Есенно подрязване на рози: За красива градина през топлите сезони

Ако се грижите за вашите рози през есента, те ще изкарат безопасно зимния сезон, и ще бъдат здрави, жизнени и пълни с цвят през следващата година. Основните грижи за розите през есента са подреждане, премахване на прецъфтели цветове или болна зеленина и подрязване. Есента също е подходящо време за засаждане на роза.

Стъпки за есенно подрязване на рози 

Стъпка 1

Отрежете всички мокри, спаружени розови цветя, за да предотвратите загниването. Отстранете само венчелистчетата, така че стъблото да се запази.

Стъпка 2

Откъснете и изхвърлете в контейнера всяка останала зеленина, която показва признаци на заболяване, като черни петна, плесен или ръжда. Също така събирайте всички заразени листа, които са паднали на земята, тъй като те могат да пренасят болести от едно цвете на друго.

Стъпка 3

Есента е подходящо време за трансплантация на рози, които са в неправилна позиция. Можете също така да засадите нови, тъй като те ще имат време да се установят преди зимата. Те се предлагат като растения, отглеждани в контейнери, или като растения с гол корен от ноември до март.

Стъпка 4

Подрязвайте мъртви, повредени или пресичащи се стъбла от храстови рози. Стремете се да създадете рамка с отворен център, за да има добър въздушен поток през растението.

Стъпка 5

Скъсете стъблата на високите храстовидни рози, за да намалите вятъра по време на зимните бури, тъй като това може да разхлаби и повреди корените. Отрежете стъблата точно над обърната навън пъпка, където е възможно.

Стъпка 6

Изтънете главите на стандартните рози (оформени като близалки на едно високо стъбло). Техните закръглени глави могат да уловят вятъра и дори да се откъснат напълно при силна буря.

ВАЖНО! Ако искате да направите есенно подрязвани на вашите рози в градината, трябва да знаете, че е необходимо да изчакате до след първата силна слана (температура под 25 градуса през нощта). Ако отрежете преди първата силна слана, това може да накара розите да цъфтят, когато трябва да са в латентно състояние.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.6 / 5. Брой гласове: 48

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap