7 лесни начина да намалите сметките за тока

Всички го забелязахме през последните месеци, сметките за тока изскочи през покрива. Всеки, който не иска главоломно висока сметка за комунални услуги, би било добре да спести колкото е възможно повече. Ние ще ви помогнем по пътя ви, като изброим някои полезни съвети за спестяване на водни и електрически ресурси, което пък ще ви спести пари.  Започваме веднага!

Да няма стенд бай устройства вкъщи

Много електрически уреди автоматично преминават в режим на готовност, когато не ги използвате. Това все още консумира доста енергия и следователно пари. Като изключите уредите, които не използвате, можете да спестите доста. Досадно е, но може с организация да оптимизирате ползването на всички уреди вкъщи.

Осигурете добра изолация

Ако не живеете в чисто нова къща, има вероятност изолацията да пропуска. Чрез запълване на празнини на вратите, прозорците, пода и комина вие гарантирате, че излиза много по-малко въздух. След това топлината отвътре ще се задържа много по-добре. Ако не можете да го направите сами, можете да наемете професионалист, който да го направи.

Внимателно с пералнята и сушилнята

Като перете дрехите на тридесет вместо четиридесет градуса, вие вече спестявате доста вода, а оттам натоварването на уреда. Освен това, като изчакате, докато кошницата ви за пране наистина се напълни, преди да изперете, спестявате още повече. Освен това е разумно да не ползвате сушилнята повече през зимния период. В края на краищата този уред консумира доста енергия и следователно води до повишаване сметките за тока.

Включвайте само пълна съдомиялна машина

Съдомиялната машина е божи дар в кухнята. Спестява ни много време и усилия. Въпреки това, ако пуснете съдомиялна машина, докато не е напълно заредена, се губят много мощност и вода. Затова винаги изчаквайте, докато имате достатъчно съдове за пълен цикъл. С това просто действие можете да си спестите много пари в дългосрочен план.

Гасете светлините след вас

Много хора оставят светлините в стаята, когато излизат от нея. Ако светите само в стаята, в която се намирате, спестявате доста електричество. Като замените всички тези крушки с LED крушки, вие сте сигурни, че спестявате още повече. Не харесвате тази светлина? Свещите все още работят и отделят топлина!

Прекарване на по-малко време в банята

Всички знаем, че краткият душ използва по-малко вода от горещата вана. Така че като сведете до минимум времето за къпане и вместо това избирате душ всеки път, вие вече спестявате пари. Ако държите душовете си кратки (максимум четири минути), ще спестите още повече пари и ще намалите с още малко сметките за тока.

Боравете с чайника си мъдро

Нещо, за което вероятно не се замисляте често, е, че вашият чайник също може да консумира доста много и това да се отрази на вашата сметка за  ток. Особено зимно време, когато енергията е толкова скъпа, много хора ще пият повече чай, за да се стоплят. Въпреки това, ако оставите чайника си да загрее прекалено много вода, той също ще консумира ненужно количество енергия. Това от своя страна ще ви струва допълнително. Затова е разумно да напълните чайника с точно толкова вода, колкото ще изпиете.

Да, вярно е, че това са мерки, които не променят, чак толкова много нещата, но със сигурност се отразяват на сметките за тока в положителна посока. В края на краищата ако спестите някои друг лев от електроенергия, ще можете да го вложите в нещо друго важни за домакинството.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap