Стилът Минимализъм – преди интериорния дизайн

Преди да навлезем в темата за стилът Минимализъм  като стил в интериорния дизайн, ще се впуснем в разбиране на самата концепция. Минимализмът е термин, който бележи появата на артистично движение и модел на мислене, който се базира на философия противоположна на консуматорското време, в което живеем. Макар да се води, че той възниква в средата на 20. век, в същността си той използва една по-стара човешка философия, че не е нужно човек да притежава всичко и да е щастлив. В същностна си концепцията говори за премахване на ненужното, оставяйки само нещата, които осигуряват истинска стойност, радост, практичност и свобода за сетивата.

Минималистичната философия се разпространява в архитектурата, модата, пластичното и живописното изкуство, музиката, театъра, и няма как да не засегне и интериорния дизайн. Затова днес можем да различим цял един стил, който дизайнерите следват, за да създават вътрешни пространства в жилищни сгради, галерии, магазини, заведения.

Как изглежда домът в Минималистичен стил?

Минималистичните домове са освободени от какъвто и да било безпорядък. В тях се подреждат само елементи като мебели и осветителни тела, които са от съществено значение за функционалния живот. Минималистичните интериори са насочени към простотата и безпроблемна красота.

Стилът се извежда на преден план не чрез детайли, а чрез естествени материали и основни предмети. Стаите са едноцветни, обикновено с приглушени неутрални нюанси. Стените се поддържат прости само с една или две декоративни части, картина или огледало.

Стилът Минимализъм – преди интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/27654985201660283/

Всички повърхности, от кухнята до банята, трябва да бъдат напълно изчистени от ненужни детайли. Мебелите се отличават с изчистени линии с много малко до никакви излишни части и често се използват като място за съхранение, като диваните отомани, които се отварят, за да разкрият пространство за склад.

Минималистичният стил е повлиян силно от японската Дзен философия и естетическите принципи на Ма и Уаби-Саби, които оценяват стойността на празното пространство и липсата на орнаментиката. Затова преди да започнем да пренареждаме интериора според този стил, нека се потопим в неговите принципи, които са важни за разбиране, преди да се приложат на практика в интериорния дизайн.

Определете вашите приоритети!

Една от най-важните части от възприемането на минималистичен начин на живот включва разбирането на собствените ви приоритети. Какво е това, което цените? Какво смятате, че ви липсва и защо смятате, че ви липсва в момента? Какви са вашите причини да искате да бъдете минималист, освен че искате да почистите малко? Когато отделите време да помислите за това, на което искате да дадете приоритет в живота си, стъпките, които трябва да предприемете, стават малко по-ясни. Ако това е свързано с промяна на интериора в дома ви, тогава можете да помислите за обзавеждане в минималистичен стил.

Никога не купувайте нещо без причина!

Да бъдеш минималист означава да се бориш с желанието си за свръхконсумация. Това не означава, че трябва да сте напълно основни и да се откажете от всичките си притежания. Когато е лесно да купувате все повече и повече неща, при това несъзнателно, в един момент това се превръща в проблем, така че трябва да сте по-наясно какво точно искате и ви трябва. Тази философия се прилага по-трудно в интериорния дизайн, защото съвременните хора в крайна сметка са индивидуалисти и трябва сами да имат съзнание за това, което им е необходимо.

Стилът Минимализъм – преди интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/3166662227865778/

Анализирайте причината, поради която искате да притежавате конкретен предмет, мебел, произведение на изкуството в дома си, и съпоставете тази аргументация с личните си приоритети. Ако елементът не ви помогне да постигнете целите си по някакъв начин, най-вероятно нямате нужда от него.

Минимализмът е смяна на фокуса

Повече хора желаят да притежават много неща или се фиксират върху конкретни идеи, които в крайна сметка изпълват и домашното им пространство. За да разбере защо Ми премахва толкова много неща около вас, трябва да помислите как оценявате нещата. Тоест ако се фокусирате върху други важни неща от живота, например повече взаимоотношения с хора или повече спорт навън, постепенно започвате да отдавате по-малко на предметите, които се намират в интериорното пространство.

Може би един от най-важните принципи – и един от най-трудните за възприемане – е, че не винаги е нужно да се стремите към повече. Нашата култура засилва идеята, че повече е по-добре и винаги трябва да се стремите да спечелите повече, отколкото имате. Този вид мислене обаче може да бъде опасно, ако го оставите без контрол. Ако го прехвърлим в домашното обзавеждане до какво може да доведе това: нека си представим! Например обичате картини и искате да притежавате много такива. Купувате, купувате и ги нареждате в дома си в почти всяка стая. В един момент вече, не живеете в дом, а в галерия.

Намерете баланс между красота и функционалност

Минимализмът е концепция, която много хора използват, за да структурират различни аспекти от живота си, независимо дали това означава домовете им или навиците им. Отново целта на минимализма не е да се отървете напълно от всичко; а просто сам човек да намери баланс между това, което иска и това, от което има нужда.

Стилът Минимализъм – преди интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/3940718416222410/

Спрямо интериорния дизайн това означава намиране на баланса между това, което е естетически приятно и това, което е функционално. Така в една спалня например може да имате само едно легло, едно нощно шкафче, осветление, скрин – всички идеално съчетани като комплект в минималистичен стил (тоест с много малко детайли върху тях). Всеки един от тези елементи, ще има естетическа стойност и ще подобрява качеството на живота в дома ви по някакъв начин, като няма е нужно да живеете в чисто бели, празни стаи, за да бъдат те в Минималистичен стил.

От приложените снимки ясно се вижда, че дизайнерите са намерили баланс в домашното обзавеждане, който работи за домакинствата. Минимализмът е различен за всеки и неговите основни принципи са променливи, в зависимост от човека, който се опитва да ги приеме.  Основен принцип си остава идеята да живеете с по-малко тежести на раменете си, още повече на сетивата си, защото всяко излишно нещо натоварва.

Най-просто обяснение може би е чрез максимата, че Минимализъм не е какво ще премахнете от дома си, но как ще промените интериора за онези неща от които най-много се нуждаете в живота си.

Оттук насетне остава да видите как тези идеи се прилагат в интериорния дизайн: в кухнята, банята, спалнята, хола.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap