Ето защо изпитваме умора след уикенда | Creative Home

Ето защо изпитваме умора след уикенда

Изпитвате ли умора след като се приберете след работа в петък вечер? Уикендът е идеалното време за почивка от натоварената и напрегната работна седмица. Правим това до насита. Понякога дори не ставаме от леглото до обяд и му се наслаждаваме максимално. Тогава защо се чувстваме уморени и след тази скъпоценна почивка?

Мислите, че започвате новата седмица добре отпочинали, но веднага щом алармата звънне, все още се чувствате изтощени. Понеделник е труден ден за мнозина, но защо не сте напълно заредени след свободен уикенд? Може да има всичко общо с вашия вътрешен ритъм.

Умора заради джетлаг или часовата разлика

Вероятно си лягате и ставате приблизително по едно и също време през седмицата. Този ритъм гарантира, че се събуждате отпочинали и заредени за работния ден. През уикенда обаче има голям шанс да сте много по-невнимателни в това отношение през уикенда. По-късното лягане и ставането по различно време автоматично ще наруши ритъма ви.

Здравните специалисти свързват това състояние с тъй наречения джетлаг – усещането за забавяне на часовия пояс, когато си лягате и ставате по различно време през уикенда. Така че, когато вътрешният часовник е изместен, не се чувствате отпочинали в понеделник. Поне ако разликата е по-голяма от два часа.

Ако страдате прекалено много от понеделнишки блус, препоръчително е да спите и да ставате в определени часове и през уикенда, за да може тялото да продължи да се чувства бодро и да не усеща тази внезапна смяна от работен режим към максимална почивка.

Какво точно е джетлаг?

В случая това състояние на умора в понеделник се сравнява с джетлаг, защото хората преживяват нещо като смяната на часовите зони при летене със самолет. В случая джетлаг е думата, която определя състоянието на тялото при смяна на часовите пояси по време на летене със самолет, само че когато това се случва през уикенда, не е нужно да летите със самолет.

Легнете ли си минимум два часа по-късно или станете ли два часа по-късно от леглото в събота или неделя сутрин, има вероятност да развиете този синдром. Това автоматично ще ви накара да чувствате в понеделник сутрин, че вместо да ходите на работа, единственото,което искате е да си легнете да спите.

Рецептата за понеделник без умора

Не нарушавайте прекалено много режима на спане през уикенда. Както разбрахте, два часа по-късно лягане или два часа повече спане, вече е объркване на вътрешния ви часовник.

Не прекалявайте с джънк-фуд. Вместо това използвайте уикенда да се храните с вкусна домашно приготвена храна.

Позволете си разходка: в парка, в града, в близката гора или някаква любителска спортна активност. Това определено ще ви изпълни с енергичност, необходима да стартирате седмицата.

Тези кратки, но важни съвети ще са много полезни в следващите седмици, когато отново ще се премине към зимното часово време.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap