Домашно кино: забавното удоволствие за цялото семейство

Искате домашно кино вкъщи! То е страхотно допълнение към всеки дом със свободно пространство и предоставя невероятни възможности за забавление у дома за цялото семейство – или просто да се насладите на любимите си филми в спокойствието на вашата собствена компания. Зависи от настроението ви, но в и двата случая ще се почувствате отпочинали и заредени с положителни емоции (разбира се ако не сте избрали някой драматичен филм, който да ви разчувства).

Истината е, че създаването на домашно кино не е толкова сложно, високотехнологично или скъпо, колкото звучи – въпреки че можете да похарчите стотици и дори хиляди левове, ако искате.

Все пак трябва да изпипате правилно дизайна и техническите детайли, по-специално да гарантирате, че шумът от съраунд звук, излъчван от него, не се чува в останалите стаи на дома.

Как да създадете домашно кино

Нуждаете се от специална стая

Специалната стая за домашното кино е помещение, предназначено единствено за гледане на видеоклипове на голям екран. Това означава, че почти нищо друго не се извършва в тази домашна кино зала, освен дейности, свързани с прожекцията.

Ако стаята за домашно кино се използва и с друго предназначение, то тогава значението ѝ намалява. Когато неспециализираната система за домашно кино споделя отворено пространство с план на пода с кухнята, звуците и миризмите от готвене са нещата, с които ще се сблъскате. Когато филмовата зала е всекидневната, може да не получите спокойствието и тишината, от която се нуждаете, когато гледате филм, както  и светлината е трудно да се контролира.

Помислете за околната светлина

Околната светлина е нежелана светлина. Тя е светлина от източници извън кинозалата, като светлина, идваща от прозорци, под и около вратите и от изкуствена светлина в стаята.

При повечето ремонти на дома вие винаги се опитвате да добавите повече естествена светлина. Стаята за домашно кино е място, където искате да направите точно обратното. И тя се нуждае от колкото се може по-малко светлина.

Пропускането на светлина убива изображенията на видеопрожекцията. Дори плоските екрани, които са далеч по-ярки, се възползват от по-ниското осветление на стаята.

От страната на проектора, ще ви е необходим проектор с висок лумен, ако имате някаква околна светлина, която не можете да контролирате. Но най-добрият начин да се справите с околната светлина е просто да я спрете, преди да е започнала, като изберете пространство, което вече има малко светлина, като мазе. Ако не можете да направите това, ограничете светлината със светлоблокиращи завеси и сенници.

Контролирайте околния звук

Околният звук също може да се окаже пречка, като светлината. Той е нежеланият звук, идващ извън помещението. Дори и да успеете да намерите специално място за вашето домашно кино, звуците извън това пространство често съсипват изживяването при гледане.

Съдомиялната машина, пералните и сушилните за дрехи, хората в други стаи, шумовете от кухнята, шумовете от водопроводните инсталации и звуците извън къщата са само няколко примера за околни звуци, които могат да се връхлетят и да унищожат звука на вашето домашно кино.

Създаването на специално пространство е първата стъпка към контролирането на външния шум. Но трябва да направите няколко стъпки преди това:

– Звукоизолирайте стаята си, като добавите втори слой гипсокартон или го замените със специална шумоизолираща стена.

– Поставете по-дебели завеси, които едновременно блокират светлината и абсорбират звука.

– Запечатайте пукнатините с уплътнител.

Изградете подходяща стойка за A/V компоненти

Стелажът за аудио-визуални компоненти или A/V шкафът е централната точка за вашите компоненти източник. Считайте, че A/V шкафът е централният мозък, който контролира всички свързани с развлеченията дейности във филмовата зала.

Правилно вентилирайте A/V шкафа

Стелажът за A/V компоненти трябва да бъде добре вентилиран, тъй като компонентите създават топлина и могат да се повредят, ако натрупването на топлина е прекомерно. Предлагат се метални A/V стелажи за закупуване, които са открити отпред и отзад. Можете също така да изградите свой собствен A/V шкаф.

Създайте здрава, гъвкава система за осветление

Контролът на светлината в киното означава възможност за включване и изключване на светлини или за градуиране на светлината в кино пространството.

Софити, въжени светлини, димери и вградени светлини формират гръбнака на много домашни филмови зали, построени от собственици. Софитите са дълги табла близо до тавана, които се простират по периметъра на стаята и често са инкрустирани с въжени светлини.

Малки вградени лампи могат да бъдат добавени към дъното на софитите или в тавана, за да светят надолу, като формират класическия вид на домашно кино. Дръжте по-голямата част от тези светлини зад зрителя, за да избегнете дискомфорт по време на филма.

Ограничете светлоотразителните обекти

Всичко, което не е самият екран и което отразява светлината обратно към зрителя, трябва да бъде сведено до минимум или избягвано.

Това означава, че боята ви трябва да има по-плоски блясъци, за предпочитане матова или равна. Лъскавите дръжки на вратите, пантите, осветителните тела, комплектите за вградени лампи, плотове, отоплителни шкафове и вложки за камини трябва да се избягват.

Не забравяйте и за системата за домашно кино. Системата за домашно кино осигурява завладяващо аудио изживяване, което повишава висококачественото видео изживяване и го прави страхотно да се насладите на свободното си време.

Домашното кино се доставя с приемник, който изпраща видео и аудио предавания към декодера. Този декодер вече е свързан към няколко канала или високоговорителя, които обработват аудио предаване. Домашното кино се предлага с множество усилватели за всеки изходен звуков канал и ви позволява лесен достъп.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap