Барок стил в интериорния дизайн | Creative Home

Барок стил в интериорния дизайн

Какво е барок и като стил в интериорния дизайн намира ли приложение в съвременното обзавеждане? Бароковият дизайн се свързва с разкош, величие и лукс. Мебелите със сложен дизайн, позлатените аксесоари и елегантните материали като мрамор и гранит са характерни за този стил, повлиян от историята на Европа. Златните орнаментики също са нещо типично за стила.

Архитектурата, декорът и мебелите са симетрични и изображенията на миди и гирлянди често се използват в целия дом. Тази симетрия се получава от виртуозния микс на неправилни извивки, сложни елементи, огромни корнизи и усукани колони – оформления, които се вписват в дивани, трапезни столове, маси и шкафове, за да създадат усещане за динамика и драматизъм.

Декоративните брачни сандъци, наречени касини, също включват много от тези органични детайли в интериора. Свещите и фенерите са често използвани осветителни тела с този домашен стил. Железни фенери се редят по стените на коридорите, а свещи трептят върху дървени, месингови и калаени стойки.

Барок стил

Това е стил, който незабавно отличава дома ви от другите и дава заявка: луксът е цар! Може и да не сте чували за бароковия стил преди, но със сигурност сте виждали влиянието му навсякъде. Бароковата епоха е била посветена на излишъка.

Днес е много трудно да имитирате едно към едно бароков интериор в съвременния дизайн, просто защото порядките и разбиранията са други. Много е вероятно да видите зала за концерти и други събития в бароков стил, но за дом в такъв е по-скоро да е къща музей или наследена къща, в която се държи този стил да запази автентичния вид на дом.

Барок в съвременния дом

Бароковият стил все още се използва днес като вдъхновение, когато става дума за декориране на дома по богат и разкошен начин. Този стил е добре известен с това, че е драматичен и превъзходен, характеристики, които могат да превърнат обикновения дом в пищно жилище.

Самата дума “барок” идва от португалската дума “barroco“, която означава “перла с неправилна форма”. Самата идея за неправилното като красиво създава предпоставка за идеи, които носят луксозно и богато обзавеждане Барокът е драматичен стил и ако е внесен интелигентно в съвременното обзавеждане, то ще видите криволинейни форми, драматично използване на цветове и шарки и сложни архитектурни детайли и мебели.

В общи линии, ако искате да добавите малко драматизъм към интериорния дизайн, бароковият стил за дома е чудесен избор. Ето и няколко съвета как това да е случи!

5 най-добри начина да внесете барок стил в дома си

Богато украсени възглавници. Можете да намерите голямо разнообразие от орнаментирани възглавници онлайн или в местния магазин за домашен интериор.

Добавяне на ваза – за  цвят в пространството си, лесен начин за това е ваза, пълна с цветя. Голяма ваза, пълна с червени рози, е често срещана тема в бароковия стил.

Добавете завеса! Ако искате да придадете повече драматизъм на пространството, особено в хола, бароковите завеси са чудесен начин за това. Можете да намерите голямо разнообразие от барокови завеси онлайн или в местния магазин за домашен интериор.

Добавяне на барокови мебели – бароковите столове и маси са чудесен начин да направите изявление в тази стилистика. Можете да намерите голямо разнообразие от барокови столове онлайн или в антикварни магазини и аукциони.

Добавяне на богата декорация – погледнете приложената снимка с бароков стил, която е заглавна за статията и ще видите какво значи пищна декорация по стените, златистият полилей, декорираната тапицерия по столовете.

Заключение за бароков стил

Домашният бароков стил изобилства от цветове, злато, богато украсени детайли и красива архитектура. Това е смел и дързък интериорен стил, който ще добави луксозно изявление към вашия дом. Въпреки че може да изглежда като смел и дързък избор, бароковият интериорен стил е подходящ за най-различни домашни интериори – особено за хола, спалнята и коридора. Независимо дали имате модерен или по-традиционен дом, бароковият стил ще пасне идеално на вашето пространство.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap