Дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора

Не всеки, който обзавежда интериора си има достъп до специалисти, затова нашите дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора, може да са  от полза на собствениците на къщи, апартаменти и други интериорни пространства. Независимо дали обновявате определена стая в дома си, или се премествате в чисто нова къща, винаги идва чуденето как да изберете цветова палитра за дадена стая, като не говорим просто за боядисване на стените.

Разговаряхме с експерти в областта на боите и дизайна, които дадоха много ценни съвети за избор на цвят и това какво да имате предвид, когато определяте най-добрата цветова палитра за вашите интериорни пространства.

4 полезни съвети за избор на цвят в дома

Различните пространства изискват различни цветове. Преди да изберете цветова палитра, направете си собствена анкета за актуалното състояние на даденото помещения.

Как ще се използва пространството? – ако е стара стая, какво ще промените, ако е ново строителство, как ще го използвате
Каква е функцията на помещението? – става дума за кухня, спалня, всекидневна, домашна кино стая (всичко това е от значение)
Кой обитава пространството най-често? – вие, децата, гости…

Познаването на тези отговори ще ви помогне да стесните избора си на цвят. Например домашен офис може да изисква елегантно тъмнокафяво вградено обзавеждане, което да вдъхнови различни цветови решения, докато детска стая за игра, може да изисква ярки цветни аксесоари.

Дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора

Мислете за осветлението на първо място

Осветлението е важно, когато става въпрос за избора на цветове в една стая. В края на краищата, функционалността е от ключово значение, за да се възползвате максимално от пространството.

Начинът, по който даден цвят изглежда в стаята, може да се променя през деня. Сутрешната светлина е хладна и ярка, докато силната следобедна светлина е по-топла и директна, а вечер вероятно ще разчитате на изкуствена светлина в помещението.

Помислете за времето, когато сте най-често в конкретната стая. Ако нямате много естествена светлина, заложете на светли, хладни цветове, тъй като те са склонни да се разсейват. За стаи с големи прозорци и пряка слънчева светлина помислете за средни и тъмни тонове, които да балансират мощния слънчев поток през деня.

Дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора Тапетите са оригинален начин да добавите цвят в интериора. Вижте съветите от нашите приятелки тук

Стесняване на стила и естетиката

Стесняването на стила и естетиката е ключова следваща стъпка. Експертите препоръчват да намерите вдъхновение от пътувания, лични снимки и характерни цветове, които присъстват в ежедневието ви, дори и тези в гардероба ви. Дори да гледате онлайн снимки в нета, ще бъде добре, гледайте интериори близки до този на помещението, за което търсите вдъхновение.

Избор на цвят – личен избор

Най-важното е да не позволявате на мнението на другите да ви влияе твърде много по време на избора. Не забравяйте, че цветът е личен избор. Не позволявайте на другите да влияят върху цветовете, с които се чувствате комфортно. Ако ще променяте мнението си за дадено съчетание или преобладаващ цвят, първо го пробвайте сами. Използвайте онлайн програми за визуализация на цветове и техните съчетания, просто като справка.

Дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора

Изберете цветовете за боядисване последни

Може да е изкушаващо да изберете цвят, който ви допада, и да започнете боядисване като първа стъпка в процеса на проектиране, но според експертите боята всъщност трябва да дойде по-късно в процеса на декориране.

Много по-трудно – и по-скъпо – е да се изберат или променят мебели и декорация, които да съответстват на цвета на боята, отколкото обратното.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap