Различни видове сутерен

Хубаво е да имате сутерен (мазе, приземен етаж), където можете да имате екстра подслон, да създадете домашен офис или да съхранявате разни неща на това място. Следващите редове ще ви покажат различните видове сутерени, за да може да реализирате проект при ремонт, обновление или нещо друго свързано с вашия приземен етаж. Ако имате идея да строите нова еднофамилна къща, също може да се вдъхновите.

Сутерен с външен вход

Сутерен с външен вход е ситуация, при която приземният етаж е изграден на склона на земята. То може да се отнася и за завършено долно ниво с врата и прозорци, които се отварят навън и не е задължително да са под ъгъл. На снимката много ясно се вижда чупката на терена в ляво и как реално се слиза на долното ниво, където е оформен сутерена.

Различни видове сутерен

В повечето случаи такива сутерени позволяват повече естествена светлина, което ги прави по-лесни за декориране и използване като жилищни площи. Такива сутеренни части се наричат и “мазе за разходка”, защото можете да излезете от помещението директно на нивото на земята, без да се изискват стълби.

Обикновено такива сутерени се състоят от една или повече големи стаи с високи тавани и прозорци, които пропускат естествена светлина.

 Тъй като тези части на сградата са толкова просторни и отворени, те често се използват от собствениците, които искат допълнително пространство, без да се налага да плащат за цяла нова къща! Обикновено ги има в по-стари домове, които са били реновирани в единици за отдаване под наем или използвани за домашни офиси или работилници за собственици на жилища, които живеят над тях.

Сутерен тип мазе

Сутерените тип мазе са частично или изцяло под земята. Обикновено мазето не е помещение за живеене, въпреки че може да бъде, ако площта е достатъчно голяма и/или има подходяща вентилация. Макар думата сутерен и мазе да се припокриват, тук използваме думата за мазе, като нещо класическо за българското строителство: където обикновено  е тъмно, влажно и има лоши миризми. Понякога мазетата имат мръсни подове, които са мокри и кални след дъждовни бури. На снимката виждате класическо мазе, което наистина можете да превърнете в каквото си искате.

Различни видове сутерен

За да не се случва това, можете да отделите средства за качествена реставрация на мазето, за да го превърнете в надежден склад или да го превърнете във функционално помещение. Кандидатите са най-различни: малка домашна кръчма;  билярдна маса; геймърска стая, кабинет за работа. Вие избирате!

Английски сутерен

Английският вид мазе или сутерен има прозорци и естествена светлина. Този тип мазета обикновено се срещат в по-стари къщи в градските райони, но могат да се открият и в по-големи къщи с няколко апартамента. Този тип пространство понякога се нарича апартамент на ниво градина или обитаем мезонет. (На снимката виждате английски тип мезонет отвътре, преди ремонт)

Различни видове сутерен

Основното предимство на този стил сутерени е, че няма да се нуждаете от толкова много изолация, защото вече има известна естествена изолация, осигурена от това, че е под нивото на земята; все пак ще трябва да поставите мокет или подова настилка, за да не се чувства семейството ви така, сякаш ходи по мръсотия през целия ден!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap