8 вида съдове и посуда, които не се мият в съдомиялна

8 вида съдове и посуда, които не се мият в съдомиялна  

Вашата съдомиялна вкъщи прави почистването съдовете в кухнята бързо и по-ефективно, но е важно да знаете кои съдове е по-добре да се мият на ръка. Докато повечето кухненски съдове като цяло са безопасни в съдомиялна машина има и такива, които може да се повредят от препарат за съдомиялна машина и висока температура.

Тънки пластмасови съдове – вътре в съдомиялната е доста горещо, така че тънката пластмасова материя просто ще бъде физически променена. Дори с по-масивни пластмасови съдове е опасно, освен ако не е маркирано от производителя, че конкретния съд може да се мие в съдомиялна машина. Никакви пластмасови лъжички и чашки, никакви сламки, всичко това е в списъка със забраните.

Луксозни съдове – много красиви съдове са украсени толкова деликатно, с толкова фина офорт техника, че няма как да издържат на средата, която се създава вътре в съдомиялната. Особено важи за чинии и чаши със сребриста или златиста декорация.

Забележка: Някои сребърни прибори и прибори от стерлингово сребро могат да се мият в съдомиялна машина, ако не използвате почистващи препарати с лимонена киселина или не миете заедно с неръждаема стомана, но обикновено е най-добре да миете сребърните съдове на ръка, за да избегнете потъмняване и други химически реакции.

Грижете се добре за вашата съдомиялна

Оцветени чинии и чаши и модели с щампа –  освен ако не са обозначени от производителя, любимите ви чаши за кафе с надписи и картинки, подобни чинийки за торта с най-различни принтирани образи върху тях, просто не трябва да се поставят в съдомиялната. След всеки цикъл на миене, ще започнете да забелязвате как художественият елемент започва да избледнява.

Ножове – избягвайте да поставяте остри ножове в съдомиялната машина. Остриетата могат да се счупят или да се затъпят, а самият нож може дори да повреди рафтовете на съдомиялната машина.

Дървена дъска за рязане – високата топлина и влажност в съдомиялната машина могат да причинят подуване, изкривяване или напукване на дървените дъски за рязане и дървените дръжки на приборите, така че се придържайте към миенето на ръка.

Порцеланoви съдове – любимите сервизи от порцелан, които често са част от семейните ценности нямат място в миялната машина. Освен че може да се счупят в контакта с други съдове вътре в машината, ако те имат и декорация, тя може да бъде с нарушена цялост в края на измиването.

Термоси и термочаши – макар че са направени да носят горещи напитки, тяхната външна обвивка и механизъм за работа са направени от фина материя, вакуумни уплътнения, които може да бъдат компрометирани от механизма на работа на домашната съдомиялна.

Алуминиеви чинии, тави и форми за кексчета – тези така практични алуминиеви съдове също не е добре да ги поставяте в миялната машина. Алуминиевата обвивка просто ще бъде постепенно разрушена. Риск има и защото самата алуминиева нишка може да остави следи по другите съдове в машината.

Четете наръчника за употреба за съдомиялна

И не забравяйте, когато пускате вашата съдомиялна, проверете за всеки случай отново какво сте подредили в нея и какво ще бъде подложено на миене. Особено добре е да проверявате миялната машиана, ако имате малки пакостници вкъщи, които харесват да въртят номера на домашните уреди.

За улеснение: Няма стандартна дефиниция за това какво може да се мие в съдомиялна машина, но общият консенсус е, че съдовете, които могат да издържат без да се повредят на висока температура и препаратите за почистване, могат да се считат за безопасни за съдомиялна машина.

Всеки производител на кухненски съдове следва свои собствени мерки и процес, за да определи своя стандарт и често можете да намерите някои варианти на „подходящи за съдомиялна машина“, отпечатани на дъното на съдовете или на кутиите, с които ги закупувате. Съобразете се с тези надписи, за да сте по-сигурни в ползването на машината.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap