Кухня Арт Деко | Creative Home

Кухня Арт Деко

Идеите за кухня Арт Деко впечатляват с ненадмината красота и шик. За да ги осъществите обаче, трябва да знаете, че това е стил с определени правила и висококачествени материали. Едно е сигурно, кухня, декорирана в стил Арт Деко, е изключителна, впечатляваща, бляскава и няма да остане незабелязана.

Как да проектираме и декорирате кухня в стил Арт Деко? Кои са основните характеристики и специфични характеристики на стила, които трябва да знаете и как да ги включите в интериора си? Ще очертаем основните правила и ще ви дадем няколко съвета и идеи за цветова схема, облицовки, материали, мебели и декор.

Цветова схема и финитури

Кухнята в стил Арт Деко трябва да бъде изпипана до най-малкия детайл. Стилът не толерира крещящи цветове. Характеризира се с приглушени тонове. Черно и бяло е класическа комбинация, но тя сякаш върви повече за банята. Цветовата палитра в кухнята може да включи сиво, бежово и метално сребристо или златисто, които създават изключителен външен вид. Могат да се добавят акценти като зелено, синьо, златисто и червено, но те трябва да се използват пестеливо.

Кухнята вдъхновена от стила, трябва да е изградена само от най-качествените материали, така че не правете компромис с тази точка. В миналото Арт Деко мебелите са се изработвали от най-благородните дървесни видове – дъб, орех, махагон, палисандрово дърво, абанос. Мебелите от фурнировани също са много популярни. Лакираните повърхности с ефектен зърнест контур често се допълват от слонова кост или седеф.

Един от най-значимите и разпознаваеми елементи, който е важен детайл в интериорния дизайн на Арт Деко, са слънчевите лъчи. Такава стилизирана орнаментика може да се използва в тапицерия на мебели, декорация, текстил. Освен това стилът не толерира безпорядък и бъркотия. Много полирани и огледални повърхности изглеждат впечатляващо, но изискват постоянна поддръжка и отстраняване на петна, капки и пръстови отпечатъци, особено в кухнята.

Подът и стените в Арт Деко Кухнята

Най-подходящият вариант за обзавеждане за кухня в стил Арт Деко са керамичните плочки. Те са практични, има богат избор от текстури и страхотна визуална привлекателност. Идеален избор са плочките от естествен камък – мрамор или гранит. Ако предпочитате дървени подове, светлите тонове не са приемливи и ще трябва да търсите по тъмен дъб, махагон, палисандрово дърво.

Оформлението на плочките трябва да е в геометричен порядък или с геометрични шарки. Ако естествените плочки ви се струват скъпо решение, можете да използвате винилови настилки имитация на дървени подове или на мраморни такива, или гранитогресни плочки в същата имитация.

За стените може да използвате подходящ тапет с характерна шарка, както и декоративна мазилка. Райетата са добър избор за декориране на акцентна стена. Друг вариант е да изберете екзотични мотиви, зебра шарка или фреска. За гръб можете да изберете плочки, с геометрична мозайка или шарка рибена кост. Модерните кухни в Арт Деко често са декорирани с мраморни плочи като гръб поради изключителната си красота.

Изисканият таван е друга характерна черта на кухните в стил Арт Деко. Мазилката, окачените конструкции или греди, изработени от скъпо дърво, подчертават луксозния интериор. Това автоматично ни навежда към таванното осветление. Големи полилеи с класически или модерен дизайн, изработени от кристално стъкло или метал се комбинират с вградени таванни светлини. Оригиналните тела висят директно над кухненския остров или масата за хранене.

Арт Деко кухненски мебели

Когато избирате мебели за обзавеждане за кухня в стил Арт Деко, трябва да се ръководите от едно правило – шкафовете трябва да изглеждат богати, изискани и функционални. Геометричните форми и мотиви отново са част от основното правило.

Комбинирайте ясните прави линии с извити заоблени такива. Трапезната маса и столовете трябва да бъдат изработени от благородно дърво или стъкло. Столовете с извити крака и дърворезби са добър избор. Като цяло, ако говорим за перфектната кухня в стил Арт Деко, тя трябва да бъде обзаведена с изработени по поръчка парчета от фино дърво или, като опция, реставрирани антики.

Можете да изберете или меки тапицирани седалки или твърди с метални елементи. Тапицерията трябва да бъде кадифе, сатен, кожа и велур. Зоната за хранене трябва да бъде облагородена според традициите на най-добрите елитни ресторанти. Това няма как да не повиши естетическата визия на интериора, но и апетита

Като заключение можем да добавим и мястото на кухненските уреди и декоративните Арт елементи. В Арт Деко кухнята, тези уреди не са вградени, а открити. Високотехнологичната печка, фурна или абсорбатор понякога се превръщат във фокусна точка на интериора. Те привличат вниманието и трябва да изглеждат подходящо – масивни и скъпи.

Изкуството, изящно или приложно в интериора, трябва веднага да привлича вниманието – елегантна ваза, бронзова фигурка, сребърни свещници или стенописи, лъскави аксесоари с изтънчени форми и др. Не бива да забравяте и етническите мотиви, които също трябва да присъстват. Това могат да бъдат картини с пейзажи или черно-бели снимки в тънки дървени или метални рамки. Огледалата в кухнята също играят огромна роля. Огледалата и гланцовите повърхности ще добавят светлина и въздух, правейки кухнята да изглежда просторна.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap