Ето защо изпитваме умора след уикенда

Изпитвате ли умора след като се приберете след работа в петък вечер? Уикендът е идеалното време за почивка от натоварената и напрегната работна седмица. Правим това до насита. Понякога дори не ставаме от леглото до обяд и му се наслаждаваме максимално. Тогава защо се чувстваме уморени и след тази скъпоценна почивка?

Мислите, че започвате новата седмица добре отпочинали, но веднага щом алармата звънне, все още се чувствате изтощени. Понеделник е труден ден за мнозина, но защо не сте напълно заредени след свободен уикенд? Може да има всичко общо с вашия вътрешен ритъм.

Умора заради джетлаг или часовата разлика

Вероятно си лягате и ставате приблизително по едно и също време през седмицата. Този ритъм гарантира, че се събуждате отпочинали и заредени за работния ден. През уикенда обаче има голям шанс да сте много по-невнимателни в това отношение през уикенда. По-късното лягане и ставането по различно време автоматично ще наруши ритъма ви.

Здравните специалисти свързват това състояние с тъй наречения джетлаг – усещането за забавяне на часовия пояс, когато си лягате и ставате по различно време през уикенда. Така че, когато вътрешният часовник е изместен, не се чувствате отпочинали в понеделник. Поне ако разликата е по-голяма от два часа.

Ако страдате прекалено много от понеделнишки блус, препоръчително е да спите и да ставате в определени часове и през уикенда, за да може тялото да продължи да се чувства бодро и да не усеща тази внезапна смяна от работен режим към максимална почивка.

Какво точно е джетлаг?

В случая това състояние на умора в понеделник се сравнява с джетлаг, защото хората преживяват нещо като смяната на часовите зони при летене със самолет. В случая джетлаг е думата, която определя състоянието на тялото при смяна на часовите пояси по време на летене със самолет, само че когато това се случва през уикенда, не е нужно да летите със самолет.

Легнете ли си минимум два часа по-късно или станете ли два часа по-късно от леглото в събота или неделя сутрин, има вероятност да развиете този синдром. Това автоматично ще ви накара да чувствате в понеделник сутрин, че вместо да ходите на работа, единственото,което искате е да си легнете да спите.

Рецептата за понеделник без умора

Не нарушавайте прекалено много режима на спане през уикенда. Както разбрахте, два часа по-късно лягане или два часа повече спане, вече е объркване на вътрешния ви часовник.

Не прекалявайте с джънк-фуд. Вместо това използвайте уикенда да се храните с вкусна домашно приготвена храна.

Позволете си разходка: в парка, в града, в близката гора или някаква любителска спортна активност. Това определено ще ви изпълни с енергичност, необходима да стартирате седмицата.

Тези кратки, но важни съвети ще са много полезни в следващите седмици, когато отново ще се премине към зимното часово време.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap