Поливане на орхидея – как се прави и често срещани грешки | Creative Home

Поливане на орхидея – как се прави и често срещани грешки

Грижите за орхидеите са изключително специфични, като се има предвид предпочитанието на растението към строг набор от стандарти за светлина, влажност и температура. Но след като разберете как да поливате орхидея, за да помогнете на вашето цвете да цъфти, поддържането на орхидеите може да бъде доста лесно с правилната грижа и рутина.

Как да поливате правилно орхидея

Хладка вода

Каквато и вода да използвате, най-добре е хладка. Не трябва да оставяте корените да стоят във вода дълго време, тъй като те ще изгният. Като общо ръководство, ако листата са зелени, вашата орхидея е добре гледана. Ако са кафяви, това може да е причинено от преполиване. Отрежете всички засегнати участъци и поливайте по-малко следващия път.

Колко често

Стремете се да поливате орхидеята си веднъж седмично. При много горещо време преминете на всеки два или три дни. През зимата поливайте не повече от веднъж на две до три седмици. Когато поливате, потопете цялата саксия в мивката или купа с вода и я оставете потопена за няколко минути, за да позволите на корените да поемат цялата вода, от която се нуждаят.

Водата

Най-добрият начин да поливате орхидея не е просто да наливате вода в горната част на саксията, а по-скоро да я потапяте всяка седмица във вода. След това повдигнете съда и оставете излишната вода да изтече през дупките в дъното на съда. След като се отцеди добре, поставете го върху чинийка с чакъл. Това ще помогне на въздуха да циркулира около него и ще гарантира оттичането на нежеланата вода.

Въпреки че по природа няма да навреди на растението, когато водата попадне върху листата, специалистите отбелязват, че имат по-малко проблеми с болести по листата и проблеми с гниенето на короната, когато поддържам листата сухи.

Най-често срещани грешки при поливане на орхидея:

Поливане твърде често: Орхидеите никога не трябва да се оставят да стоят във вода за дълги периоди от време. Всъщност почвата в растението трябва да е суха преди поливане.

Поливане през нощта: Това може да звучи странно, но без значение какъв вид орхидея отглеждате, винаги поливайте сутрин.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap