Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“ | Creative Home

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

Бихте искали да се насладите на труда и на таланта на български дизайнери. Тази статия е прелюдия към посещението на изложбата “Местна красота” част от фестивала Мелба – едно от най-значимите събития за дизайн в България.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Милен Радев започва своя творчески път като фотограф за списания като Eva, Едно, Capital Light, Gun и др. По-късно започва да прави изложби, сред които Art of Living (2009), Stereoscopy (2009) и 5000 COPIES (2014). Съдбата обаче го връща обратно към корените в Родопите, където вдъхва нов живот на една стара къща. По време на работните дейности на покрива той се запознава отблизо с каменните тикли, местните керемиди. Те го вдъхновяват да създаде впечатляващи обекти на продуктовия дизайн.

TKRR01 и TKWR02 са две осветителни тела, вдъхновени от структурата и формата на скалните плочи, наричани “тикли”. Този вид скални плочи са се използвали в миналото като строителен материал, най-вече като покритие на покриви.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

 

Мария Жекова е фотограф и самоук кулинар. Тя е почитател на чистата храна и простия начин на живот и е създала интригуващ Инстаграм профил по темата. След като се влюбва в китното родопското село Върбово, тя става негов четвърти официален жител. Там, с наградата си от Master Chef (2021г.), купува едно старо картофохранилище, което превръща в място за добри дела, срещи и идеи, което да се превърне в причина, която да върне хората обратно в селото.

Вдъхновението на Мария идва от природата. Живеейки толкова близо до нея, тя консумира каквото отгледа сама и пазарува устойчиво отгледани продукти от малки производители. В тази изложба Мария разказва за пътя на първата култивирана храна на човека в планината – зърното, на което е стъпил животът – ръжта.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Люба Асадурова, родена и израснала във Варна, заминава за Ню Йорк една година преди дипломирането си. Там започва да създава шапки за известни личности и развива интерес към текстилните десени и цветови техники. След като се завръща в родината, създава Nomad.ist, като работи заедно с различни занаятчии, за да създава невероятните си идеи.

Новата творба на Люба се казва „Пътят“ и е от серията килими „Азимут“ (посока). Този проект е вдъхновен от килимарските традиции на Балканите и желанието да се вплетат в съвременния свят.

 

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Дани Йорданова завършва екология и опазване на околната среда. По-късно започва да се занимава с ръчно изработване на ароматни свещи, създадени изцяло от натурален соев восък. Скоро ароматите стават нейна страст и от хоби дейността се превръща в бизнес.

Творбата, с която Дани участва в изложбата се казва „Ароматът на живота“ – пътуване през различните етапи на човешкия живот. Вплетени са аромати от битието на българина, които са част от културата ни.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“

 

 

Димитър Станков започва своя творчески път рано в своя живот като се вдъхновява от работата на майка си, която е моден дизайнер. Завършва средното си образование в Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ и след това получава бакалавърска степен в специалност „Метал“, а по-късно бакалавърска и магистърска степен по „Дизайн на бижута“. Важен елемент в работата на Димитър е българското културно наследство, което е вдъхновение за вплитане на фолклор със съвременност. Творбите му са част от частни и музейни колекции. Звукът на българската каба гайда е вдъхновението за работата, с която Димитър участва в тази изложба. Целта му е да визуализира звука на инструмента.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Рая Стефанова е български дизайнер, който твори и създава отговорно. Тя участва в проекти изследващи съвременния дизайн – обекти, пространства, материали и методологии. Както и в образователни и социални инициативи.

В настоящата изложба а участва с творба вдъхновена от чешмата като обект и от акта на създаване. Идеята на този проект идва от крайпътните чешми, които могат да се срещнат в малките населени места в България. Освен функционалност, те имат лична или понякога историческа символика. Най-интригуващата част от този проект е материалът използван за създаването на продукта, а именно пчелен восък, който е устойчив на водата, но не и на времето.

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Николета Носовска е графичен дизайнер и илюстратор. За да се утвърди като дизайнер на свободна практика минава през работа за рекламни агенции и графичен дизайн в IT сферата. Сътрудничи си с български модни брандове, участва в кампании на организацията за социална промяна Fine Acts и ателието за ситопечат Sito Studio. Проекта, с който участва в изложбата е „Помощен сервиз“, който е част от серията „Free-Range Superheroes“. С вдъхновение от традициите и обичаите, старите бабини чинии са украсени с кукери представени като съвременни супергерои.

 

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Яна Юнакова е сред утвърдените творци в областта на керамичния дизайн и изкуство. Тя обича да съчетава контрасти и цени нестандартните елементи в интериорните продукти и аксесоари.

Идеята за настоящия проект се заражда от пискюллията. Това е малък накит към празнично облекло, съхранен единствено в две села в България – Войнягово и Дъбене. Заинтригувана от начина на изплитане на пискюллията, използва същата техника при създаването на настоящата творба, но в по-голям мащаб. Освен начина на изплитане, тя запазва и квадратната форма, но заменя стъклените цветни мъниста с едноцветни керамични елементи.

 

Вдъхновяващи истории на български дизайнери с откриването на изложбата „Местна красота“Нева Балникова е дизайнер на бижута. Тя е самоук талант, който обича да анализира различни техники от процеса на работа и се отличава с нестандартните си идея, които се превръщат в пръстени, колиета, гривни и брошки. Проектът „СТОП“ се заражда от желанието да се използват локални материали, което я отвежда до съвместната работа с ODELO – местна фабрика за производство на автомобилни осветителни системи. С вторичния отпадък от разтопена пластмаса, с текстура наподобяваща лава, тя създава тези уникални елементи напомнящи за скъпоценни камъни.

 

 

Източници: https://festival.melba.bg/

https://festival.melba.bg/;https://impressio.dir.bg/design/izlozhba-pregled-na-aktualniya-balgarski-dizayn-otkriva-melba-festival-2022

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap