Дигитализация на офиса – проблеми и решения

Новите технологии донесоха дигитализация на офиса, която промени като цяло работната среда. Това доведе до проблематични ситуации в работния процес, които чакат своите решения.

За да се чувстват служителите уверени и ценени в компанията, в която работят, те трябва да знаят как да използват дигиталните инструменти и технологиите, с които разполагат. Те също така се нуждаят от обучения, за да усвояват нови умения, тъй като предприятията използват все по-сложни технологии. Те могат да варират от използване на супер мощни компютри до използване на устройства с добавена реалност, така че служителите да се чувстват по-комфортно, използвайки тези инструменти за изпълнение на работата си.

Цифровите умения стават все по-важни, тъй като компаниите разчитат все повече на технологии като изкуствен интелект, чатботове и облак приложения.

Служителите, които знаят как да използват тези инструменти и системи, ще бъдат по-ценни за своите работодатели и е по-вероятно да останат в компанията, а и е много по-вероятно да се чувстват добре на работното място.

5 стъпки за решение на проблемите заради дигитализация на офиса

Първото нещо, което като мениджър трябва да направите е да създадете диалог със служителите в компанията, които ще трябва да работят с тези дигитални инструменти. Никоя трансформация не може да бъде успешна без правилната комуникация. Служителите са склонни да се противопоставят на промяната, когато тя им е наложена. Като се има предвид това, от ключово значение е да се създаде диалог със служителите и да се поддържа думата отворена за дискусия. Мениджърите трябва активно да питат служителите какво биха искали да видят по отношение на цифровите подобрения и как те се виждат в процеса.

Втората стъпка е инвестицията в професионално обучение. Компаниите, които печелят надпреварата за дигитална трансформация, полагат много усилия за насърчаване на културата на промяна. Те наемат специалисти, които редом с внедряването на технологиите обучават служителите на дигитална трансформация. Като имате предвид това, опитайте се да намерите програми, които са разработени така, че да отговарят на нуждите на вашия екип, с дейности, свързани с работата им и с новите дигитални решения за офиса.

Третата стъпка е свързана със свободата на работа с дигиталните инструменти. След като служителите минат обучение и започнат да работят по-спокойно. Трябва да им се осигури възможност да експериментират с новите инструменти, за да намерят по-доброто им приложение в полза на компанията. Тогава това, което е дошло като дигитализация на офиса, ще започне да носи много повече ползи на компанията.

Насърчавайте сътрудничеството между служителите си. Онлайн и офлайн комуникацията на работното място може лесно да бъде унифицирана. Това наистина създава достъп „навсякъде и по всяко време“ до фирмени документи и инструменти, който да се ползват от служителите. Освен това цифровите връзки често помагат за премахване на различията между поколенията и обединяват служители от различни възрасти.

Като последна важна стъпка, експертите предлагат решения на проблемите с дигитализация на офиса като се подобри участието на служителите. Възприемането на дигиталната трансформация се постига по-лесно чрез повишена ангажираност на служителите. След като се направят първите четири стъпки, следва да се направи анализ доколко служители са възприели новите технологии в офиса. Анализът ще позволи оптимизация на работния процес и пренасочване на служителите към инструментите, с които боравят най-добре.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap