Поливане на орхидея – как се прави и често срещани грешки

Грижите за орхидеите са изключително специфични, като се има предвид предпочитанието на растението към строг набор от стандарти за светлина, влажност и температура. Но след като разберете как да поливате орхидея, за да помогнете на вашето цвете да цъфти, поддържането на орхидеите може да бъде доста лесно с правилната грижа и рутина.

Как да поливате правилно орхидея

Хладка вода

Каквато и вода да използвате, най-добре е хладка. Не трябва да оставяте корените да стоят във вода дълго време, тъй като те ще изгният. Като общо ръководство, ако листата са зелени, вашата орхидея е добре гледана. Ако са кафяви, това може да е причинено от преполиване. Отрежете всички засегнати участъци и поливайте по-малко следващия път.

Колко често

Стремете се да поливате орхидеята си веднъж седмично. При много горещо време преминете на всеки два или три дни. През зимата поливайте не повече от веднъж на две до три седмици. Когато поливате, потопете цялата саксия в мивката или купа с вода и я оставете потопена за няколко минути, за да позволите на корените да поемат цялата вода, от която се нуждаят.

Водата

Най-добрият начин да поливате орхидея не е просто да наливате вода в горната част на саксията, а по-скоро да я потапяте всяка седмица във вода. След това повдигнете съда и оставете излишната вода да изтече през дупките в дъното на съда. След като се отцеди добре, поставете го върху чинийка с чакъл. Това ще помогне на въздуха да циркулира около него и ще гарантира оттичането на нежеланата вода.

Въпреки че по природа няма да навреди на растението, когато водата попадне върху листата, специалистите отбелязват, че имат по-малко проблеми с болести по листата и проблеми с гниенето на короната, когато поддържам листата сухи.

Най-често срещани грешки при поливане на орхидея:

Поливане твърде често: Орхидеите никога не трябва да се оставят да стоят във вода за дълги периоди от време. Всъщност почвата в растението трябва да е суха преди поливане.

Поливане през нощта: Това може да звучи странно, но без значение какъв вид орхидея отглеждате, винаги поливайте сутрин.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 89

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap