Екологично боядисване в дома с млечна боя

И така, вие сте на път да започнете да боядисвате дома си и някой внезапно ви е предложил да пробвате млечна боя. Вие гледате с недоумение каква е тази боя и чакате с интерес обяснението.

Независимо дали става дума за вашите стени, подове, тавани или мебели, боядисването включва много подготвителна работа и проучване, за да сте сигурни, че получавате най-добрите материали за повърхностите в къщата. Боята може да бъде акрилна, алкидна  латексова, но може да има и млечна? Да, млечната боя определено е възможен вариант и всъщност може да бъде по-полезна за вашия проект от други видове бои.

Какво е млечна боя?

Това е екологично чиста боя, направена от прости, 100% естествени съставки като глина, млечен протеин, вар и пигмент – и е на водна основа. Боята е нетоксична, биоразградима и не изпуска вредни изпарения. Освен това изсъхва за по-малко от 30 минути, за разлика от 24 часа, необходими за другите видове бои. Млечната боя се продава и под формата на прах;  просто ще трябва да я смесите с вода, за да създадете течната боя.

За какво мога да използвам млечна боя?

Млечната боя може да се използва на практика върху всякакъв вид повърхност – вътрешна и външна – без грунд или шлайфане. Повърхностите включват дърво, стъкло, пластмаса, гипсокартон, гипс и дори метал.

Покритието на млечната боя зависи от повърхността, за която се използва – тя е устойчива на повърхности, в които не може лесно да бъде абсорбирана. Млечната боя изглежда напукано и износено покритие върху повърхности като дърво. Тази ѝ характеристика я прави идеална за визия в стил селска къща и ретро мебели. Тъй като е на водна основа, а не на масло или латекс като другите бои, може да се нанася на по-тънки слоеве.

Как мога да използвам млечна боя върху мебели?

Тъй като не е необходимо да шлайфате или грундирате повърхността, преди да я боядисате с млечна боя, това е доста лесно. И тъй като млечната боя не е токсична, тя буквално може да бъде ползване спокойно върху домашната мебелировка. Ако не харесвате външния вид на селската къща, шлайфането на вашите мебели и добавянето на свързващ агент към боята ще направи покритието много по-гладко. Препоръчва се и висококачествена четка.

Има ли млечната боя недостатъци?

Както всеки продукт, който има за цел някакъв краен резултат, така и млечната боя може да има ограничения при своето използване. Млечната боя например е на бучки, и трябва да се смеси с мощност в сравнение с бъркането на ръка, за да се получи равномерен завършек. Тя е най-добра, когато се смеси прясна, така че това добавя допълнителна стъпка към процеса на боядисване.

Друг проблем е водоустойчивостта. Млечната боя няма това качество. За да го постигнете трябва да използвате финитура с лак, която да даде тази сигурност при конкретния обект.

Много е важно преди да ползвате млечна боя върху дадена повърхност е да тествате какъв ще е финалният цвят, защото той може да варира според субстрата отдолу. Млечната боя реагира различно на различни субстрати и трябва да знаете това предварително.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap