Рубрика: Интериорен дизайн на седмицата

ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН – ВЪВЕДЕНИЕ В РУБРИКАТА

С тази статия откриваме рубриката в сайта ни „Интериорен дизайн на седмицата”. Ще питате защо е необходимо? Идеята ни не е само да се запознаете с видовете интериорен дизайн, от които да търсите вдъхновение за даден ваш проект за обзавеждане, но и за нещо много повече.

Познанието в изкуството на интериорния дизайн ви позволява по-лесно да общувате с хората, които следва да ви помогнат да обзаведете дома си, офиса, вилата, заведението. Най-лесният начин да кажете какво точно искате е като познавате правилата, особеностите, стилистиката, подредбата на елементите, които съставляват всеки един стил. Нека обаче започнем малко по-отдалеч!

Какво е интериорен дизайн?

Интериорният дизайн се определя като „изкуството или процесът на проектиране на интериорното пространство в една стая, сграда или пространство. Докато думата „процес” може да включва набор от правила или строги насоки, понятието „изкуство“ е много абстрактно и субективно. Следователно възприятията за стила на даден дизайн могат да бъдат объркващи без обща посока или рамка, в която се случва разговора между клиентите и дизайнерите.

Ако клиентът не може ясно да изрази своята визия за декориране на жилищно или търговско пространство, това ще представлява голямо предизвикателство за интериорния дизайнер. Потенциалният риск е голям, така че да не се получи това, което клиентът търси като краен ефект. Защото вие като собствениците на дадено пространство сте тези, които ще го използвате и естествено вие ще търсите, удобство, практичност и красота, които да ви заобикалят, но и които са съобразени с преследване на дадена цел.

Например ако правите вила далеч от града, може би ще искате да се върнете към рустикалното, грубото, близкото до природата интериорно усещане. Или пък ако правите заведение тип сладкарница, вие може би ще искате да предразположите гостите да се чувстват добре и дизайнът да съответства на менюто и на средата, която ще е най-подходяща за хранене.

Бихме искали нашите статии да служат като изчерпателен дневник на интериорния дизайн, за да ви служат като ориентация в стила. Тази база с информация ще ви помогне да разберете как се прави интериор в един стил, или как се смесват различните стилове, за да създавате ваши персонализирани идеи за декора. Ние бихме искали да улесним дизайнерите и клиентите да намират общ език и да си взаимодействат творчески, за да предават по-ясно идеите си един на друг.

Как да следвате рубриката:

Ежеседмично в този дневник, ще се появява линк към нова статия, която ще е свързана с даден стил в интериорния дизайн. Чувствайте се свободни да използвате този списък с често срещани стилове като отправна точка за вашия проект за декориране. Може да давате идеи чрез социалните мрежи какъв стил бихте искали да видите, така рубриката ще се разраства и ще ви дава възможност за сравнение и вдъхновение.

Всеки стил е обяснен чрез описание на неговите основни характеристики, чрез идентифициране на специфичните за него неща, примери за характерни мебели и осветителни тела и снимки изобразяващи определени аспекти от стила на декора за различни пространства. Тъй като рубриката ще е седмична за всеки стил, в категориите в сайта ще се появяват статии водени от стила, но насочени към определени помещения. Например ако темата на седмицата е Индустриал дизайн, то може да има след това и статии мебели в стил индустриал дизайн, баня в индустриал дизайн и т.н.

Не е задължително да разглеждаме стиловете, които ще предложим като нещо цялостно и завършено. В съвременната ни епоха, в един дом можете да видите как различни стаи са подредени според различни насоки в дизайн. Така както един хол може да е в Арт Деко дизайн, така банята може да бъда направена във Викториански стил и това ще има страхотно въздействие в самия интериор. Съвсем нормално е да изберете мебели в даден стил и да ги поставите във всекидневната, без да целите да направите цялостен завършек. Когато обаче познавате стилът на мебелите, много по-лесно ще се ориентирате за тяхното подходящо съчетание в даден интериор.

Е, нека приключението в света на интериорния дизайн, да започне!

1. Арт Деко стил

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели
Copy link
Powered by Social Snap