Фън Шуй интериорен дизайн

Фън Шуй не е стил в интериорния дизайн, но не са малко интериорните дизайнери, които включват принципите му в своята практика.  Буквално Фън Шуй значи вятър и вода, но иначе е псевдонаучна дисциплина произлизаща от древен Китай. И до ден днешен в Азия, поне там където дисциплината е проникнала, Фън Шуй като е важен аспект от дизайна.

Не се учудвайте ако срещнете означението на Фън Шуй като система, философия, дисциплина, псевдонаука. Тя може да е всичко това, но нейните корени са толкова назад във времето, че натрупаната традиция може да служи за вдъхновение в съвременния свят.

Що се отнася до архитектурата и дизайна, според тази древна китайска система се смята, че  позиционирането на обекти, елементи, предмети един спрямо друг в сградите и заобикалящата ги среда, насърчава щастието и късмета.

Как да разбираме Фън Шуй?

Във Фън Шуй силен акцент се поставя върху „чи“ – концепцията за енергия, използвана също в традиционната китайска медицина и бойните изкуства. Представете си река, която тече до вашия дом. Ако не върви гладко, тогава трябва да извадите някои друг камък, да премахнете натрупаното от затлачвания, за да изчистите това запушване. Същото е и с интериора, трябва да пренаредите някои мебели, да добавите още елемент или два, за да започне енергията да тече правилно в пространството.

Въпреки че исторически се е развил като средство за определяне на местоположението на храмове и гробници, и други духовно значими структури, Фън Шуй навлиза в съвременния свят, за да отговаря на нуждите и вкусовете на днешното поколение. Той остава влиятелен в китайския дизайн, докато други азиатски нации също са развили подобни философии.  Дори за скептиците принципите на философията могат да доведат до резултати, които са естетически приятни и значими за домашния интериор.

Най-важният принцип на Фън Шуй е балансът. Ин и Ян са най-важните символи. Където има светлина винаги има и тъмнина. А едно пространство трябва да има и двете, за да има баланс. Едно място не може да бъде 100% перфектно – то може да има само добър баланс, който е специално създаден за този човек, който живее там или за цялото му семейство.

Фън Шуй и интериорен дизайн

Наистина е важно да имате предвид вашето пространство – как го декорирате, как го използвате, намеренията, определени за всяка зона от дома. Добре е да се отдръпнете и да си отделите пет минути всеки ден, за да обмислите вашето пространство. Запитайте се дали има неща, на които не сте обръщали внимание от известно време.

Възможно е тогава да почувствате енергията застояла и можете да я промените, като се отървете от нещата, от които не се нуждаете, или добавите неща, които ви правят щастливи. Когато влезете в стая и се чувствате депресирани или нещастни – нещо не е наред.

Първото стъпка в правилната посока е задаване на намерение. Обиколете вашето пространство и решете коя стая за каква цел ще служи, независимо дали е за почивка, четене или забавление. Изберете стил, който ви подхожда, и декорирайте пространството си по съответния начин. Имайте предвид как цветовете ви карат да се чувствате – и използвайте цветове, които ви карат да се чувствате позитивни или по-обичани.

Фън Шуй интериорен дизайн

https://www.pinterest.com/pin/293859944447066789/

Хубаво е в дома ви да присъстват и петте елемента (земя, дърво, огън, вода и метал). Земята може да бъде представена от камъни, мрамори, кристали или глина. Дървеният елемент са растения. Огънят може да бъде свещи или осветление – всичко, което генерира енергия и топлина. След това има вода: фонтан или аквариум. Металните елементи могат да бъдат медни, бронзови, сребърни – всичко, което е метално.

Ако внесете повече от тези елементи във вашето пространство, можете да почувствате, че те работят заедно и освобождават повече живот във вашето пространство.

Още Фън Шуй съвети

Препоръчително е преди да започнете изграждането на нов стил в интериора, да разчистите нещата, когато усетите, че енергията е твърде застояла. Това отваря (стаите), но също и вашия ум. Може би не се чувствате твърде креативни – тогава разбирате, че е време да направите малко почистване.

Ако0 има неща, които искате да махнете, по-добре ги дайте на приятел. Може би това ще им даде положителна енергия. Вашето пространство трябва да ви позволява да присъствате по всяко време. Ако има неща, които ви разсейват или изтощават, отървете се от тях.

Трябва да включите декоративен детайл, който носи вашата положителна енергия – снимка или произведение на изкуството, което носи положителни емоции. Добавете каквото и да ви кара да се усмихвате във вашето пространство, за да ви даде смисъл.

Хората естествено жадуват за слънчева светлина, така че използването на цветове като жълто и оранжево, за да я имитират, може да помогне. Можете също така да използвате по-топло осветление или да внесете произведения на изкуството с пейзаж на изгрев или залез.

Огледалата са интересни, защото умножават нещата в пространството. Винаги трябва да внимаваме с тях, защото те могат да отразяват неща, които не са толкова приятни. Ако нещо такова се отрази, то всъщност става част от вашето пространство. Добре ще е да избегнете отраженията на  антени, болници, гробища, недостроени сгради  или много заострени структури. Традиционно тези неща се считат за лош късмет.

Фън Шуй се фокусира върху опитите за привличане и натрупване на положителна енергия, неща, които предизвикват отрицателни емоции, могат да накарат някого да се чувства неудобно и страхливо. Но можете вместо това, да отразявате неща, които бихте искали да виждате много повече, като океан, хубава природа или парк.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap