Навременни грижи за есенната градина

С тези навременни грижи за есенната градина, правим прелюдията към как да подготвите ландшафтът за следващата година. Работите, които ще свършите през есента (и колко добре ще ги свършите), ще окажат влияние върху градината и двора ви през следващата пролет. С правилните грижи сега можете да се подготвите за пищна морава, когато времето отново се затопли.

Изгребването на листата, грижата за тревните площи, подрязването на растенията и отстраняването на отпадъците от градината, приготвянето на компост, пресаждането на храсти и дървета и зазимяването на двора трябва да бъдат част от вашия есенен контролен списък за озеленяване. Научете защо тези задължения са важни и как да ги изпълнявате правилно.

Косачката в есенната градина

Есента е основното време за растеж на тревата от студения сезон, така че ще косите често. Косете я поне докато първата смъртоносна слана забави растежа. За разлика от тревата от хладния сезон, тревата от топлия сезон е в покой през зимата и ще започне да забавя растежа си, когато времето се застуди през есента. В резултат на това не би трябвало да се налага да косите толкова често, колкото през лятото. Когато растежът сякаш е спрял напълно, окосете за последен път.

Тревата не заспива напълно през зимата, така че може да се наложи да косите допълнително, ако в края на годината във вашия район има необичайно топло време.

Поливане на есенната градина

Продължавайте да поливате моравата през есента. Тъй като температурата започва да спада, няма да е необходимо да поливате толкова много, колкото през лятото. Но и през есента може да има горещи и сухи периоди. Тревите от хладния сезон се нуждаят от тази вода, защото работят усилено, за да съхранят хранителни вещества за дългата зима. Поливайте тревите, докато те активно растат. Когато растежът спре, валежите ще са достатъчни.

Детайлно почистване от листа и плява

Ако имате широколистни дървета в съседство с моравата или градината си, тогава изгребването на листата почти несъмнено ще бъде на първо място в списъка ви откъм грижи за есенната градина. Необходимо е да изгребете листата, тъй като дебелият слой от тях лишава тревата ви от слънчева светлина.

Хранителните вещества се предават на кореновата система, където се съхраняват за зимата. Следващата пролет тревата ще се възползва от тези хранителни вещества. Навременното изгребване може да помогне на тревата да започне добре следващата пролет.

Когато използвате гребло, натиснете силно със зъбите му, за да изместите слоя плява, който се намира точно под повърхността. След премахването на загниващите елементи, тревата ще диша по-свободно и ще има по-добър достъп до водата и хранителните вещества.

Въпреки че издухването на листата е по-лесно и отнема по-малко време от работата с греблото, то не ви позволява да се справите едновременно с проблема с плевелите.

Премахване на растения и паднали плодове и зеленчуци

Премахването на изтощените растения и отпадъци от градината през есента означава, че през пролетта ще имате по-малко работа, за да подготвите градината си за вегетационния период. Но има и друга основателна причина за извършването на тази работа през есента: премахването на растения или остатъци, които са носители на болести или вредители, означава да се отървете от проблемите в градината си през следващата година. От друга страна, ако растенията и остатъците са свободни от болести и вредители, можете да ги добавите в контейнера за компост.

Компост

Вероятно през цялото лято сте добавяли в коша си за компост неща като окосена трева и кухненски отпадъци, но есента ви дава на разположение още повече материали за компостиране. Не само почистването на градината ви ще даде такъв материал, но и загребването на листата. Опитайте се обаче първо да накъсате листата: така те се разграждат по-бързо, което означава, че компостът ще бъде готов за използване в градината по-скоро.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap