10 храни, които не трябва да държите в хладилник

Има храни, които не трябва да поставяте в хладилник. Това е така заради естеството на тяхната природа. Ето десет от тях, които са много използвани в българската кухня и които ако поставите в хладилника, има вероятност да развалите вкусовите им качества.

Пчелен мед

Една от най-вкусните и полезни храни  не трябва да се държи в хладилник. Сложете буркан в хладилника и ако го държите известно време там ще видите, че вкусовите му  качества са нарушени. А това е най-лошото за един буркан с мед.  Вместо това го съхранявайте в оригиналния му контейнер, на хладно и тъмно място в кухненски шкаф например.

Хляб

Хлябът е добре да се яде пресен и когато тръгне да застоява, можете да го направите на препечени филийки. Хляб се поставя в хладилник само когато краят на срока на годност приближи и ще ви трябват няколко часа докато измислите някаква рецепта, която включва хляб. Ако държите хляб в хладилник, вкусовите качества се влошават и след това каквото и да правите, филийките стават  изсъхнали.

Кафе

Да, това е любимата домашна напитка и не е храна, но един учен бе казал, че всичко, което не е вода е храна. Така че включваме и кафето в списъка. Съхранено в хладилника, кафето ви е по-вероятно да „привлече” другите вкусове около него. Вместо това го съхранявайте в запечатан контейнер, в кухненския шкаф, далеч от слънчева светлина.

Банани

Бананите се нуждаят от стайна температура по две причини: топлите температури помагат на плодовете да узреят (в случай че вземете все още зелени парчета), а светлината и въздухът забавят гниенето. Студената хладилна среда превръща банана в безвкусен плод.

Домати   

Плотът, а не хладилникът, е най-доброто място не само за доматите, но и за много други плодове и зеленчуци. Студените температури в хладилника объркват вкуса дълбоко в тяхната текстура. Пъпеши, дини, ябълки, круши, краставици, чупки, цитрусови плодове като цяло; списъкът е по-дълъг отколкото сте си мислели.

Пресни билки

Хладилникът изсмуква вкуса и аромата от босилека, розмарина, мащерката и други и ги изсушава. Вместо това ги пъхнете в малка чаша с дръжките надолу и в малко вода със стайна температура и ги поставете на плота, далеч от пряка слънчева светлина. Ползвайте ги докато са пресни или преминете към процеса по естествено изсушаване, за да ги запазите за зимата.

Авокадо

Незрелите авокадо трудно завършват процеса на узряване в хладилника. Вместо това ги оставете на плота или в купата на масата, изчакайте да узреят и да си направите перфектно гуакамоле.

Лук и чесън

Освен ако не е нарязан, лукът трябва да отиде в килера и да бъде съхраняван отделно от други зеленчуци, които също държите там. Когато го ползвате преценете дозата конкретно за готвенето. Чесънът пък е добре да ви е под ръка на плота, далеч от слънчева светлина и никога в хладилника.

Картофи

Понеже това са едни от най-използваните зеленчуци, те изискват отделна информация. Картофите трябва да се поставят на стайна температура, за да запазят текстурата си. Ако ги поставите в килер на тясно пространство, газовете, които са склонни да ускоряват развалянето и да причиняват неприятна миризма.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 13

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap