Кратък наръчник за нискоенергийни къщи

Просто това е къща, която чрез проектиране, използваните технологии и строителство използва по-малко енергия от традиционната или модерна къща.

Категорията на нискоенергийни къщи не определя визуалния стил на самата къща, тъй като няма особен архитектурен стил за тези сгради – къщата може да изглежда като съвременна или класическа.

За съжаление по-голямата част от къщите, построени от строители на масови къщи в България, не са нискоенергийни домове. Вие като предприемач обаче имате шанса да изберете да платите по-малко за енергия в бъдеще, използвана от новата ви къща.

Цената за отопление и охлаждане на нискоенергийно жилище е от 5 до 10 пъти по-ниска от цената за отопление и охлаждане на стандартна сграда, построена според нормативната уредба в България. Разликата е драстична и слага край на високите битови сметки. Подобна инвестиция е стратегическа и увеличава своята стойност във времето. В рамките на по-малко от 6 години можете да си върнете стойността на допълнителните разходи.


Какво още е хубаво да знаем за нискоенергийна къща?

След 2020 г. всяка сграда, която не е нискоенергийна, ще се окаже лоша инвестиция. Националният план за сгради с близко до нулевото потребление на енергия влиза в сила от 2018 г. Съгласно Закона за енергийната ефективност тези сгради изпълняват няколко условия: енергопотреблението им отговаря на клас А и не по-малко от 55% от потребената енергия е от възобновяеми източници, разположени на място. Целта на Директива 2010/31/ЕС относно енергийните характеристики на сградите е намаляване на общото потребление на енергия в ЕС с 20% до 2020 г.


Пасивни къщи – високият стандарт в нискоенергийното строителство

Пасивната сграда има изключително висока енергийна ефективност и осигурява комфортни условия в помещенията през цялата година. Концепцията за нейното създаване се базира на ниски топлинни загуби в сграда без традиционни отоплителни системи и без активно охлаждане.

Ниските топлинни разходи правят една пасивна сграда икономически ефективна, ако се отчетат разходите за целия жизнен цикъл на сградата.

Тя трябва да притежава високо равнище на топлоизолация, минимум топлинни мостове и ниска инфилтрация, за постигането на които пасивно използва топлопритоците от слънчева енергия и вътрешно натрупване, както и рециклирането на топлинната енергия на отработения от вентилацията въздух. Приоритетно се използват възобновяеми енергийни източници и в сравнение с настоящите стандарти, потреблението на енергия от невъзобновяеми енергийни източници е изключително ниско.

Пасивната къща е невероятен строителен стандарт за проектиране и сертифициране на енергийно ефективни сгради (домове, училища, болници, офиси и др.).

Потреблението в цифри

Сграда, построена по стандартите на пасивната къща, спестява енергия за отопление от порядъка на 75 до 90% в сравнение със сега съществуващите сгради. Обикновено срокът за откупуване на допълнителната инвестиция в пасивната къща е по-малко от 10 години.

Спестената енергия за отопление е 75-90%. Годишно, за първична енергия за отопление, охлаждане и вентилация, електрическите електроуреди и осветление, не трябва да се превишава стойността от 120 KWH/m2, независимо от енергийния източник.


Нулево енергийни къщи

Вече сме говорили за къщите с нулево потребление на енергия. Те са все по-разпространени по цял свят. Това е напълно логично, предвид времената на свръхпотребление в които живеем. Този тип домове се превръщат в златен стандарт в областта на зеленото строителство. Те произвеждат собствената си енергия, което значи, че собствениците им не трябва да се притесняват от сметките си за електроенергия.

Този дом и подобните му се захранват с фотоволтаична система, която самостоятелно е напълно в състояние да задоволи нуждите на дома от електричество. Затова и наричаме тези постройки с нулево нетно потребление на енергия. Фирмата – производител предлага широка гама допълнителни екстри, от които собственикът може да избере най-подходящите за себе си.

Повечето от нас се стремят да оставят „нашата следа“ в света. Но напоследък тенденцията е да оставяме възможно най-малко следа върху околната среда.

Нискоенергийни сглобяеми къщи

Здравейте на всички и добре дошли в канала EDWIN! Всички наши епизоди имат писмени обяснения, за да можете да получите информация по време на гледане на видео. Надявам се, че ти харесва!!!

Нискоенергийните домове не само спестяват пари, но и подобряват животи. Потреблението на енергия от домакинствата допринася значително за глобалните емисии на въглероден диоксид. Международната политика твърдо се насочва към богати на технологии домове с ниска и почти нулева енергия. Тоест сгради, проектирани да намалят нуждата от допълнително отопление, охлаждане и осветление.

Те използват ефективни технологии или възобновяеми енергийни източници, за да намалят оставащото потребление на енергия. Но какво да кажем за опита на хората, които живеят в нискоенергийни къщи? Удобни ли са тези домове, лесни за експлоатация и достъпни ли са? Чувстват ли се хората уверени и спокойни, използвайки така наречените интелигентни енергийни технологии и умни решения, предназначени за ниско потребление на енергия? Какви системи за поддръжка са ни необходими, за да помогнем на хората да живеят в нискоенергийни къщи?

Нискоенергийните домове създават широк спектър от физически и психически промени. Много семейства споделят за подобрения в здравето им от по-високото качество на въздуха в помещенията. Дори идеята да живеете в по-здравословен и устойчив за околната среда дом може да предизвика промени в мисленето и начина ви на живот, поради което си заслужава да инвестирате в строителство на нискоенергийна къща.


Как се постига енергийна ефективност при сглобяемите нискоенергийни къщи?

Често и почти навсякъде се говори за енергийната ефективност и то напълно оправдано. Въпроса е как да я постигнем и на кои фактори да обърнем внимание, за да получим най-добър резултат?

Има два основни начина за загуба на енергия от сградата:

Чрез преминаване на топлината през материалите

Този начин се нарича КОНДУКЦИЯ. Чрез нея се реализират загуби на енергия от около 70%.  Материали като XPS, EPS, минерална или каменна вата изолират сградата срещу загуби чрез кондукция. Колкото по-бавно се движи топлината през даден материал толкова по-добри изолационни свойства има той.

Изолационните свойства на материалите се характеризират с коефициент на топлопроводимост. Топлопроводимостта показва количеството топлина, което при постоянна температура преминава за 1 секунда през повърхност с площ 1 м2 и дебелина 1м, когато температурната разлика между отвън и отвътре е 1К. Единицата за топлопроводимост е W/m2K. Колко по-нисък е този коефициент, толкова топлоизолационните характеристики на материала са по-добри.

Един от най-добрите изолатори е въздуха, затова всички изолационни материали се правят с клетъчна структура. По-добър изолатор от въздуха са различни тежки газове затова нискоенергийните стъклопакети за прозорци се пълнят с газ като например аргон.

Чрез движението на топлината заедно с въздуха

Този начин се нарича – КОНВЕКЦИЯ. При отваряне на прозорец топлия въздух започва да излиза навън защото той винаги се стреми да се движи по посока към студения. Това е причината да се губи енергия през различни процепи, дупки и пролуки. Загубите от конвенция достигат до 30%.

Начина за справяне с тези загуби е създаването на въздухоплътност на сглобяемата къща. Методът за измерването му се нарича Метод с нагнетяване с вентилатор или това е популярният Blower Door test. Тестът е известен с английското си наименование, което е съвкупност от думите blower = вентилатор + door = врата. Името описва точно извършването на теста.

Бързо и качествено строителство, невероятен дизайн и архитектура, ниски цени!

Сглобяеми нискоенергийни къщи от Екозид

Енергийно насочените проекти винаги се овенчават с успех и все по-настъпателно търсене на пазара. Къщите от Екзоид вече успешно привличат вниманието на купувачите поради техния красив, сперетнат и функционален вид. Нискоенергийните проекти са винаги целенасочени, планирани, правилно изпълнени и с гаранция, че човекът ще остави контролиран отпечатък на Земята.

ЕКОЗИД Ви представя построената от фирмата сглобяема нискоенергийна къща с дървена конструкция в град Търговище.

Нискоенергийни къщи – идеи за обмисляне

Има разнообразни модели, дизайни и варианти на нискоенергийни къщи. Все пак планирането и изготвянето на перспективен проект е във фокуса на този зелено насочен план за минимизиране вредите от домакинството и преминаване към екосъобразен начин на живот, използвайки неизчерпаемите природни ресурси. 

Хубаво е да се консултирате поне с две фирми, които са специализирали в строеж, конструкция и финално довършване на нискоенергийни къщи. Дизайнът – винаги е по вкус и предпочитания на клиента, но сякаш все по-настъпателно се открояват няколко основни модела на такъв тип къщи. Ето няколко примера, които може да ви послужат за ориентир и идеи за обмисляне.

Вижте как се обединяват принципите на най-добри практики в дизайна на дома.
Кръстосаната вентилация е важен аспект от добрия дизайн на сградата – но е нещо повече от просто улавяне на бриз през дома ви.
Изследване на дизайна на пасивни къщи – 90% икономия на енергия!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap