Как да разпознаете кой проект е за направи си сам

Работата „направи си сам” спестява много пари на собствениците на домове всяка година, но не всяка работа може да бъде свършена по този начин. Има много ремонтни дейности и намеси в жилището, които ако не се направят от професионалист, биха донесли повече разходи за собствениците.

Затова ние от Creativehome направихме разговор с нашите партньори от Diasbuild по темата кога да използваме метода „направи си сам” . Втората част от разговора я поместваме тук във формата на интервю, както и се случи със експертите от компанията за строителство и ремонти.

 Затова нека отворим лексикона.

Правили ли сте проект “направи си сам” и преди?

Ако отговорите  с „да“ (и имате добри спомени от предишните опити!), започването на този проект трябва да е лесно. Помислете какво се е объркало тогава и какво е вървяло добре, за да се подготвите както подобава.

Чувствате ли се комфортно да поемете ново предизвикателство или нов тип проект?

Ако това е нов тип проект (или сте имали лош опит при предишен опит), направете проучване. Изобилие от онлайн дискусии и видеоклипове ще ви дадат основите как да продължите или поне ще ви помогнат да осъзнаете, че не сте готови. Ако имате нужда от практическо обучение, трудно ще намерите майстор, който да ви го даде, освен срещу заплащане, но все пак може да опитате да намерите.

Имам ли ресурс, към който да се обърна, ако възникнат проблеми?

Ключово е да имате някой, на когото да се облегнете, ако нещата се объркат. Добре е да имате приятел майстор в такива случаи! Никога не знаете кога може да имате нужда от спешна намеса дори за по-малък ремонтен проект.

Ще включва ли ремонта някаква намеса в структурата на сградата?

Никой няма рентгеново зрение. В стените, подовете и таваните има всякакви скрити изненади. Ако имате въпроси, първо питайте и проучвате, после разбивайте или изрязвайте. След като бъдат променени, някои части могат да загубят цялата си товароносимост. По-добре да вървите бавно и първо да огледате такъв обект с професионалист или инженер.

Има цели ремонтни намеси в дома, които изискват и документация. Ако нямате такава влизате в закононарушение. Така че когато решите да си направите сами пристройка към сградата първо се подгответе документално.

Проектът ще включва ли електрическа, водопроводна или ОВК работа?

Освен ако самите не сте майстори в тази област, оставете делото на професионалист. Майсторите от DiasBuild ни разказват множество ужасяващи истории за електрически и водопроводни инсталации, които са изниквали на най-неочаквани места в стените. Затова имайте ясно съзнание за границите си. Ние осигуряваме отлични професионалисти за такива дейности.

Имате ли навика да започвате и да не завършвате проекти?

Попадали сме на много проекти, които са започнати от собственика на къщата и никога не са завършени. Има много причини за това, но една от тях е изхвърлянето „сам ще се оправя”. Какъвто и да е случаят, ако имате навика да започвате и да не завършвате, може би трябва да наемете професионалист.

Колко време ще отнеме проектът?

Изпитването на допълнителния натиск от това да вършите работата сами, като същевременно вероятно имате и друга работа, или като цяло не можете да оцените колко време ще отнеме проектът – това е истинско предизвикателство. Претеглете опциите, ще се справите ли толкова бързо и с по-малко разходи за вас лично, или ще излезе толкова, колкото да наемете професионалист!?

Имате ли всичките си консумативи за направи си сам?

Повечето „направи си сам” проекти са за вечерни и уикенд майстори. Така че внимавайте, да не се окаже, че искате да поставите днес нова етажерка в кухнята, но половината от инструментите необходими затова липсват. Вижте какво можете и какво бихте правили сами вкъщи, и след това идете на пазар в магазина за инструменти и хоби техника. Купете си най-важните инструменти, които ще знаете, че вече имате в дома си и ще можете да ползвате по всяко време.

Заключение по темата „направи си сам”

Като цяло наистина всичко се свежда до сръчност, бюджет и време. Ако сте с ограничен бюджет и се чувствате комфортно с проекта, който предстои или се наслаждавате на работата, тогава непременно започнете веднага. Не забравяйте, че все още сте отговорни за получаването на всички разрешителни за строеж и спазването на всички строителни кодекси. Не го пропускайте! Инспекторът ще може да разгледа какво планирате да направите от гледна точка на безопасността и да се увери, че е безопасно да опитате.

Имайте предвид: проектите рядко протичат без предизвикателства и никога не са толкова лесни, колкото показват по телевизията. Имайте резервен план и някой, към когото можете да се обърнете за съвет или за помощ ако нещата се объркат. Когато обаче ви трябва професионална строителна или ремонтна намеса – DiasBuild са точната компания.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap