Ръководство за избор на акцентен стол

Какво е акцентен стол? С отговор на този въпрос започваме ръководството, което ще ви доведе до избора на отличен, красив, стилен и удобен акцентен стол за вашата всекидневна, домашен кабинет, офис, хол, трапезария, спалня или където решите.

Акцентните столове са едноместни столове, които създават привлекателна фокусна точка в стаята и осигуряват допълнителна възможност за сядане.

Акцентният стол рядко се използва като обикновено място за сядане както традиционните столове – вместо това се използват като акцентни елементи и често имат декоративен дизайн, който обединява външния вид и усещането на декора чрез техния цвят, материал и форма.

Акцентните столове стават все по-популярни в съвременния дизайн и благодарение на тяхната гъвкавост могат да бъдат добавени към всяка стая в дома, като хол, спалня или домашен офис. Предлагат се в различни стилове и различни материали и покрития, всъщност почти всеки дизайн, който можете да си представите, така че работят добре в традиционно и модерни интериорни стилистики.

Защо акцентен стол?

Има много причини, поради които може да искате да вземете акцентен стол. Може би имате нужда от допълнително място за сядане, когато имате гости или може би искате да добавите акцент, за да направите декора си наистина изпъкващ. Акцентните столове също могат да бъдат чудесен начин да добавите цвят или шарка към стаята и често се използват за обвързване на декорна тема. Независимо от вашата причина, столът от време на време може да бъде чудесно допълнение към активните стаи в дома.

Ако възнамерявате да вземете акцентен стол, трябва да имате предвид няколко неща. Ще трябва да определите предназначението на стола, стила на стаята, цвета и материала на стола, както и размера на пространството, където ще бъде поставен столът. Използването на тези четири категории ще ви помогне да решите дали столът с акцент е подходящ за вас.

Къде да поставите акцентен стол?

Акцентните столове могат да бъдат поставени навсякъде в дома ви, от спални и офиси до всекидневни и трапезарии. Някои от най-популярните места за поставяне на стол с акцент са до масичка за кафе, срещу диван, отстрани на камина или библиотека или дори сдвоени до табуретка.

За тези с големи пространства можете дори да изберете два акцентни стола и да ги поставите един до друг, за да създадете уютна зона за разговори в дома, идеална за забавление на гостите.

Трябва ли акцентните столове да съвпадат с дивана и другите мебели?

Акцентните столове не трябва да са еднакви един с друг или като всеки цвят и нюанс в дадена стая, но те трябва да съвпадат и да преливат с цветовете на интериора. Акцентният стол не е предназначен да бъде точно копие на дивана или други столове в стаята, но може да бъде, ако желаете. Можете също така да съпоставите няколко цвята един към друг, като ги покриете с подходящи одеяла и възглавници, за да добавите сходство.

Други неща, които трябва да вземете предвид, когато купувате своя акцентен стол

Размер

Когато избирате акцентен стол, ще трябва да вземете предвид размера. Ще искате да сте сигурни, че столът е пропорционален на останалата част от мебелите в стаята – последното нещо, което ще искате, е стол, който да доминира в стаята. Като отправна точка измерете ширината, дълбочината и височината на пространството, където ще поставите стола.

Стил

Красотата на стола с акцент е, че можете да изберете стила, който харесвате. Пазарувайте форма, която контрастира с вашите съществуващи мебели, за да направите наистина изявление. Също така няма нищо лошо да изберете стол с неутрален акцент, стига той да подобрява вашата интериорна схема.

Цветни мотиви

Акцентните столове са чудесен начин да изпробвате използването на шарки във вашия интериор. Има много различни модели, от които да избирате, така че със сигурност ще намерите този, който отговаря на вашия стил. Ако не сте достатъчно смели да си купите стол с шарени акценти, заложете на ярък блоков цвят и аксесоари с шарени възглавници и калъфи.

Материал

Акцентните столове могат да бъдат направени от различни материали, включително дърво, метал и тапицерия. Какви материали ще използвате зависи от стила, който търсите и как ще използвате стола. Кожата е много по-издръжлива за ежедневно носене от по-деликатните материали като кадифето. Материали като дърво, метал и пластмаса могат лесно да се почистват, което ги прави подходящи варианти за акцентни столове, поставени в кухненски зони, които ще се използват често. Видът на използвания материал също може да повлияе на цялостното усещане на стола – меките материали като кожа и плат се чувстват топли и привлекателни, докато металът и пластмасата могат да се чувстват малко по-студени.

5 съвети за намиране на перфектния акцентен стол

След като вече знаете какво да търсите, е време да започнете да пазарувате! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите перфектния стол:

  • Започнете с измерване на пространството, където искате да поставите стола. Това ще ви помогне да изберете стил, който идеално се вписва в стаята.
  • Помислете как ще се използва столът. Ако е само за допълнително място за сядане, комфортът е от ключово значение. Но ако търсите акцент, стилът е по-важен.
  • Определете бюджет, преди да започнете да пазарувате. Това ще ви помогне да стесните възможностите си, когато започнете търсенето
  • Разгледайте както магазините, така и онлайн магазините. Ще имате по-голям избор, от който да избирате, ако пазарувате онлайн, но ще можете да видите столовете лично и да ги изпробвате в магазина.
  • Прочетете отзивите, преди да вземете окончателното си решение. Това ще ви помогне да добиете представа как изглежда столът в домашна обстановка, колко е удобен и колко дълго ще издържи.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap