Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

Бихте искали да се насладите на труда и на таланта на български дизайнери. Тази статия е прелюдия към посещението на изложбата “Местна красота” част от фестивала Мелба – едно от най-значимите събития за дизайн в България.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Милен Радев започва своя творчески път като фотограф за списания като Eva, Едно, Capital Light, Gun и др. По-късно започва да прави изложби, сред които Art of Living (2009), Stereoscopy (2009) и 5000 COPIES (2014). Съдбата обаче го връща обратно към корените в Родопите, където вдъхва нов живот на една стара къща. По време на работните дейности на покрива той се запознава отблизо с каменните тикли, местните керемиди. Те го вдъхновяват да създаде впечатляващи обекти на продуктовия дизайн.

TKRR01 и TKWR02 са две осветителни тела, вдъхновени от структурата и формата на скалните плочи, наричани “тикли”. Този вид скални плочи са се използвали в миналото като строителен материал, най-вече като покритие на покриви.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

 

Мария Жекова е фотограф и самоук кулинар. Тя е почитател на чистата храна и простия начин на живот и е създала интригуващ Инстаграм профил по темата. След като се влюбва в китното родопското село Върбово, тя става негов четвърти официален жител. Там, с наградата си от Master Chef (2021г.), купува едно старо картофохранилище, което превръща в място за добри дела, срещи и идеи, което да се превърне в причина, която да върне хората обратно в селото.

Вдъхновението на Мария идва от природата. Живеейки толкова близо до нея, тя консумира каквото отгледа сама и пазарува устойчиво отгледани продукти от малки производители. В тази изложба Мария разказва за пътя на първата култивирана храна на човека в планината – зърното, на което е стъпил животът – ръжта.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Люба Асадурова, родена и израснала във Варна, заминава за Ню Йорк една година преди дипломирането си. Там започва да създава шапки за известни личности и развива интерес към текстилните десени и цветови техники. След като се завръща в родината, създава Nomad.ist, като работи заедно с различни занаятчии, за да създава невероятните си идеи.

Новата творба на Люба се казва „Пътят“ и е от серията килими „Азимут“ (посока). Този проект е вдъхновен от килимарските традиции на Балканите и желанието да се вплетат в съвременния свят.

 

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Дани Йорданова завършва екология и опазване на околната среда. По-късно започва да се занимава с ръчно изработване на ароматни свещи, създадени изцяло от натурален соев восък. Скоро ароматите стават нейна страст и от хоби дейността се превръща в бизнес.

Творбата, с която Дани участва в изложбата се казва „Ароматът на живота“ – пътуване през различните етапи на човешкия живот. Вплетени са аромати от битието на българина, които са част от културата ни.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

 

 

Димитър Станков започва своя творчески път рано в своя живот като се вдъхновява от работата на майка си, която е моден дизайнер. Завършва средното си образование в Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ и след това получава бакалавърска степен в специалност „Метал“, а по-късно бакалавърска и магистърска степен по „Дизайн на бижута“. Важен елемент в работата на Димитър е българското културно наследство, което е вдъхновение за вплитане на фолклор със съвременност. Творбите му са част от частни и музейни колекции. Звукът на българската каба гайда е вдъхновението за работата, с която Димитър участва в тази изложба. Целта му е да визуализира звука на инструмента.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Рая Стефанова е български дизайнер, който твори и създава отговорно. Тя участва в проекти изследващи съвременния дизайн – обекти, пространства, материали и методологии. Както и в образователни и социални инициативи.

В настоящата изложба а участва с творба вдъхновена от чешмата като обект и от акта на създаване. Идеята на този проект идва от крайпътните чешми, които могат да се срещнат в малките населени места в България. Освен функционалност, те имат лична или понякога историческа символика. Най-интригуващата част от този проект е материалът използван за създаването на продукта, а именно пчелен восък, който е устойчив на водата, но не и на времето.

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Николета Носовска е графичен дизайнер и илюстратор. За да се утвърди като дизайнер на свободна практика минава през работа за рекламни агенции и графичен дизайн в IT сферата. Сътрудничи си с български модни брандове, участва в кампании на организацията за социална промяна Fine Acts и ателието за ситопечат Sito Studio. Проекта, с който участва в изложбата е „Помощен сервиз“, който е част от серията „Free-Range Superheroes“. С вдъхновение от традициите и обичаите, старите бабини чинии са украсени с кукери представени като съвременни супергерои.

 

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Яна Юнакова е сред утвърдените творци в областта на керамичния дизайн и изкуство. Тя обича да съчетава контрасти и цени нестандартните елементи в интериорните продукти и аксесоари.

Идеята за настоящия проект се заражда от пискюллията. Това е малък накит към празнично облекло, съхранен единствено в две села в България – Войнягово и Дъбене. Заинтригувана от начина на изплитане на пискюллията, използва същата техника при създаването на настоящата творба, но в по-голям мащаб. Освен начина на изплитане, тя запазва и квадратната форма, но заменя стъклените цветни мъниста с едноцветни керамични елементи.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Нева Балникова е дизайнер на бижута. Тя е самоук талант, който обича да анализира различни техники от процеса на работа и се отличава с нестандартните си идея, които се превръщат в пръстени, колиета, гривни и брошки. Проектът „СТОП“ се заражда от желанието да се използват локални материали, което я отвежда до съвместната работа с ODELO – местна фабрика за производство на автомобилни осветителни системи. С вторичния отпадък от разтопена пластмаса, с текстура наподобяваща лава, тя създава тези уникални елементи напомнящи за скъпоценни камъни.

 

 

Източници: https://festival.melba.bg/

https://festival.melba.bg/;https://impressio.dir.bg/design/izlozhba-pregled-na-aktualniya-balgarski-dizayn-otkriva-melba-festival-2022

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap