Чеклист есенно почистване

Защо не се говори толкова за есенно почистване на дома, колкото за пролетното? Може би защото пролетта символизира новото начало, пробуждането на природата и затова се прави едно такова почистване, което да влее свежата енергия отвън и вътре в дома.

Да, обаче есента е тук – а това е идеалният сезон да завършите домакинската работа, за да направите дома си напълно чист и уютен за предстоящата зима и празничните мигове на сезона. Затова ние направихме чеклист за есенно почистване – иначе казано, задачите, които трябва да свършите, за да сте спокойни в посрещането на зимата.

Как се подготвя есенно почистване?

Както казахме, първо се започва отвън. Така че използвайте още сравнително приятните октомврийски дни

Тъй като времето тепърва започва да захладнява, идеално е да започнете със задачите на открито и след това да се преместите на закрито, когато времето стане по-студено. Като свършите допълнителна работа сега, вие ще сте благодарни на себе си, когато се наслаждавате на уютна зима без да имате излишни притеснения.

Преди да минете към чеклиста за есенното почистване, трябва да се подготвите физически и психически затова, което предстои. Не случайно се нарича есенно почистване, защото то е по-голямо от обикновеното почистване на дома. Когато се подготвите и настроите правилно, ще знаете точно откъде да започнете и с какви задачи да се справите по най-ефективния начин.

Вижте списъка с зони и предмети във вашия дом, които трябва да почистите, поправите или инспектирате (или и трите!) по време на ранната есен в контролния списък (чеклиста) и прочетете експертни съвети за справяне с всеки елемент от вашия контролен списък за есенно почистване.

Контролен списък за есенно почистване

Почистете и приберете външните мебели – летните удоволствия в градината или на двора са свършили, време е да почистите мебелите, които са били навън; да приберете тези, които ще ползвате в дома си и да складирате останалите за идната година.

Сервиз и съхранение на градинска техника – системно свършете цялата останала градинска работа. Погрижете се за инструментите, проверете ги дали работят добре, почистете ги и ги приберете за съхранение. Можете да оставите само такива, за почистване на есенни листа, защото иначе ще се сдобиете с цветно килимче, което може да изгние върху моравата.

Почистете улуци и водосточни тръби – количеството дъжд през есента се увеличава неимоверно, така че изчистете улуците и тръбите от външната страна, за да може дъждовната вода да се оттича естествено и да нямате проблеми с влагата в интериора.

Проверете дограмата и я подсилете – много е важно да не оставите пролуки откъде да влиза студения въздух вкъщи. Проверете всички такива зони с прозорци и врати, и вижте какво може да направите, за да ги подсилите.

Измиване на външни и вътрешни прозорци – това не е любимата домакинска работа, защото е доста трудоемка. Въпреки това с малко музика като фон и добро настроение, нещата ще се получат както трябва.

Завършете проверка на дома на открито – след като свършите външното есенно почистване, което както разбирате се, не става за един ден, насочете усилията си към интериора. Инспектирайте отново всички външни точки на имота си. Като последна намеса, там където има открити тръби свързани с водоснабдяването, можете да ги опаковате в материя, която ще ги предпази от това да не замръзнат през зимата.

Есенно почистване в интериора

Днес имате възможност да се отоплявате по различен начин. В зависимост от вашия избор предприемете едно от следните действия. 

Проверка на комини и камини – в зависимост от начина на отопление в къщата е добре да проверите отоплителната система. Почистете камината или печката на дърва, а за комина можете да викнете специалист, за да го почисти.

Почистете или сменете HVAC филтрите – много популярно е ползването на климатик или уреди, за отопление, които пестят енергия и са много ефективни. Проверете ги преди да почнат да работят усилено в късната есен.

Дълбоко почистване вътре в къщата (спалня, баня, всекидневна и кухня) – то е ясно, че ще трябва да отделите един уикенд само за това почистване. Използвайте помощта на семейството, да разпределите задачите ако трябва, за да може да приведете дома толкова спретнат, колкото е нужно.

 Приберете летните дрехи и проверете гардероба – изпразнете всеки шкаф с дрехи и сортирайте летните такива, преди да ги приберете. Изберете дрехи, които искате да съхраните до следващата година за пране или химическо чистене. Останалите трябва да бъдат продадени, дарени или изхвърлени. Докато гардеробът е празен, проверете дали вътре не се крият вредители, които могат да съсипят дрехите, като го почистите добре с прахосмукачка.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap