5 грешки при боядисване вкъщи

Мислите си, че не можете да допуснете грешки при боядисване вкъщи? Може да изглежда лесно да смените цвета на стените в една стая, но ако не следвате правилните стъпки, процесът може да се усложни и да доведе до разочароващи крайни резултати. Помолихме експерти по боядисване и интериорен дизайн да дадат своите съвети как да избегнете разкаянието на художника. Преди да започнете следващия си проект, прочетете тези пет съвета, за да избегнете всякакви грешки.

Грешка при избиране на цвят

Всеки магазин за бои и консумативи обикновено разполага с ослепителен набор от цветни мостри, за да изкуши хората, които нямат търпение да направят промяна. Независимо дали отивате, знаейки общия нюанс, който искате, или решавате в магазина, не забравяйте да вземете мостри, тъй като нюансите могат да изглеждат различно от това, което изглеждат.

Тъй като цветът на боята е наистина единственото нещо, което ще гледате през следващите пет години, е важно да го изберете правилно. Вземете примерни мостри с боя, нарисувайте ги на постерна дъска и поживейте с тях няколко дни в стаята. Гледайте ги сутрин и вечер, тъй като светлината в стаята ще повлияе на цвета. Ще установите веднага цветовете, които са изцяло погрешни и не са за вас.

Научете как да премахнете миризмата от боята, тук

Грешка при избора на боя

Цветът не е единственото важно решение, което трябва да се вземе преди началото на боядисването. Знаете ли, че боята се предлага и в различни видове и че всеки от тях има доста специфично приложение? Това знание може да е от огромно значение не само за начина, по който боята се полага, но и за това как тя се запазва във времето. Ако вашият проект “Направи си сам” ще бъде вътре в къщата, няма да искате да вземете всеки стар галон от рафта.

Боята за вътрешно ползване няма да може да издържи на силната слънчева светлина и дъжда, а боята за външно ползване има повече химикали, които могат да бъдат вредни за хора с чувствителност. Ако планирате боядисване в кухнята или в банята, ще искате да вземете боя, която да издържи на повишените нива на влага. Тя обаче може да не е подходяща за спалнята. В този смисъл, позовете се на мнението на експерт, който разбира от боя и който ще ви посъветва за конкретния проект.

Забравяте да подготвите повърхностите за боядисване

Може да е много изкушаващо да искате да прибързате с даден проект и смяната на цветовете на стените не е по-различна. Експертите съветват да не бързате на този етап. Стените може да изглеждат готови за работа, но както всяко друго нещо в дома, те вероятно имат няколко несъвършенства – на тях трябва да се обърне внимание. Ако се вгледате достатъчно внимателно, ще видите дупки от висящи декори и повърхностни пукнатини.  Те могат да се запълнят с пълнител за стени, да се оставят да изсъхнат добре и да се шлайфат, преди да се боядисат.

Дори ако по някакъв начин стените имат нула дупки и не можете да откриете никакви пукнатини, е необходима подготвителна работа. Повърхностите събират прах, който може да затрудни правилното залепване на боята. Избършете всички стени с мек сапунен разтвор, преди да започнете проекта си и ги оставете да се изсушат. След като нещата са гладки и чисти, ще имате още един обръч, който да прескочите, преди да нанесете новия цвят. Част от правилната подготовка за боядисване е нанасянето на подходящ грунд преди първия слой боя.

5 грешки при боядисване вкъщи

Не слагате ограничители

Една от честите грешки при боядисване е да не ограничите обекта. Все пак ще боядисвате определена зона. Трябва много добре да ограничите зоната за боядисване от другите части в помещението, за да не се получат петна, които ще трябва да чистите след това. Това не важи само за ъгли, ръбове и предмети в близост до обекта на боядисване, но и за открити места в помещението, които може да бъдат нацапани с боя. Не подценявайте боядисването, дори да работите с най-качествените материали. Има възможност да поставите тейпинг, да “облечете” мебелите с найлони, да махнете постелките и килимите, да поставите там също найлони или стари парцали.

Не оставате нещата да изсъхнат

За да постигнете най-добри резултати, ще ви е необходим повече от един слой, боя а за успеха времето и температурата са всичко. Боята изсъхва по-бързо при по-топъл и сух климат и дори точното време зависи не само от това къде се намирате, но и от вида боя, с който работите. Започването на втория слой, когато първият не е напълно изсъхнал, може да доведе до неравномерно оцветяване и в крайна сметка до пукнатини и лющене. Така че следвайте инструкциите

Боите на водна основа, като акрилните, съхнат за около един час при умерени до топли температури. “Маслените бои като емайла могат да изсъхнат напълно за 8-24 часа в зависимост от климата. Ако не оставите емайловата боя да изсъхне, преди да нанесете втория слой, тя може да остане лепкава в продължение на няколко дни.

За да няма грешки при боядисване, има майстори за тази работа

Проектите за боядисване могат да изглеждат сравнително прости на пръв поглед, но процесът изисква предварително обмисляне, подготвителна работа и прецизност. Един общ съвет от експертите? Потърсете помощ от професионалист, дори ако се чувствате уверени. Много магазини за бои предлагат безплатна консултация за цветовете и с удоволствие ще отговорят на въпроси, за да ви помогнат да постигнете мечтаните резултати, които желаете. Нашите партньори от DiasBuild имат отличен екип от майстори, които могат да се справят перфектно с всеки по-голям проект за боядисване в интериора или при външните части на сградата.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap