Баухаус в бита и обзавеждането | Creative Home

Баухаус в бита и обзавеждането

Баухаус в бита и обзавеждането е статия, която продължава темата ни за революционно движение в света на дизайна и изкуствата, променило мисленето както на майсторите, така и на потребителите. Художници и занаятчии са потърсили и открили в простотата една възможност да правят евтино и масово производство, достъпно за най-голям брой хора.

Освен архитектурата, произведенията и мебелите за бита стават функционални, практички и изчистени откъм пищни декорации. Големите имена на Баухаус поемат материалите от индустриалната революция, за да проектират прости, чисти линии, геометрични форми, комбинирани с хроматични основни цветове. Това естетическо пристрастие, нарушаващо напълно правилата на класическия немски стил, предизвика критиките на консервативните умове, но постепенно стилът се налага с изключителната си масовост.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/10133167900323838/

Статия разглежда елементите на Баухаус стила, които стават част от всички сфери на ежедневието, в битова и градска среда, като част от обзавеждането. Когато съвременните интериорни дизайнери са запознати със стила, те лесно могат да съчетаят най-доброто от движението за проектите, които изпълняват.

Материалите използвани от Баухаус

Движението насърчава използването на бетон, кръгли стоманени тръби, стъкло, метал, шперплат и пластмаса. Артистите намират начин да ги приложат в ежедневието от архитектурата, до най-обикновени битови предмети. В самите материали има известно усещане за структура, което определя посоката на дизайнерското движение. Самите материали са много удобни за създаването на формите и линиите, прецизността и организацията на елементите, които са жизненоважни във всички принципи и идеи на Баухаус.

Елементи и мотиви типични за стила

Използването на прости геометрични форми е от съществено значение във философията на Баухаус стила. То допринася за създаването на функционалност и простота. Тъй като технологията и механизацията са били важни части за движението, класическите геометрични форми визуално наподобяват технологичното мислене, което съставлява духа на времето.

Квадратите, кръговете, триъгълниците, плътните ъгли и дебели линии са категорични за изкуството и дизайна от този период и играят съществена роля в дизайна и до ден днешен.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/10133167900323838/

Руският художник Василий Кандински се интересува особено от връзката между формите и цветовете. Неговите експерименти със създаването на тези връзки показват на дизайнерите колко много слоеве на значение съществуват във визуалната комуникация и колко съзнателно можем да изберем връзката между форма и цвят, за да предадем послание или чувство.

Баухаус и цветовете

Основоположникът на движението Гропиус споделя: „Цветното е любимият ми цвят“. Тази негова мисъл се разпространява в голяма част от дизайна, който цветен в същността си.

Червено, жълто, синьо, черно и бяло доминират в дизайна от този период. Това отново ни връща към основата на простотата, като същевременно създава много естетическа стойност чрез ярки цветове и контрастиращи смели цветове. Тоест нямаме смесвания шарки, а големи цветни участъци, които си контрастират с други.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/343188434114773330/

Самите идеолози на Баухаус стила обаче не се ограничават само с това. Швейцарският художник Йоханес Итен преподава теория на цветовете, като определя седем различни методи за цветови контраст и дълбоко анализира използването на цвета. Той е първият човек, който нарича цветовете „топли“ или „студени“. Това само по себе си създава революция в дизайна на цветовете и в създаването на нови хроматични измерения.

Баухаус мебели

В мебелите Баухаус има много структурирано архитектурно влияние, съчетано с шикозен омекотяващ елемент, който от своя страна създава удобството. Сред емблематичните мебели, няма как да не покажем стола “Wassily”, Елегантен и иновативен, столът, създаден от Василий Кандински, показва дизайн с чиста подплата с рамка, изработена от стоманени тръби.

 

Баухаус в бита и обзавеждането

 

Не са по-малко впечатляващи прочутите масички за кафе на Марсел Бройер.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/277464027034236839/

Креслото Барселона е друг символ на наследството на Баухаус. Това ниско кресло с видима рамка и полирани хромирани стоманени крака се произвежда и до днес.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/661958845228484317/

Баухаус осветление

Осветителните тела следват принципа на стила „формата следва функцията“. Например лампата на Вилхелм Вагенфелд е създадена да възпроизведе “магията на замръзналата светлина” според думите на самия дизайнер. Съвременните дизайнери считат тази лампа за икона. Тя е пример за функционалността и простотата на дизайните в осветителните решения, които са приложими както за основно осветление, така и за настолни лампи, за акцентна светлина. Формите на осветителните тела са винаги динамични и ексцентрични, и определено добавят ново естетическо измерение във всеки интериор.

Баухаус в бита и обзавеждането

https://www.pinterest.com/pin/444167582000301343/

Баухаус в обзавеждането

Първоначално разглеждан със скептицизъм, Баухаус дизайнът задава нови стандарти и създава произведения, чието очарование е останало и до днес. Нищо чудно, че дори сто години по-късно дизайнът все още е изключително популярен сред много собственици на сгради, в края на краищата изглежда футуристичен и вечен в същото време.

Стилът на Баухаус е част от интериорния дизайн вече 100 години. Благодарение на липсата на орнаменти или заврънкулки, типичните мебели и принадлежности са лесни за комбиниране в интериора – така че любителите на интериорния дизайн могат лесно да създават вълнуващи решения.

Затова днес можете да видите лампа, чайник, стол, поставка, шкаф, маса, в Баухаус стил съчетани в интериора на хола, кухнята, спалнята. Ще видите предмети, които носят есенцията на движението и ще ги разпознаете по това, че точно пресъздават мисълта на архитекта Гропиус: “Всяко нещо се определя от неговата същност. За да работи правилно – съд, стол, къща – първо трябва да се проучи същността му; защото то трябва да служи перфектно според предназначението си, да изпълнява функцията си на практика, да бъде издръжливо, евтино и красиво.

 

 

 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap