Как да направите акцентна стена в дома

Една акцентна стена в избрана от вас стая е наистина чудесен начин да добавите спектакъл, измерение, дълбочина или индивидуалност в интериора. Можете да създадете акцентна стена по различни начини, например, като боядисате една стена в контрастен цвят или нанесете шарен тапет върху нея. Няма ограничение за това колко креативни можете да получите при декорирането на акцентна стена, включваща различни текстури на повърхността за уникален, персонализиран външен вид, стига обаче естетическия усет да е насочен към съвпадане с цялостната визия в интериора.

Когато избирате акцентна стена, трябва да прецените вида атмосфера, която искате да създадете, най-добрата стена за действие като фокусна точка и вида на покритието, което ще използвате. В статията показваме начините за избор на акцентна стена и как да постигнете стил, който ще ви хареса за години напред.

Как да направите акцентна стена в дома

Избор на правилната стена

Ако сте решили, че искате да създадете акцентна стена в дадена стая, първата стъпка е да решите коя стена ще получи специалното отношение.

В повечето случаи в една стая ще има естествен, очевиден кандидат. В хола акцентната стена обикновено е същата стена, която има камина върху нея, или същата стена, където телевизорът е фиксиран върху стената. В спалнята често има две естествени опции за акцентна стена; стената зад таблата на леглото и стената, на която леглото гледа.

В този случай можете да изберете вашата акцентна стена въз основа на коя страна на стаята искате да бъде фокусната точка. Ако имате сложна, стилна рамка за легло, използването на стената зад таблата ще направи функция от леглото. Въпреки това, ако имате плаващи рафтове, показващи любимите си предмети на противоположната стена, може да предпочетете да направите тази стена на акцента, за да привлечете вниманието към тях.

В стаи, които нямат камина или очевидна стена за акцент, най-добрият избор на стена често е този, който е с лице към вратата на стаята. Това е така, защото това е стената, която повечето хора първо ще видят при влизането в стаята, което я прави добър избор като доминираща стена. Има и други фактори, които могат да повлияят на това коя стена ще работи добре като акцентна стена.

Акцентна стена може да има в хола, кухнята, банята, спалнята, детската, дори в коридора.

Как да направите акцентна стена в дома

Например, ако имате произведение на изкуството, което искате да покажете, което ще се превърне в основна характеристика в една стая, можете да привлечете вниманието към нея, като го окачите на стената с акцент. За да направите това, изберете на коя стена искате да окачите произведенията на изкуството и след това изберете цвят за тази стена, която наистина ще направи произведението на изкуството още по-впечатляващо.

Акцентната стена е различна от фокусната точка

Хората си мислят, че акцентната стена и фокусната точка са едно и също нещо. Истината е различна. Фокусната точка е дизайнерски елемент в пространството, който привлича вниманието и създава визуална котва, докато акцентната стена е техника, използвана за създаване на визуален интерес чрез подчертаване на една стена в помещението. Фокусната точка може да е съчетание на елементите в дадена част на стаята. В този смисъл, в един хол може да има фокусна точка заедно с акцентна стена. За да избегнете големи естетически сблъсъци, можете да се консултирате с интериорен декоратор.

Ето тук, ще видите няколко съвета как да си направите фокусна точка в интериора!

Един пример! Ако акцентната стена в кухнята сте решили да боядисате в светло лилаво и сложите върху същата стена картина, то картината се превръща във фокусна точка на акцентната стена. Когато обаче в кухнята има кухненски остров, тогава.

Снимката е чудесен пример за акцентна стена в зелено, със създадена фокусна точка пред нея телевизор и мебел.

Как да направите акцентна стена в дома

Цвят на акцентната стена

Акцентната стена трябва да бъде точно това, за да бъде така, трябва да има своите елементи.  Те са цвят, размер и светлина. Тези три елемента си взаимодействат с останалата част на интериора, за да се създаде необходимият баланс. Цветът е най-важният елемент.

Ако не променяте цветовете на другите стени в стаята, тогава цветът на акцента трябва да работи със съществуващата цветова палитра. Ако останалите ви стени са неутрален цвят, тогава имате лукса на широка гама от цветове, от които да избирате за вашата акцентна стена.

Ако стените не са неутрални, трябва да изберете цвят, който да ги допълва. Контрастният цвят може да работи добре за силно изявление в интериора; например, ако съществуващите ви стени са маслинено зелени, боядисайте акцентната стена в прегоряло оранжево (това е просто пример). Алтернативно, за по-приглушен акцент, изберете по-тъмен нюанс на същия цвят за съществуващите си стени. Например, ако стените ви са бледо сини, нарисувайте акцентна стена в морско синьо, за да създадете известна дълбочина и интензивност.

Атмосферата, която искате да постигнете, ще повлияе на вида на акцентната стена, която изберете. За интимна вибрация, отидете за по-тъмен, зноен цвят или за игриво усещане, изберете по-странен, по-необичаен цвят.

Ако стаята ви ще се използва като семейно пространство, като кухня или хол, може да искате да се наведете към по-топъл цвят за акцентната стена, за да се почувствате уютно и привлекателно. Алтернативно, по-хладните цветове ще работят най-добре, ако искате стая да се чувства свежа, успокояваща или релаксираща.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap