Барок стил в интериорния дизайн

Какво е барок и като стил в интериорния дизайн намира ли приложение в съвременното обзавеждане? Бароковият дизайн се свързва с разкош, величие и лукс. Мебелите със сложен дизайн, позлатените аксесоари и елегантните материали като мрамор и гранит са характерни за този стил, повлиян от историята на Европа. Златните орнаментики също са нещо типично за стила.

Архитектурата, декорът и мебелите са симетрични и изображенията на миди и гирлянди често се използват в целия дом. Тази симетрия се получава от виртуозния микс на неправилни извивки, сложни елементи, огромни корнизи и усукани колони – оформления, които се вписват в дивани, трапезни столове, маси и шкафове, за да създадат усещане за динамика и драматизъм.

Декоративните брачни сандъци, наречени касини, също включват много от тези органични детайли в интериора. Свещите и фенерите са често използвани осветителни тела с този домашен стил. Железни фенери се редят по стените на коридорите, а свещи трептят върху дървени, месингови и калаени стойки.

Барок стил

Това е стил, който незабавно отличава дома ви от другите и дава заявка: луксът е цар! Може и да не сте чували за бароковия стил преди, но със сигурност сте виждали влиянието му навсякъде. Бароковата епоха е била посветена на излишъка.

Днес е много трудно да имитирате едно към едно бароков интериор в съвременния дизайн, просто защото порядките и разбиранията са други. Много е вероятно да видите зала за концерти и други събития в бароков стил, но за дом в такъв е по-скоро да е къща музей или наследена къща, в която се държи този стил да запази автентичния вид на дом.

Барок в съвременния дом

Бароковият стил все още се използва днес като вдъхновение, когато става дума за декориране на дома по богат и разкошен начин. Този стил е добре известен с това, че е драматичен и превъзходен, характеристики, които могат да превърнат обикновения дом в пищно жилище.

Самата дума “барок” идва от португалската дума “barroco“, която означава “перла с неправилна форма”. Самата идея за неправилното като красиво създава предпоставка за идеи, които носят луксозно и богато обзавеждане Барокът е драматичен стил и ако е внесен интелигентно в съвременното обзавеждане, то ще видите криволинейни форми, драматично използване на цветове и шарки и сложни архитектурни детайли и мебели.

В общи линии, ако искате да добавите малко драматизъм към интериорния дизайн, бароковият стил за дома е чудесен избор. Ето и няколко съвета как това да е случи!

5 най-добри начина да внесете барок стил в дома си

Богато украсени възглавници. Можете да намерите голямо разнообразие от орнаментирани възглавници онлайн или в местния магазин за домашен интериор.

Добавяне на ваза – за  цвят в пространството си, лесен начин за това е ваза, пълна с цветя. Голяма ваза, пълна с червени рози, е често срещана тема в бароковия стил.

Добавете завеса! Ако искате да придадете повече драматизъм на пространството, особено в хола, бароковите завеси са чудесен начин за това. Можете да намерите голямо разнообразие от барокови завеси онлайн или в местния магазин за домашен интериор.

Добавяне на барокови мебели – бароковите столове и маси са чудесен начин да направите изявление в тази стилистика. Можете да намерите голямо разнообразие от барокови столове онлайн или в антикварни магазини и аукциони.

Добавяне на богата декорация – погледнете приложената снимка с бароков стил, която е заглавна за статията и ще видите какво значи пищна декорация по стените, златистият полилей, декорираната тапицерия по столовете.

Заключение за бароков стил

Домашният бароков стил изобилства от цветове, злато, богато украсени детайли и красива архитектура. Това е смел и дързък интериорен стил, който ще добави луксозно изявление към вашия дом. Въпреки че може да изглежда като смел и дързък избор, бароковият интериорен стил е подходящ за най-различни домашни интериори – особено за хола, спалнята и коридора. Независимо дали имате модерен или по-традиционен дом, бароковият стил ще пасне идеално на вашето пространство.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap