Кухня в Съвременен стил

Възможно е да видите означение за кухня в Съвременен стил. Не случайно стила се изписва с главна буква, защото това е официално признат стил в интериорния дизайн, така както е Баухаус, Ар Нуво, Ретро стил и т.н. Разликата между Съвременния стил и всички други, които са свързани по някакъв начин с модерните течения в дизайна, е че вторите са исторически завършени стилове. Съвременният обаче е този, който е актуален в момента и се развива на базата потребностите в домакинствата и развитието на новите технологии, идеи, материали. В този текст ще погледнем какви са особеностите на кухнята създадена в Съвременен стил.

Съвременните кухни са олицетворение на елегантното, минималистично оформление. Характерното за този стил е, че е функционален и понякога артистичен по природа. Той е динамичен, променящ се термин и дава възможност за повече свобода и тенденции в развитието. Съвременните кухни могат да бъдат и модерни, но могат да имат и елементи от други стилове. В крайна сметка това, което прави една кухня съвременна, е авангардният дизайн и технологии, използването на нови тенденции и материали.

Кухня в Съвременен стил

https://www.pinterest.com/pin/492649950229828/

Съвременните кухни са много търсени от собствениците на жилища, защото отразяват актуалните  тенденция. Те са екологични, технологично напреднали и имат изчистен стил. Интериорите им съчетават най-доброто от дизайнерските идеи за кухнята през последните 100 години. Като подредба на елементите в кухнята изобщо, много дължим на Баухаус движението, но след това се случват толкова много неща, които правят кухнята не само място за готвене, но и споделено пространство за приятно прекарване през деня.

Кухненско обзавеждане – елементи в Съвременен стил

Съвременните кухни са с изчистен дизайн, който изглежда непринуден и без много излишни декорации. Ето най-важните елементи, които го съставляват.

Кухненски мебели и плотове – като цяло мебелировката има елегантен, по-ъглов дизайн, които имат малко орнаменти. Мебелите функционални и рационализирани. Вратите на шкафовете също са с опростени прости линии. Те може да са дървени: клен, хикори, дъб, като цяло дървените шкафове и дървени маси са за предпочитани при този стил.

Контрастните цветове на мебелите с плотовете, гърбовете и подовите настилки създават цялостната визия на кухнята. В този интериор често се използват противоположности, например сиви стенни шкафове и бели основни шкафове. Още един важен елемент е връзката на кухненските умивалници със самите мебели. Стилът изисква вградени умивалници, които са на ръба на самата мебел.

Кухня в Съвременен стил

https://www.pinterest.com/pin/769623023827352087/

Нормално е също трапезарията и мястото за готвене да споделят едно пространство в Съвременния стил. В зоната за хранене, мебелите имат изчистени линии, но с меки, заоблени ръбове, за да паснат на останалата част от къщата. Моделите често се облицоват с по-скоро неутрални като цвят памучни текстурирани тъкани. Понякога мебелите са комбинация от форми. Табуретките при кухненския остров са елегантни и неусложнени. Могат да бъдат изработени от метал и плат. 

Плотовете също са опростени и често са изработени от гранит или кварц. Гранитът се избира, защото е с ниска поддръжка и изглежда луксозно. Кварцът не е порьозен, за разлика от гранита, така че не се нуждае от повторно запечатване. Повече собственици на жилища гравитират към кварца в този тип кухня заради чистия му вид. Както гранитните, така и кварцовите плотове се предлагат в голямо разнообразие от цветове и шарки, за да паснат на всяка цветова схема. 

Кухненски хардуер – дългите месингови дръжки са популярни в различни видове кухни, включително съвременни, защото работят добре с различни стилове и цветови схеми. Така в основата са хромираните дръжки, хромираните смесители. В последно време много успешно навлиза черния мат особено при кухненските смесители. При много от мебелите има дръжки, които са изтънчени като дизайн, но не отнемат от опростения стил на кабинета.

Цветова палитра – съвременната кухня използва неутрални цветове и тъкани, но добавя смели цветни акценти или аксесоари. Смелият цвят трябва да допълва неутралните цветове. Типичните цветове включват бяло, бежово, черно и сиво. В проценти това представлява: Около 60 % трябва да бъде един от неутралните цветове като доминанта, 30 % вторичен цвят и само 10 % допълнителен смел цвят за акцент.

Стените на кухнята често са без украса, така че да не претрупват стаята. Безпорядъкът под формата на шарки и текстури също е сведен до минимум. Изцяло белите кухни често се избират от собствениците на жилища и се съчетават добре с различни материали като дърво, гранит или плочки и всякакви други акцентиращи цветове. За по-малки кухни изборът на бяла палитра с бежови детайли помага на пространството да се чувства по-голямо. Дръзки акцентни цветове се използват само в малки дози.

Кухня в Съвременен стил

https://www.pinterest.com/pin/703756184289493/

Осветлениеизобилието от светлина е важно в този кухненски стил. Често големите прозорци са разпръснати в цялата зона, за да пропускат възможно най-много естествена светлина. Има много опции за осветлението, то може да е акцентно при острова, отделно само за кухненската част, може да се ползват вградено осветление и висулки. Когато има специално отделено място в трапезарията с маса и столове, там често има красив и луксозен полилей.

Подови настилки – За класическите подови настилки в съвременната като стил кухня се използва дърво в светли цветове. Например, бреза или кленово дърво са добри възможности. Ламинатът от друга страна е за икономично и устойчиво използване на дървесината. В момента ефектът с дъб и ясен са най-модерните покрития.

Друг вариант са гранитогресните плочки, които имитират на дърво. За собствениците на жилища, които предпочитат плочките, но искат да изглеждат като дърво, това е идеално решение. Освен това плочките са по-лесни за поддръжка в кухнята, отколкото дървото. Виниловите подови настилки са по-евтин вариант и са водоустойчиви, което е чудесно за семейства с малки деца и много търсен вариант в последно време, защото също създават тази красива имитация на дърво.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap