Баухаус в бита и обзавеждането

Баухаус в бита и обзавеждането е статия, която продължава темата ни за революционно движение в света на дизайна и изкуствата, променило мисленето както на майсторите, така и на потребителите. Художници и занаятчии са потърсили и открили в простотата една възможност да правят евтино и масово производство, достъпно за най-голям брой хора.

Освен архитектурата, произведенията и мебелите за бита стават функционални, практички и изчистени откъм пищни декорации. Големите имена на Баухаус поемат материалите от индустриалната революция, за да проектират прости, чисти линии, геометрични форми, комбинирани с хроматични основни цветове. Това естетическо пристрастие, нарушаващо напълно правилата на класическия немски стил, предизвика критиките на консервативните умове, но постепенно стилът се налага с изключителната си масовост.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/10133167900323838/

Статия разглежда елементите на Баухаус стила, които стават част от всички сфери на ежедневието, в битова и градска среда, като част от обзавеждането. Когато съвременните интериорни дизайнери са запознати със стила, те лесно могат да съчетаят най-доброто от движението за проектите, които изпълняват.

Материалите използвани от Баухаус

Движението насърчава използването на бетон, кръгли стоманени тръби, стъкло, метал, шперплат и пластмаса. Артистите намират начин да ги приложат в ежедневието от архитектурата, до най-обикновени битови предмети. В самите материали има известно усещане за структура, което определя посоката на дизайнерското движение. Самите материали са много удобни за създаването на формите и линиите, прецизността и организацията на елементите, които са жизненоважни във всички принципи и идеи на Баухаус.

Елементи и мотиви типични за стила

Използването на прости геометрични форми е от съществено значение във философията на Баухаус стила. То допринася за създаването на функционалност и простота. Тъй като технологията и механизацията са били важни части за движението, класическите геометрични форми визуално наподобяват технологичното мислене, което съставлява духа на времето.

Квадратите, кръговете, триъгълниците, плътните ъгли и дебели линии са категорични за изкуството и дизайна от този период и играят съществена роля в дизайна и до ден днешен.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/10133167900323838/

Руският художник Василий Кандински се интересува особено от връзката между формите и цветовете. Неговите експерименти със създаването на тези връзки показват на дизайнерите колко много слоеве на значение съществуват във визуалната комуникация и колко съзнателно можем да изберем връзката между форма и цвят, за да предадем послание или чувство.

Баухаус и цветовете

Основоположникът на движението Гропиус споделя: „Цветното е любимият ми цвят“. Тази негова мисъл се разпространява в голяма част от дизайна, който цветен в същността си.

Червено, жълто, синьо, черно и бяло доминират в дизайна от този период. Това отново ни връща към основата на простотата, като същевременно създава много естетическа стойност чрез ярки цветове и контрастиращи смели цветове. Тоест нямаме смесвания шарки, а големи цветни участъци, които си контрастират с други.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/343188434114773330/

Самите идеолози на Баухаус стила обаче не се ограничават само с това. Швейцарският художник Йоханес Итен преподава теория на цветовете, като определя седем различни методи за цветови контраст и дълбоко анализира използването на цвета. Той е първият човек, който нарича цветовете „топли“ или „студени“. Това само по себе си създава революция в дизайна на цветовете и в създаването на нови хроматични измерения.

Баухаус мебели

В мебелите Баухаус има много структурирано архитектурно влияние, съчетано с шикозен омекотяващ елемент, който от своя страна създава удобството. Сред емблематичните мебели, няма как да не покажем стола “Wassily”, Елегантен и иновативен, столът, създаден от Василий Кандински, показва дизайн с чиста подплата с рамка, изработена от стоманени тръби.

 

Баухаус в бита и обзавеждането

 

Не са по-малко впечатляващи прочутите масички за кафе на Марсел Бройер.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/277464027034236839/

Креслото Барселона е друг символ на наследството на Баухаус. Това ниско кресло с видима рамка и полирани хромирани стоманени крака се произвежда и до днес.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/661958845228484317/

Баухаус осветление

Осветителните тела следват принципа на стила „формата следва функцията“. Например лампата на Вилхелм Вагенфелд е създадена да възпроизведе “магията на замръзналата светлина” според думите на самия дизайнер. Съвременните дизайнери считат тази лампа за икона. Тя е пример за функционалността и простотата на дизайните в осветителните решения, които са приложими както за основно осветление, така и за настолни лампи, за акцентна светлина. Формите на осветителните тела са винаги динамични и ексцентрични, и определено добавят ново естетическо измерение във всеки интериор.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/444167582000301343/

Баухаус в обзавеждането

Първоначално разглеждан със скептицизъм, Баухаус дизайнът задава нови стандарти и създава произведения, чието очарование е останало и до днес. Нищо чудно, че дори сто години по-късно дизайнът все още е изключително популярен сред много собственици на сгради, в края на краищата изглежда футуристичен и вечен в същото време.

Стилът на Баухаус е част от интериорния дизайн вече 100 години. Благодарение на липсата на орнаменти или заврънкулки, типичните мебели и принадлежности са лесни за комбиниране в интериора – така че любителите на интериорния дизайн могат лесно да създават вълнуващи решения.

Затова днес можете да видите лампа, чайник, стол, поставка, шкаф, маса, в Баухаус стил съчетани в интериора на хола, кухнята, спалнята. Ще видите предмети, които носят есенцията на движението и ще ги разпознаете по това, че точно пресъздават мисълта на архитекта Гропиус: “Всяко нещо се определя от неговата същност. За да работи правилно – съд, стол, къща – първо трябва да се проучи същността му; защото то трябва да служи перфектно според предназначението си, да изпълнява функцията си на практика, да бъде издръжливо, евтино и красиво.

 

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap