Алуминиева дограма – предимства и недостатъци | Creative Home

Алуминиева дограма – предимства и недостатъци

Инсталирането на дограма е сложен процес и изисква добра подготовка. Освен че е един от най-скъпите проекти за ремонт на дома, има и асортимент от стилове и материали, използвани за производството на дограмата. Алуминиевата дограма е сред най-предпочитаните.

Алуминият и винилът бавно започнаха да изместват дървото като най-разпространения избор, защото и двете се считат за по-издръжливи и дълготрайни. Има плюсове и минуси на всеки тип дограма, включително и алуминиевата.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на алуминиевата дограма

Предимства на алуминиевата дограма

Достъпност – Алуминият е един от по-евтините варианти за нови прозорци. Единственият друг вид, който е конкурентен по цена, е винилът. Дървото и фибростъклото обикновено са много по-високи.

– Издръжливост – Една от основните причини, поради които дървените прозорци бавно се премахват от други стилове, е, че им липсва същата дългосрочна стойност. Алуминият е издръжлив, защото е метал и може да издържи на елементите. Не е толкова склонно да се повреди от водна влага и други проблеми от външната страна на дома.

Поддръжка –  Алуминиевите прозорци са много лесни за поддръжка. Продават се в различни цветове и стилове. Ако инвестирате в анодизирано или изпечено покритие, никога няма да се наложи да го пребоядисвате. Алуминият е безпроблемен в сравнение с дървото.

Лек – Алуминият е най-лекият вид метал, който можете да намерите. Може също да се персонализира, за да се вмести в определени конфигурации. Освен това, олекотената конструкция се превръща добре в тънък профил, който впоследствие подобрява видимостта.

Дълъг живот – Тъй като ще похарчите много пари за всяка смяна на прозорец, може и да инвестирате в нещо дълготрайно. Добрата новина е, че алуминият, като се има предвид по-ниската му цена, всъщност е създаден да издържи. Устойчивите на деформация ъгли са механично съединени, за да поддържат същата форма в продължение на години.

Недостатъци на алуминиевата дограма

– Висока U-стойност – Най-големият недостатък на алуминиевите прозорци е как те провеждат топлина и студ. Във времена, в които енергийната ефективност е наистина важна за собствениците на жилища, алуминият е най-малко „зеленият“ от всички видове прозорци.

Нови технологии като вградени термични прекъсвания се опитват да решат проблема, но е малко вероятно алуминият някога да бъде толкова добър, колкото винил или фибростъкло в това отношение. Въпреки че не е проблем в мек до топъл климат, алуминият определено не е толкова подходящ на места с много студени зими.

– Конденз – Още веднъж свързан с това как металът провежда топлина и студ, алуминиевите прозорци са по-податливи на кондензат. Те също са студени на допир през зимата, така че отново не е най-добрият избор, ако инвестирате в смяна на прозорец в студен климат.

Корозия – Докато алуминият се счита за много издръжлив, няма вид строителен материал, който да няма поне един проблем. Този проблем е корозия (у нас е познат като „ръжда“). Алуминият е податлив към корозия, като всеки друг метал.

Алуминият се счита за по-издръжлив от дървото и също така много достъпен, подобно на винила. Времето и парите, необходими за дългосрочна поддръжка са ниски.

Единственият проблем с алуминия е, че той не е универсално здрав вариант. Защо? Алуминият не притежава изолационните качества на някои други видове прозорци. Следователно, той е идеалния избор за къщи в страни с по-топъл климат, но не толкова добре в други части, където преобладава студената зима.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap