Екологично боядисване в дома с млечна боя

Екологично боядисване в дома с млечна боя

И така, вие сте на път да започнете да боядисвате дома си и някой внезапно ви е предложил да пробвате млечна боя. Вие гледате с недоумение каква е тази боя и чакате с интерес обяснението.

Независимо дали става дума за вашите стени, подове, тавани или мебели, боядисването включва много подготвителна работа и проучване, за да сте сигурни, че получавате най-добрите материали за повърхностите в къщата. Боята може да бъде акрилна, алкидна  латексова, но може да има и млечна? Да, млечната боя определено е възможен вариант и всъщност може да бъде по-полезна за вашия проект от други видове бои.

Какво е млечна боя?

Това е екологично чиста боя, направена от прости, 100% естествени съставки като глина, млечен протеин, вар и пигмент – и е на водна основа. Боята е нетоксична, биоразградима и не изпуска вредни изпарения. Освен това изсъхва за по-малко от 30 минути, за разлика от 24 часа, необходими за другите видове бои. Млечната боя се продава и под формата на прах;  просто ще трябва да я смесите с вода, за да създадете течната боя.

За какво мога да използвам млечна боя?

Млечната боя може да се използва на практика върху всякакъв вид повърхност – вътрешна и външна – без грунд или шлайфане. Повърхностите включват дърво, стъкло, пластмаса, гипсокартон, гипс и дори метал.

Покритието на млечната боя зависи от повърхността, за която се използва – тя е устойчива на повърхности, в които не може лесно да бъде абсорбирана. Млечната боя изглежда напукано и износено покритие върху повърхности като дърво. Тази ѝ характеристика я прави идеална за визия в стил селска къща и ретро мебели. Тъй като е на водна основа, а не на масло или латекс като другите бои, може да се нанася на по-тънки слоеве.

Как мога да използвам млечна боя върху мебели?

Тъй като не е необходимо да шлайфате или грундирате повърхността, преди да я боядисате с млечна боя, това е доста лесно. И тъй като млечната боя не е токсична, тя буквално може да бъде ползване спокойно върху домашната мебелировка. Ако не харесвате външния вид на селската къща, шлайфането на вашите мебели и добавянето на свързващ агент към боята ще направи покритието много по-гладко. Препоръчва се и висококачествена четка.

Има ли млечната боя недостатъци?

Както всеки продукт, който има за цел някакъв краен резултат, така и млечната боя може да има ограничения при своето използване. Млечната боя например е на бучки, и трябва да се смеси с мощност в сравнение с бъркането на ръка, за да се получи равномерен завършек. Тя е най-добра, когато се смеси прясна, така че това добавя допълнителна стъпка към процеса на боядисване.

Друг проблем е водоустойчивостта. Млечната боя няма това качество. За да го постигнете трябва да използвате финитура с лак, която да даде тази сигурност при конкретния обект.

Много е важно преди да ползвате млечна боя върху дадена повърхност е да тествате какъв ще е финалният цвят, защото той може да варира според субстрата отдолу. Млечната боя реагира различно на различни субстрати и трябва да знаете това предварително.

 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap