Бохо стил в интериора

Какво е Бохо стил в интериора? Всъщност, знаете ли, че думата “бохо”, произлиза от думата за бохем. Така е в същността си Бохо стил е съкратеното име на бохемския стил. Той е по нестандартен, артистичен, завладяващ! Това също е стил, който има толкова много различни аспекти и толкова много различни начини, по които можете да го създадете или приложите.

Още преди 10 години начинът за разнообразяване на интериора с предмети от различни национални култури, за комбиниране на контрастни цветове в една стая се наричаше стил бохо-шик. По-смелите можеха да си позволят да боядисат само една стена в стая с преобладаващо маслинен цвят в ярко червено или да поставят пъстър, почти цигански килим на пода.

Но постепенно навлязохме в ерата на минимализма, когато все повече и повече искаме да скрием всички боклуци в шкафовете и да направим интериора по-лек и по-удобен. Съвременният стил бохо също е преобразен и преосмислен. Сега неговият нов модерен прочит диктува използването на ръчно изработен декор и текстил, поставяне на цветя в плетени саксии и полагане на леки килими от дебели естествени нишки на пода.

Като цяло описанието на Бохо обзавеждане не може да се постави лесно в рамка. Бохемският декор е цветен, еклектичен вид с глобално вдъхновение. Това е стилът, който има тенденцията да е пълен с еклектичен асортимент от събрани предмети. Бохемският стил включва забавна комбинация от цветове и модели, стилове на мебели и неочакван декор – заедно с асиметрични оформления. Бохо стилът има тенденция да бъде супер небрежен и безгрижен, със спокоен подход към стилизирането.

За кого е идеално уютният Бохо стил и как да го приложите във вашия апартамент?

Бохо е стил за креативни и икономични хора. Той ви позволява да промените цялото пространство чрез използването на лесно сменяеми текстилни изделия, евтини мебели и ръчно изработен декор. Затова е идеален за хора, които са икономични, но в същото време креативни.

Струва си да се помисли за тези, които са уморени от бързия ритъм на живот. Които искат да пресъздадат дори в обикновен апартамент усещането за селска къща с градински плетени мебели наоколо, изобилие от килими и стайни растения.

И тъй като стилът включва използването на домашно приготвен декор, тогава креативните ще могат да се разгърнат в него възможно най-широко. Всички плетени или тъкани бохо атрибути ще се впишат лесно и хармонично в новия интериор. Играчки от ший, плетени покривки, дървени фигурки за декорация, саксии – бохо приветства всичко това.

Стилът ви позволява да създадете изключително положително настроение, да разсеете меланхолията.

Бохо стил в интериора

https://www.pinterest.com/pin/300404237656284829/

Как да го приложим?

Съвременният стил бохо ще коригира всеки строг интериор, ще внесе в него комфорт и красота. Тъй като това е интериор с изобилие от текстил и занаяти, това означава, че бохо е приложим в строг и студен минимализъм или в строг еклектизъм. Остава да почистите пространството и да боядисате в светли цветове.

Прави впечатление, че бохо повдига настроението в помещенията на детските центрове и детските градини. Ето защо детската стая може да се трансформира чрез уютен и мек декор.

Избор на цветова схема

Бохо стилът приветства всички естествени цветове, особено нюансите на естествено дърво и ратан. По-точно, това са всички кафяви цветове с различни нюанси: светло бежово или тъмно бежово.

Зеленото и всичките му нюанси са перфектно вплетени в тази цветова схема. Зеленото се използва най-добре в текстила и под формата на растения, присъстващи в интериора.

Като ярки петна се допуска оранжево или червено, но за предпочитане в малки детайли. Например в бродерия върху възглавници или кувертюри. Или в миниатюрни фигурки на отворени рафтове: фигурки, сувенири.

Украсява на  стените

Страхотно изглеждащи висящи саксии за стайните растения, макраме, многопластови драперии. Това са типични бохо елементи. Използват се изящни плетени кошници за декор на стена, които се окачват на различни височини.

В хола или спалнята могат да се поставят огледала с всякакъв размер и форма в рамка от ратан. Тази техника визуално ще разшири пространството.

На пода се постилат килими в дискретни цветове, тъкани и естествени материи. Малки килими могат да бъдат окачени по стените, те ще дадат комфорт.

Метални плочи, плетени или ратанови плочи с различни цветове – сглобени в един панел по стените, могат да се нарекат специална бохо техника. Тази естетика изглежда страхотно и задава темата за нестандартното.

Декор на хоризонталните повърхности

Покривалата на леглата и диваните – само естествени материи. Не забравяйте да закупите всякакви възглавници и пуфове за пода. Заменете завесите и тюла с памучни – в комбинация с декорация по стените, те ще хармонират добре.

Бохо стил в интериора

https://www.pinterest.com/pin/6614730694222814/

Мебели

Мебелите могат да бъдат нестандартни: големи подови възглавници, кожен диван, плетени столове, меки пуфове или дори ръчно реставриран бюфет от битпазар. Винтидж и ретро мебели ще се впишат идеално в интериора след реставрация и боядисване на ръка. Междувременно новите мебели могат да бъдат леко състарени, това ще придаде шик и усещането, че баба ви е подарила семеен скрин. И това е нещо със специално отношение и история.

 

Нищо изкуствено, всичко естествено

Бохо може да се разглежда като специален клон на еко-стила. Затова не се страхувайте да купувате естествени растения и цветя за декорация. Всички интериорни елементи трябва да бъдат изработени от естествени материали. В една стая можете лесно да комбинирате дървена или каменна облицовка и декор от дантела, кожа, коприна и лен.

Това е отличен начин да създадете топлина, комфорт и лека небрежност, характерни за разпознаваемия Бохо стил в интериора. И получавате специален комфорт в дома си, в който ден след  ден няма да имате търпение да се върнете.

 

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.3 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap