Алуминиева дограма – предимства и недостатъци

Инсталирането на дограма е сложен процес и изисква добра подготовка. Освен че е един от най-скъпите проекти за ремонт на дома, има и асортимент от стилове и материали, използвани за производството на дограмата. Алуминиевата дограма е сред най-предпочитаните.

Алуминият и винилът бавно започнаха да изместват дървото като най-разпространения избор, защото и двете се считат за по-издръжливи и дълготрайни. Има плюсове и минуси на всеки тип дограма, включително и алуминиевата.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на алуминиевата дограма

Предимства на алуминиевата дограма

Достъпност – Алуминият е един от по-евтините варианти за нови прозорци. Единственият друг вид, който е конкурентен по цена, е винилът. Дървото и фибростъклото обикновено са много по-високи.

– Издръжливост – Една от основните причини, поради които дървените прозорци бавно се премахват от други стилове, е, че им липсва същата дългосрочна стойност. Алуминият е издръжлив, защото е метал и може да издържи на елементите. Не е толкова склонно да се повреди от водна влага и други проблеми от външната страна на дома.

Поддръжка –  Алуминиевите прозорци са много лесни за поддръжка. Продават се в различни цветове и стилове. Ако инвестирате в анодизирано или изпечено покритие, никога няма да се наложи да го пребоядисвате. Алуминият е безпроблемен в сравнение с дървото.

Лек – Алуминият е най-лекият вид метал, който можете да намерите. Може също да се персонализира, за да се вмести в определени конфигурации. Освен това, олекотената конструкция се превръща добре в тънък профил, който впоследствие подобрява видимостта.

Дълъг живот – Тъй като ще похарчите много пари за всяка смяна на прозорец, може и да инвестирате в нещо дълготрайно. Добрата новина е, че алуминият, като се има предвид по-ниската му цена, всъщност е създаден да издържи. Устойчивите на деформация ъгли са механично съединени, за да поддържат същата форма в продължение на години.

Недостатъци на алуминиевата дограма

– Висока U-стойност – Най-големият недостатък на алуминиевите прозорци е как те провеждат топлина и студ. Във времена, в които енергийната ефективност е наистина важна за собствениците на жилища, алуминият е най-малко „зеленият“ от всички видове прозорци.

Нови технологии като вградени термични прекъсвания се опитват да решат проблема, но е малко вероятно алуминият някога да бъде толкова добър, колкото винил или фибростъкло в това отношение. Въпреки че не е проблем в мек до топъл климат, алуминият определено не е толкова подходящ на места с много студени зими.

– Конденз – Още веднъж свързан с това как металът провежда топлина и студ, алуминиевите прозорци са по-податливи на кондензат. Те също са студени на допир през зимата, така че отново не е най-добрият избор, ако инвестирате в смяна на прозорец в студен климат.

Корозия – Докато алуминият се счита за много издръжлив, няма вид строителен материал, който да няма поне един проблем. Този проблем е корозия (у нас е познат като „ръжда“). Алуминият е податлив към корозия, като всеки друг метал.

Алуминият се счита за по-издръжлив от дървото и също така много достъпен, подобно на винила. Времето и парите, необходими за дългосрочна поддръжка са ниски.

Единственият проблем с алуминия е, че той не е универсално здрав вариант. Защо? Алуминият не притежава изолационните качества на някои други видове прозорци. Следователно, той е идеалния избор за къщи в страни с по-топъл климат, но не толкова добре в други части, където преобладава студената зима.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap