Колко често трябва да перете вашите хавлиени кърпи?

За много хора това е рутина, да вземат душ, да се подсушат и веднага хвърлят използваните хавлиени кърпи в коша за пране. Но това изобщо не е необходимо. Можете идеално да използвате повторно вашата кърпа. След колко къпания или ползвания можете да я изперете по-добре?

Всяко домакинство има свой собствен подход към използването и прането на хавлиени кърпи. Някои използват кърпа веднъж и след това я хвърлят в коша за пране. Друг може да използва една и съща кърпа за една седмица и след това да я изперете. За да отговорим на въпроса в заглавието, следва да се позовем на научни данни и на някои практични съвети.

Кога хавлиените кърпи стават неизползваеми заради бактерии?

Хората, които се притесняват да използват кърпата отново след еднократно ползване се плашат от кожни бактерии, които може да са останали по нея. Да, има вероятност такива да попаднат върху кърпата за лице, за ръце, за след баня, но  не е задължително да хвърляте кърпата си в коша за пране веднага след като я използвате. Ето защо!

Току-що сте излезли от душа и сте основно чисти, току що сте измисли ръцете си добре, лицето си. Може да има някои кожни бактерии, останали върху кърпата, но вашата кърпа няма да се замърси прекалено. Добре е веднага след използване на кърпата просто да я поставите в такава позиция, която ще позволи бързо да изсъхне.

Закачете я вместо да хвърляте кърпата си смачкана в ъгъла. Ако вашата кърпа не може да изсъхне правилно, вие създавате перфектните условия за тези кожни бактерии да се разпространят върху кърпата. И това, разбира се, е нещо, което искате да избегнете. Ето защо е важно да имате и качествена вентилация в банята, която да позволи бързото изсъхване на кърпите веднага след ползването им.

Колко често се перат хавлиени кърпи?

Като цяло можете да предположите, че след три до пет употреби трябва да хвърлите кърпата си в пералнята. Използването на една и съща кърпа за една цяла седмица не е много препоръчително. Правейки я влажна всеки път, когато я използвате, бактериите върху кърпата имат достатъчно място и време за разширяване. Така че максимум на петия ден, можете да я хвърлите за пране. Ако е кърпа за баня, след третото ползване, можете да я перете.

А споделянето на кърпи? Това също е не е проблем. Когато живеете с вашия партньор или с децата в една и съща къща, вие ще имате същите кожни бактерии. Така че правилото за три до пет дни и след това пране важи и при споделяне на кърпи, освен разбира се ако е възникнало форсмажорно обстоятелство и кърпите са били замърсени.

Забележка: кърпи, които сте използвали след тренировка, там вероятността за замърсяване е много по-голяма, заради обилното потене. Така че е препоръчително едно пране в пералнята веднага след тренировката

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap