин да се справите с околната светлина е просто да я спрете, преди да е започнала, като изберете пространство, което вече има малко светлина, като мазе. Ако не можете да направите това, ограничете светлината със светлоблокиращи завеси и сенници.

Контролирайте околния звук

Околният звук също може да се окаже пречка, като светлината. Той е нежеланият звук, идващ извън помещението. Дори и да успеете да намерите специално място за вашето домашно кино, звуците извън това пространство често съсипват изживяването при гледане.

Съдомиялната машина, пералните и сушилните за дрехи, хората в други стаи, шумовете от кухнята, шумовете от водопроводните инсталации и звуците извън къщата са само няколко примера за околни звуци, които могат да се връхлетят и да унищожат звука на вашето домашно кино.

Създаването на специално пространство е първата стъпка към контролирането на външния шум. Но трябва да направите няколко стъпки преди това:

– Звукоизолирайте стаята си, като добавите втори слой гипсокартон или го замените със специална шумоизолираща стена.

– Поставете по-дебели завеси, които едновременно блокират светлината и абсорбират звука.

– Запечатайте пукнатините с уплътнител.

Изградете подходяща стойка за A/V компоненти

Стелажът за аудио-визуални компоненти или A/V шкафът е централната точка за вашите компоненти източник. Считайте, че A/V шкафът е централният мозък, който контролира всички свързани с развлеченията дейности във филмовата зала.

Правилно вентилирайте A/V шкафа

Стелажът за A/V компоненти трябва да бъде добре вентилиран, тъй като компонентите създават топлина и могат да се повредят, ако натрупването на топлина е прекомерно. Предлагат се метални A/V стелажи за закупуване, които са открити отпред и отзад. Можете също така да изградите свой собствен A/V шкаф.

Създайте здрава, гъвкава система за осветление

Контролът на светлината в киното означава възможност за включване и изключване на светлини или за градуиране на светлината в кино пространството.

Софити, въжени светлини, димери и вградени светлини формират гръбнака на много домашни филмови зали, построени от собственици. Софитите са дълги табла близо до тавана, които се простират по периметъра на стаята и често са инкрустирани с въжени светлини.

Малки вградени лампи могат да бъдат добавени към дъното на софитите или в тавана, за да светят надолу, като формират класическия вид на домашно кино. Дръжте по-голямата част от тези светлини зад зрителя, за да избегнете дискомфорт по време на филма.

Ограничете светлоотразителните обекти

Всичко, което не е самият екран и което отразява светлината обратно към зрителя, трябва да бъде сведено до минимум или избягвано.

Това означава, че боята ви трябва да има по-плоски блясъци, за предпочитане матова или равна. Лъскавите дръжки на вратите, пантите, осветителните тела, комплектите за вградени лампи, плотове, отоплителни шкафове и вложки за камини трябва да се избягват.

Не забравяйте и за системата за домашно кино. Системата за домашно кино осигурява завладяващо аудио изживяване, което повишава висококачественото видео изживяване и го прави страхотно да се насладите на свободното си време.

Домашното кино се доставя с приемник, който изпраща видео и аудио предавания към декодера. Този декодер вече е свързан към няколко канала или високоговорителя, които обработват аудио предаване. Домашното кино се предлага с множество усилватели за всеки изходен звуков канал и ви позволява лесен достъп.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap