Интелигентен дом и автоматизация на дома | Creative Home

Интелигентен дом и автоматизация на дома

Термините автоматизация на дома и интелигентен дом навлизат все повече в ежедневието ни. Дори да не намираме разлика между двете понятия, те все повече се превръщат в част от нашето ежедневие и може би не се даваме сметка, че това променя не само начина ни на живот, но и начина на мислене.

Каква е разликата между двете понятия и каква е връзката между тях, какви са предимствата на интелигентния дом и потенциалните рискове – това ще бъде темата на следващите редове!

Какво е интелигентен дом?

Интелигентният дом е жилище, което използва устройства, свързани с Интернет или вътрешна мрежа, за да позволи дистанционно наблюдение и управление на уреди и системи, като осветление и отопление, и не само.

Устройствата комуникират помежду си с помощта на вграден софтуер, Wi-Fi или друга безжична връзка. Интелигентният дом може да включва комбинация от самостоятелни устройства, като сензори и звънци за врати, и мрежови устройства, като интелигентни уреди и термостати.

Какво е автоматизация на дома?

Това е процесът, който се отнася до управлението на интелигентния дом. Тоест автоматичното и електронно управление на домакински функции, дейности и уреди. С прости думи това означава системата, която контролира комуналните услуги и функциите на вашия дом чрез софтуер, за да направите живота по-удобен и сигурен, и дори да харчите по-малко за битови сметки.

Интелигентния дом като част от живота ни

Интелигентният дом и автоматизацията на дома са свързани понятия. Като първото е следствие от автоматизацията. Интелигентният дом е автоматизирана система, която обединява няколко различни технологии, за да улесни живота на съвременното семейство. Без значение дали е в България, Италия, Китай или Южна Африка. За хората от средната класа, това е едно различно начало, което се превръща в реалност със всеки изминал ден. Хубавото в цялата работа е, че все пак това все още е личен избор и такъв на семейството.

Ако днес напишете в онлайн търсачките автоматизация на дома (home automation) ще излязат поне 9 системи, които са автентични продукти разработени от компании с тази цел – да управляват температурата, осветлението, уредите в кухнята, ключалките по вратите и прозорците и много повече. Внедряването на такава и нейното ефективно използване превръща обикновения дом в интелигентен.

Предимства на интелигентния дом

С помощта на устройствата за интелигентен дом можете да автоматизирате задачите и да улесните живота си. Когато се приберете от работа, осветлението ви може да се включи и музиката да започне да звучи.

Допускане на лица в сградата – с помощта на интелигентен звънец можете да допускате хора в дома си чрез лицево или звуково разпознаване. Можете също така да използвате интелигентни звънци за получаване на известия за хора на вратата ви.

Пестене на енергия – най-добрите интелигентни домашни системи могат да ви помогнат да пестите енергия, като изключват осветлението, когато напускате стаята, и го включват отново, когато се върнете. Те могат също така да ви помогнат да наблюдавате дома си, докато отсъствате, за да можете бързо да видите, ако възникне проблем.

Отдалечен достъп и контрол от разстояние – можете също така да получите достъп до системата си от разстояние, така че да не е необходимо да сте в къщата, за да управлявате термостата или да заключвате вратата си.

Заключение

Това което днес наричаме интелигентен дом е само началото на това, което предстои да се случи. Все пак има още рискове, които трябва да се имат предвид. Понастоящем по-голямата част от устройствата за интелигентен дом се контролират от един-единствен производител – предизвикателството е да се разбие този монопол и да се предостави контрол на потребителите.

Най-важното, което трябва да запомните, е, че трябва да имате добра Интернет връзка и че домашната ви мрежа е защитена. Когато избирате автоматизация на дома, говорете с производителя на софтуера, за да знаете как да се пазите от хакерски атаки, как да сигнализирате и как да управлявате най-добре новата интелигентна среда.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap