Интериорен дизайнер или интериорен декоратор

Термините интериорен дизайнер или интериорен декоратор понякога се използват като синоними, но всеки има собствена длъжностна характеристика и функция. Така че когато търсите интериорен дизайнер или декоратор, трябва добре да правите разликата, защото иначе може да се получи сконфузена ситуация.

Дизайнерите изучават нуждите на хората да създават функционални, структурни жилищни или работни пространства, които са в съзвучие с техните изисквания. Декораторите обзавеждат интериорните пространства с мебели  аксесоари, създавайки естетическа среда. Интериорният дизайнер трябва да получи лиценз за практикуване, но интериорният декоратор не е длъжен да го прави. В резултат на това интериорните дизайнери могат да декорират, но декораторите нямат право да проектират.

Интериорен дизайнер или интериорен декоратор

https://www.pinterest.com/pin/15762667438126208/

Това е най-общо казано разликата в длъжностните им характеристики. Нека обаче да навлезем в темата, така че при общуване с професионалисти, да знаете какво от кого да изисквате или очаквате. Много трудно в България можете да видите визитка на декоратор, но почти всички представят себе си като интериорни дизайнери. Защо е така, ще разберете в текста насетне.

Интериорен дизайнер

Интериорният дизайнер е професия, която изисква специално образование и формално обучение. Работата обикновено включва изучаване на цветове и тъкани, обучение по компютърно проектиране, рисуване, планиране на пространството, дизайн на мебели, архитектура и др. След дипломирането си дизайнерите често чиракуват при регистриран и утвърден интериорен дизайнер, преди да продължат да създават свои собствени компании.

В България сякаш образованието на интериорния дизайнер се подценява, защото има свободни университети или частни организации, които предлагат курсове, но това не е гаранция, че хората ще получат качествено образование. Самата професия изисква посвещение свързано с изучаването на новите тенденции, познанието за класическите решения в интериорния дизайн, а това няма как да се получи за няколко месеца, а на всичко отгоре да започне и да се практикува. Такива курсове са много полезни за хора, които са вече архитекти и инженери, но за начинаещи, наистина е нещо извънредно да станат интериорни дизайнери за няколко години.

Интериорен дизайнер или интериорен декоратор

https://www.pinterest.com/pin/177681147784829760/

Какво правят интериорните дизайнери: те се чувстват в свои води с пространственото планиране и могат да реализират проекти за обновяването и пренареждането на интериора – независимо дали става дума за жилищна сграда, хотел, заведение, ресторант, магазин, публична сграда – те отговарят за изготвянето на първоначалните планове до поставянето на последния декоративен акцент. Дизайнерите не просто подобряват външния вид; те също така подобряват функцията на едно помещение и цялостното възприятие за интериорното пространство.

Интериорните дизайнери често работят в тясно сътрудничество с архитекти и строители, за да помогнат за постигането на външния вид, който клиентът желае.

Интериорен декоратор

За да практикуват професионално, интериорните декоратори не са длъжни да имат официално обучение или образование, тъй като те се фокусират предимно върху естетиката и не участват в ремонти или структурно планиране. Декораторът се включва в работния процес след завършване на структурното планиране и изпълнение, за да се съсредоточи върху довършителните работи за външния вид на пространството. Много професионални интериорни декоратори имат висше образование в сродни области, но това не е изискване за професията.

Така както има курсове за интериорни дизайнери, така има такива и за декоратори. Тези курсове често се фокусират върху цветовете и тъканите, оформлението на стаите, планирането на пространството, стиловете на мебелите и др.

Добрите декоратори имат знанията и възможностите да придадат проекта във визуалната му форма. За нови пространства те могат да помогнат на клиентите да изберат стил, да изберат цветова схема, да закупят мебели и аксесоари. Те също така често се включват, за да украсят съществуващо пространство, което трябва да бъде актуализирано или преработено.

Интериорен дизайнер или интериорен декоратор

https://www.pinterest.com/pin/62065301104994410/

Декораторите обикновено не работят със строители или архитекти, тъй като структурната работа обикновено е завършена, преди да влязат в пространството за декориране. Те обаче работят с производители на мебели, тапицерии и други професионалисти в индустрията. Най-често обаче те работят директно със собственици на жилища или бизнес мениджъри.

Кога да наемете дизайнер и кога декоратор?

С кого да влезете в контакт зависи от вашите потребности. Ако са необходими структурни промени (като премахване на стена, преместване на водопровод или окабеляване или добавяне на нови прозорци или врати), тогава обикновено интериорният дизайнер е по-добрият избор. Дизайнерите могат да помогнат при планирането на значителни структурни промени и да помогнат за тяхното осъществяване, като работят директно с архитекти и строители.

От друга страна, ако не са необходими структурни промени, но се нуждаете от естетическа помощ – вземане на решение за стил; избор на тапети, боя и обзавеждане; избор на обработка на прозорци и избор на осветление и аксесоари – интериорен декоратор вероятно ще свърши работа. Опитните декоратори знаят какво се съчетава добре и могат да трансформират стаята според нуждите и желанията на клиента.

В крайна сметка обаче изборът на правилния професионалист зависи до голяма степен от уменията му, а не от длъжността. Много интериорни дизайнери с официално образование прекарват по-голямата част от времето си в работа, която най-добре може да се опише като декориране, тъй като не включва ремонт или структурна работа. И има също толкова професионални декоратори, които благодарение на дългогодишния си опит са напълно способни да работят с изпълнители и строители по същия начин като дизайнерите.

Когато наемате професионалист, започнете с ясно разбиране на собствените си нужди и потърсете интериорен дизайнер или декоратор, който има доказана репутация за посрещане на тези нужди, без значение каква е официалната му длъжност. Като цяло е вярно, че дизайнерите са за планиране на пространството и конструктивно изпълнение, докато декораторите са за крайните естетически решения. Не се страхувайте от пресичането на границите да наемете декоратор с репутация на добър дизайнер или дизайнер с усет за декориране, при условие че уменията им са доказани.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap