Как да си отгледаш…кактус?

В дивата природа съществуват хиляди видове кактуси, но ако искате да си отгледате кактус вкъщи, има и такива, които стават чудесни стайни растения. Кактусите са много обичани за домашно отглеждане защото изискват относително малко грижи и няма много детайли в процеса на тези грижи.

Декоративните кактуси, които може да отглеждате в саксия в дома си са от вида пустинен кактус (снимка 1) или от вида горски кактус (снимка 2). Пустинните кактуси обикновено имат много бодли или власинки, и са оформени като лопатки, топки или обелиски.  Горските кактуси са малко по-различни като вид; в саксията те приличат по-скоро на други сукулентни растения и са отлични като висящи или увивни растения вкъщи.

Най-известният декоративен горски кактус е коледният кактус, който е по произход от Бразилия и цъфти пищно в червено, розово, лилаво и жълто. Както пустинните, така и горските кактуси растат бавно, имат красиви цъфтежи и са сред най-упоритите от всички стайни растения.

Грижи за кактус в саксия като стайно растение

Кактусите са сред най-издръжливите от всички стайни растения. Двата вида, които споменахме, пустинните и горските кактуси, имат уникална, изключителна красота, което ги прави изящно растение за всеки перваз на прозорец или за ярко осветена стая.

Как да си отгледаш...кактус?

Пустинен кактус в саксия (снимка 1)

Някои видове цъфтят след три или четири години отглеждане, а други никога не цъфтят на закрито. И двете групи кактуси не изискват тежки грижи, но сред задължителното за тях е ярката слънчева светлина и поливане от време на време.

Водата и храненето могат да бъдат намалени през зимата, когато растението е в латентно състояние.

Подрязване обикновено не е необходимо, освен ако растежът не трябва да се регулира, а мъртвата глава се отнася само за цъфтящите сортове, от които сухите цветя така или иначе са склонни да падат сами.

Светлина

Кактусите се нуждаят от четири до шест часа ярка слънчева светлина дневно. Някои видове пустинни и горски кактуси обаче могат да изгорят на пряка слънчева светлина. Поставете вашия кактус близо до слънчев прозорец и изберете място, което получава филтрирана ярка светлина през лятото и директна светлина (като прозорец с южно или западно изложение) през зимата.

Можете да преместите кактуса си на открито през лятото, за да осигурите достатъчно светлина, но го правете само когато нощните температури не са по-ниски от 10 градуса.

Почва

Пустинният кактус расте най-добре в бързо дренираща почвена смес, създадена специално за кактуси. Също така растат добре в обикновена почва за саксии, допълнена с пясък, камъчета или перлит, за да се увеличи дренажът и аерацията. Горският кактус също обича добре дренираща почва, но често може да расте добре и в обикновена смес за саксии.​

Вода

През пролетта и лятото, когато вашият кактус активно расте и цъфти, давайте му обилна напитка на всеки десет дни, оставяйки водата да се отцеди напълно. По време на зимния период на почивка намалете поливането до веднъж на всеки четири седмици (и на всеки шест седмици за някои пустинни видове). Почвата трябва да е суха на пипане между летните поливания и предимно суха през зимата.

Как да си отгледаш...кактус?

Горски кактус (снимка 2)

Температура и влажност

Кактусът предпочита горещи температури, вариращи от 21 до 26 градуса по Целзий. През зимата растението предпочита период на охлаждане, като температурите се движат близо до 13 градуса по Целзий. В естественото си местообитание пустинният кактус е свикнал с много студени нощи и някои видове дори могат да издържат нощни температури до 2 градуса. Все пак всяко стайното растение, което не е закалено, трябва да бъде защитено от зимни течения.

Кактусът предпочита нива на влажност от 40 до 60 процента, което е доста лесно за постигане в повечето домове. Горските кактуси обичат малко по-влажен въздух от пустинните сортове. Така че, ако видите, че вашето сукулентно растение да вехне, напръсквайте го от време на време с овлажнител.

Торене

Кактусът може да оцелее при някои от най-суровите условия на почвата под тях. Всякакви усилия за наторяване са добре дошли, но не винаги са необходими. Някои градинари получават лоши резултати със стандартните торове за стайни растения (вероятно поради неправилното съотношение на хранителни вещества), така че потърсете специализиран органичен тор за кактуси, който съдържа повече фосфор, отколкото азот. Торете вашия кактус два до три пъти годишно, само по време на вегетационния период, и се съобразете с препоръчаните от производителя количества. Намалете или премахнете тора през зимата.

В тази статия се занимавахме само са най-важните данни за отглеждане на кактус, така че да осигурите най-добра среда вкъщи. Понеже кактусите имат и много символична наситеност в тях, ще направим и статия за символиката и вярванията свързани с кактусите.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap