Най-честите грешки при поливане на градината през лятото

През лятото правилното по поливане на градината е ключово за живота на растенията и като цяло за грижите, които ще положите. Но понякога дори най-опитните градинари правят грешки при поливането на зелената и цветна красота. В тази статия ще разгледаме най-честите грешки при поливането на градината и ще ви предложим ценни съвети как да ги избегнете. Още повече, темата е актуална със страшната жега навън.

Избягвайте прекомерно поливане на градината

Една от най-честите грешки е преполиването. То може да бъде рисково за растенията, тъй като излишната влага може да задуши кореновата система и да доведе до гниене на тревата и растенията. Запомнете, че не всички растения се нуждаят от еднакво количество вода. Някои видове предпочитат по-сухи условия, докато други са по-изискващи по отношение на влагата. Важно е да научите какви са нуждите на всяко растение и да го поливате съобразно с тях.

Съвет: Проверявайте влагата в почвата преди да поливате. Използвайте пръстите си, за да усетите дълбоко в почвата. Ако е влажно, може да отложите поливането за по-късен момент.

Неправилно време за поливане

Времето за поливане е от съществено значение за успешния растеж на градинските растения. Поливането през най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно, може да доведе до изгаряне на листата на растенията, тъй като водата може да действа като лупа. Освен това, поливането през нощта може да предизвика развитие на гъбични заболявания, тъй като влагата ще се задържи по листата за дълго време.

Важно: Най-доброто време за поливане на градината е рано сутринта или привечер, когато слънцето не е толкова силно, така че водата, която ползвате няма да се изпарява толкова бързо.

 

Неправилна техника на поливане на градината

Техниката на поливане е важна за равномерното разпределение на водата и за предотвратяване на увреждане на растенията. Поливането с твърде силен поток може да наруши нежните листа и цветове. Затова използвайте мека и фина дюза или система за капково поливане, за да осигурите леко и равномерно поливане на растенията. Ако нямате система за поливане, а градината ви е достатъчно голяма, може би е време да се консултирате със специалист.

Ето 5 сенколюбиви растения за вашия дом, тук

Други грешки при поливане на градината

Когато се задават валежи и имате автоматична система за поливане, възможно е да забравите да я изключите. Не го допускайте, защото двойната доза ще се отрази зле на растенията и тревите, а и ще похарчите ненужно количество вода.

Когато имате голямо разнообразие от цветя и растения, както и тревна настилка в градината, трябва да знаете какво количество вода имат нужда всички тези различни форми на растителен живот. Така ще знаете кое да поливате повече и кое по-малко.

Най-честите грешки при поливане на градината през лятото Нашите приятелки от HappyWoman, също има какво да ни кажат за градината, тук.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap