Еко интериор в дома – защо не?

Еко тенденциите в интериора все повече набират популярност.

Интериор„Новото модерно“ е на път да измести изкуствените материи, продукти и синтетиката.Предимствата на естествените материали за интериора на дома са, че не причиняват алергии и също така укрепват здравето.

Оказа се, че хората обръщат внимание не само на изчистените храни, но и в обзавеждането. Екологичните материали също може да създадат комфорт и уют в дома.  Първите домовете са били направени от глина, слама, камък и дърво. А днес тези материали все още намират място и в интериора на дома. Еко материалите са изключително практични и оригинални.

Слама в интериора

Сламата може да се използва не само за храна на животните, но и за интериор в дома. Още преди 1900 година тя е била неизменна част от строежа на дома, днес отново намира своето приложение в екстериора – като пълнеж на стени, за топлоизолация и други. Тя е евтина илеснодостъпна.

И да, колкото и странно да ви звучи, в някои части от света все още се използват матраци с пълнеж от слама. Тя служи и за изработването на  шапки, кошници, чадъри, килими и черги.

Мебели от слама

Отоманка – изработва се много лесно.  Голям сноп слама се увива с канап и се облицова като табуретка.

Пейка – Пейката от слама е атрактивна идея.  Може да заложите на основа от естествено дърво и да допълните с облегалка от слама.

Оризовите снопове са идеалните материали за изработката на кресло. Много американски дизайнери залагат на тази необичайна мебел като акцент в модерните домове.

Лампите от слама също са оригинална идея.

Интересен факт е, че при добра поддръжка на мебелите от слама като диван, стол, кресло може да се запазят непокътнати повече от сто години.

Защо обаче няма толкова много привърженици на интериора от слама?

Истината е, че тя може да предизвика алергични реакции. Също така трябва да се прави разлика между слама и сено. За разликата от сламата, която може да се използва за всичко, сеното се използва единствено за пълнеж на матрака.

Какво е спелта и как да я използвате в дома

Спелтата е вид здравословна пшеница и също част от еко обзавеждането. В древността тя е определяна като „житото на фараоните“. Намира своето приложение в модерната и здравословна кухня, но също се използва и за пълнеж на възглавници и матраци. Предпочитана е, тъй като има масажиращ и релаксиращ ефект. Възглавниците от спелта не потъват при тежестта на главата и не запарват. При матраците също тялото не потъва, което е предпоставка за спокоен и пълноценен сън.

Интериор

Тръстика, папрат и водорасли и тяхното място в интериора

Само преди няколко десетилетия матраците от тръстика, папрати и слама са били най-предпочитани за сън. Житния сламеник също е бил сред най-използваните от жителите на българските села. От друга страна, матрак или дюшек пълен с папрат, тръстика и водорасли е идеалното средство за сън. Ако искате да придобиете автентичен вид на дома, използвайте тръстиковите килими. В Азия оризовата слама се радва на подобно приложение, както и за пълнеж на матраците. Сушените водорасли също.

Бамбукът също е еко материал, подходящ за вашия дом.  Той има и разлчини приложения.

Заложете на бамбукови щори и покривки. Съвсем спокойно това растение може да се превърне в част от интериора на вашия дом.

Еко мебелите са нетипични, дори за някои странни и не всеки ще предпочете да обзаведе с тях своя дом. Но не може да не се съгласите с едно – изглеждат много, много красиво!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap