Геймърски стол – дизайн, качества, визия

Какво значи геймърски стол и кога се ползва? Ако сте проявили интерес към отговор на този въпрос, вероятно сте видели някъде столове с нестандартна визия, които не са нито офисни столове, нито столове за всекидневна.

Създадохме тази статия, за да отговорим на главните въпроси по темата, така че ако искате да инвестирате в геймърски стол, да знаете какво да търсите и какво да очаквате.

Преди да навлезем във функциите, нека разясним, геймърски стол, буквално значи – стол за игри, които се играят на компютър, за конзолни игри; със същия успех се ползва за стрийминг платформи с излъчване от студио, за настолни игри, изобщо стол предназначен за забавления, които са различни от официалните дейности на бюро например.

Удобство и ергономичност в дизайна на гейминг стол

Появата на пазара на гейминг столове е свързана със съвременната култура на забавленията, където видео игрите и компютърните забавления са масови. Те се свързват с много по-дълъг процес на седене пред медията и следователно класическите столове не са подходящи за такава дейност.

Геймърски стол – дизайн, качества, визия

Когато става въпрос за избор на гейминг стол, комфортът е най-важният – в края на краищата не искате гърбът и врата ви да се схванат по време на маратонски игрални сесии. Дизайнът на столовете осигурява функции, които предпазват геймърите от развитие на хронична болка от простото наслаждаване на хобито им дори манията им за игри.

Всичко това е възможно благодарение на ергономията. Ергономичността е принципът на проектиране за създаване на продукти с оглед на човешката физиология и психология. В случай на игрални столове това означава проектиране на столове за подобряване на комфорта и поддържане на физическо здраве. Повечето игрални столове разполагат с ергономични функции в различна степен:

  • регулируеми подлакътници;
  • подложки за лумбална опора;
  • облегалки за глава
  • тилт механизъм за регулиране височината.

Това са само някои от функциите, които ще откриете, които помагат за поддържане на перфектна стойка и идеален комфорт при дълги сесии свързани със седене, което обаче е активно. Динамиката на играта несъзнателно ви кара да променяте позата, да се отпускате за почивка, после пак да се впускате в игра и така до сериозната умора. Столът трябва да подкрепя всичко това.

Дизайн направен с идея за комфорт

Много гейминг столове разполагат с многопосочни регулируеми подлакътници. Това често се извиква в спецификациите на производителя във формат „2D“ или „4D“ подлакътници, като „D“ означава „насоченост“, а не измерение. Тоест 2D означава, че подлакътникът се движи в две посоки, 4D не е навлизане в квантовото поле, просто подлакътникът се движи в четири посоки.

Някои столове включват възглавници за допълнително облекчаване на натиска, обикновено под формата на лумбална опора и възглавници за глава/врат. Лумбалната опора е от решаващо значение за предотвратяването на краткотрайни и хронични болки в гърба; лумбалните възглавници прилягат към кръста и запазват естествената извивка на гръбначния стълб, като насърчават добрата стойка и кръвообращението и минимизират натоварването на гръбначния стълб.

Облегалките за глава и възглавниците за глава, междувременно, поддържат главата и врата, облекчавайки напрежението за тези, които искат да се отпуснат, докато играят.

От какво са направени гейминг столовете

Комфортът не е единственият фактор, който трябва да имате предвид, когато вземате решение за закупуване на гейминг стол. Правилните материали понякога могат да направят разликата в създаването на качествен стол. Следните материали са едни от най-често срещаните, които ще намерите в популярните игрални столове.

Естествена кожа – има столове за игри произведен от животинска сурова кожа, обикновено кравешка кожа, чрез процес на дъбене. Въпреки че много игрални столове популяризират някакъв вид „кожени“ материали в конструкцията си, обикновено става дума за изкуствена кожа като PU или PVC кожа, а не за оригиналния артикул. Разликата е, че естествената кожа е много по-дълготрайна и издръжлива; това е дишаща материя и не се напуква и обелва с времето. Естествено тези столове са по-скъпи.

Полиуретанова кожа (PU) – тази кожа е синтетична, съставена от микса цепена кожа и полиуретаново покритие. Във връзка с другите „кожи“, PU не е толкова издръжлива или дишащ като естествената кожа, но има предимства пред ПВЦ кожата, защото е по-дишаща за тялото.

Геймърски стол – дизайн, качества, визия

PVC кожа – има седалки от поливинилхлоридна материя. Познати като пвц у нас или като пвф както е правилно, тези столове нямат толкова близка визия до това, което предлагат естествената и полиуретановата, но тя компенсира с качества, които позволяват обиране на потта, устойчивостта на разливи и петна. Тя  по-евтина от другите видове, като големият недостатък е, че запарва повече.

Текстил – много разпространен вариант, който предлага по-голяма мекота от кожата и нейните разновидности, но също така са по-малко издръжливи. Платнените столове обикновено са по-меки от кожените, но са по-малко издръжливи.

Мрежест стол – това определено е гейминг стол с най-дишащ материал, който предлага превъзходно охлаждане и комфорт. Почиства се по-трудно от кожата, обикновено изисква специализиран почистващ препарат за премахване на петна без риск от увреждане на деликатната мрежа и обикновено е по-малко издръжлив в дългосрочен план, но се запазва като изключително хладен и удобен материал за столове.

Относно визията на гейминг стола

Разнообразието от модели е много голямо. Тези 5 вида материи,които се ползват за изработката могат да се пресъздадат в най-различни декоративни визии, които да допълват гейминг изживяването. По-начало основният цвят е черният, но има най-различни модификации с допълващи цветове, които създават галерия от образи на пазара.

Можете да изберете гейминг стол онлайн като прочетете описанието, разгледате модела според предложените снимки и характеристики, така че да видите дали пасва на това, което търсите. Можете да посетите и физически магазин за мебели или шоуруми, за да проверите на място удобството и визията на предложените модели.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap