Една функция на вашия будилник, която да не използвате

Будилник, аларма, часовник с будилник,  електронна джаджа с аларма. Това са имената, които използваме за един от най-омразните предмети в дома, който ни събужда за работа или за училище. В епохата, в която класическите будилници почти не се използват, все пак разчитаме на такива пищящи средства за събуждане, които обаче имат известна вреда върху здравето ни.

Тази вреда идва от една много изкушаваща функция, която тези машинки притежават: бутонът за отлагане, иначе казано „ще поспя още 5 или 10 минути. На повечето устройства това е зададено на десет минути по подразбиране. Дори повечето съвременни часовници или телефони си имат опция за настройка, кога алармата да звънне повторно.

Вашето средство за събуждане звъни, натискате „отлагане“ и след настроените минути се събуждате отново. Това ви дава прекрасно усещане, сякаш можете да спите още малко. За съжаление, това не е добре за вашето здраве, така че е по-добре да го откажете.

Качество на съня

Дрямката, които вземате между будилниците е толкова лека, че всъщност не ви носи полза. Вече сте прекъснали дългия си, дълбок сън. Вместо да се събудите веднага, доизлежаването с дрямка, ще ви направи да се почувствате по-сънливи и ще се събудите дори по-уморени. Експертите по съня го обясняват така: „По време на дрямката качеството на съня ви не е достатъчно добро, за да допринесе за възстановяването на тялото и мозъка ви. Това е така, защото сънят ви се прекъсва всеки път с  новия звук от будилника или алармата.

Така че е по-добре за вас да настроите будилника си, когато наистина трябва да станете. По този начин можете да спите възможно най-дълго и да се насладите на дълбок сън. В дългосрочен план това ви кара да се чувствате по-добре и по-свежи. Да не говорим, че системното недоспиване има вредни ефекти върху вашето здраве.

План стъпка по стъпка да спрете ползването на будилник или аларма за събуждане!

Набавете си достатъчно сън. От колко точно сън имате нужда е лично усещане. Средно възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ. Лягайте си навреме, за да сте спали достатъчно дълго веднага щом алармата звънне.

Ритъм на съня. Най-доброто нещо за цялостното ви благополучие е да поддържате постоянен ритъм на сън, дори през уикендите! Така че лягайте по едно и също време всяка вечер и ставайте по едно и също време всеки ден. Тялото ви ще свикне с този ритъм и вече ще се събуди в момента, в който трябва да се събудите. Така ще се налага да ползвате алармата само при спешни случаи.

Преместете будилника и алармата. Ако поставите будилника или телефона си от другата страна на спалнята, ще трябва да станете от леглото, за да го изключите. Това екстра раздвижване може да ви накара да станете и повече да не помислите за връщане за още малко дрямка.

Пригответе си закуската или направете сутрешна гимнастика. Направете си план за приготвяне на закуската и приятната чаша чай или кафе на сутринта! Когато имате рутина да изпълнявате рано сутрин, ще ви е много по-лесно да се събудите и да не мислите за връщане в леглото.  Уверете се, че наистина имате какво да правите сутрин, независимо дали е закуска или малко упражнения за бодрост. Това просто ще ви попречи да лежите повече от необходимото.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap