Домашни растения поемащи влага

Започваме темата за домашни растения и цветя поемащи влага, защото хората често имат проблем с високата влажност на въздуха в дома ви през лятото. Това води до трудно справяне с плесените, мухъла и бактериите, които виреят във влажна среда и като влажността влияе върху качеството на въздуха в дома ви?

Сдобиването с машина изсушител на въздуха може да помогне, но защо да не изберете нещо естествено и по-ефективно? Има толкова много домашни цветя, които да свършат тази работа и то по-естествен начин. Усилията си заслужават, а растенията ви ще се справят с всички проблеми с влажността. Може би си мислите, че растенията само събират влагата; някои растения обаче също така абсорбират влагата и се грижат за свързаните с нея опасности.

Освен това растенията, които абсорбират влагата, могат да понижат температурата, да осигурят свеж въздух в дома ви и да подобрят качеството на въздуха в помещенията. Нека разгледаме как растенията абсорбират влагата от въздуха и кои са някои от най-добрите стайни растения за намаляване на влажността във вашите интериори. Първо обаче!

Защо е необходимо да се поддържат нивата на влажност в помещенията?

Когато се обливате в пот в горещ летен следобед, виновни за това са високите нива на влажност. През лятото нивата на влажност са високи, защото горещият въздух задържа повече влага. При прекомерна влажност процесът на изпарение на тялото ви се забавя. Когато потта не може да се изпари, тялото ви не успява да се охлади. При екстремни нива това може да бъде фатално и да доведе до топлинен удар.

Влажният въздух също така е труден за дишане, особено за хората с астма. Това е така, защото в него се задържат замърсители на въздуха и алергени като полени, прах и т.н., което става причина за алергия към климатика. Освен това, когато влажността на въздуха в дома ви надхвърли 60%, тя стимулира развитието на плесени.

Как домашните растения абсорбират влагата и охлаждат дома ви?

Стайните домашни растения са отлично решение за управление на влажността в помещенията.

Те абсорбират водните пари чрез стоматите в листата си, а след това влагата се придвижва към корените. Това спомага за намаляване на високите нива на влажност, а когато влагата се отделя от листата им, оставя охлаждащ ефект върху околния въздух.

Всички растения абсорбират влагата от въздуха, но някои от тях са изключително ефикасни в това отношение. Растенията, които обичат влажната почва, се развиват добре при висока влажност и са най-ефективни в абсорбирането на водни пари от заобикалящата ги среда. Въпреки това растенията, които произхождат от сухи райони, в които падат малко валежи, също могат да извличат влага.

Обикновен бръшлян

Домашни растения поемащи влагаБръшлянът е изключително популярно декоративно растение, което може да се отглежда както вътре в дома, така и навън. Той е известен със своята способност да се катери и обраства различни повърхности, като стени, решетки и дървета. Също така, бръшлянът е известен със своята устойчивост и лесен за отглеждане характер, което го прави предпочитан избор за много домашни градини или за отглеждане в саксия. Не се нуждае от много светлина и през лятото може да се постави на сенчести места. Просто поддържайте почвата влажна през лятото, за да избегнете увяхване на листата им, но внимавайте да не ги преполеете.

Собствениците на жилища ги държат в баните, спалните и кухните си, за да постигнат идеалните нива на влажност. Освен това бръшлянът пречиства въздуха и премахват мухъла, който е често срещан в горещите и влажни помещения.

Бамбукова палма

Домашни растения поемащи влагаСъс своите тънки, тъмнозелени листа бамбуковите палми са растения, които абсорбират влагата и се радват на топло време. Те могат да се справят добре при средна до слаба светлина, което ги прави идеално стайно растение. Трябва да поддържате почвата им влажна, особено през лятото, за да избегнете втвърдяването на листата. При висока влажност на въздуха листата им ще имат лек блясък поради добавената влага.

В дома си можете да поставите това стайно растение в кухнята, банята или спалнята, за да се възползвате от предимствата му. Поставянето на една или две огромни бамбукови палми на едно място помага за намаляване на съдържанието на вода във въздуха. Когато нивата на влажност са предизвикателни, тя дава усещане за прохлада и спокойствие.

Калатея –  от красивите растения поемащи влага

Калатеите имат красиви зелени листа, а за да запазят формата и текстурата си, се нуждаят от високо съдържание на вода в околната среда. Листата им се завиват навътре, когато нямат възможност да събират влага от въздуха. Тези абсорбиращи влагата растения се справят добре в ярко осветени условия, но острата и пряка слънчева светлина може да избели листата им. Калатеите се радват на хладен пръскане с водя, когато горният почвен слой е сух. При тези растения е най-добре да се клони към по-малко поливане, отколкото към преполиване.

Бегония – растение, което абсорбира влагата

Домашни растения поемащи влагаРодът бегония съдържа повече от 1800 растения, произхождащи от тропическите райони. Те цъфтят през пролетта и лятото, ако бъдат изнесени на открито през тези сезони. Восъчните бегонии обикновено се отглеждат като стайни растения, а основната им привлекателност е цветната им листна маса.

Грижата за тях е по-трудна през зимата поради ниските нива на влажност. През лятото обаче дори начинаещите могат да се грижат за тях. Топлата температура и многото влага могат да поддържат бегониите щастливи и процъфтяващи.

Тъй като поемат вода с помощта на листата си, бегониите са полезни за домакинствата в горещо време. Те премахват лепкавото усещане от въздуха и намаляват въздействието на горещините през лятото.

Във влажна среда грижата за тях е съвсем проста. Поставете ги в добре дренирана почва и им осигурете непряка слънчева светлина. Бегониите се справят доста добре на частична сянка и разсеяна слънчева светлина.

Зелена лилия

Растенията зелена лилия, популярни и като растение-паяк, са популярни в много домакинства поради лесната им грижа и способността им да виреят. Наричат се растения паяци, защото когато се разлистят, произвеждат малки растения с форма на паяк.

Могат да оцелеят в сухи условия, но са най-добре се чувстват във влажна атмосфера. Паякообразните растения абсорбират вода от тънките си листа, което понижава нивото на влага във въздуха. Това помага и за поддържане на свежестта на листата им; в противен случай те започват да покафеняват и да хрущят.

Ако живеете в район, където влажността на въздуха през лятото е непоносимо висока, поставянето на паякообразни растения на групи може да ви помогне. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-добри са те за понижаване на влажността и за охлаждане на къщата ви.

Разбира се има още домашни растения поемащи влага, изброихме само тези, за да не ви досадим, но със сигурност ще направим още една статия, с която да увеличим броя на растенията, които са чудесни са домашна среда, така че да премахват влагата, мухъла и дори бактериите във въздуха.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap