Винилови плочки за настилка

Винилови плочки за настилка

Винилови плочки за настилка

Материал предоставен от: DiasFlooring
logo-diasflooring-web-1

Подът във всеки дом, но и в повечето сгради е тази зона в помещенията, която е обект на най-много и разнообразно въздействие. Някой винаги върви по него, играе на него, пуска нещо върху него, от което следват всякакви видове износване или възможност за повреда. Затова, вие като собственици дължите на себе си и на вашия под, да имате висококачествена настилка с отлични характеристики.

Виниловите подови настилки не винаги са били начело в списъка, когато се обмислят първокласни покрития, но технологиите и напредъкът в качеството ги издигнаха толкова нагоре в класациите, че днес те трудно намират конкуренция. Съвременното производство. не само че повиши качествата на самите продукти, но и ги направи визуално перфектни.

Следващите редове акцентират върху виниловите плочки, които могат да бъдат бюджетни модели, но могат да бъдат и от категорията LVT, което значи луксозни винилови плочки.

Какво е винилова плочка?

Виниловите плочки са изработени от 100% поливинилхлоридна пластмаса, която обикновено е известна като PVC. Относно производството, първо, малки парчета цветен PVC се нагряват и след това се пресоват на тънки слоеве, които се залепват, за да образуват самите гъвкави винилови листове. След това листовете се нарязват на плочки в размери, които позволяват крайният продукт да се нарече именно плочка – по подобие на керамичните плочки например.

Моделите се предлагат в множество цветове и размери, а възможностите за дизайн са безкрайни. Виниловите плочки, както и подовите настилки от винилови дъски, могат да бъдат оцветени и текстурирани, за да наподобяват различни материали, включително дърво, керамика, гранитогрес, камък и дори цимент.

Относно моделите, според начина на инсталация, те може да са със заключваща система, но може да се нанасят и чрез лепило. Според предназначението си обаче, този тип подови настилки е добър за малки площи, тъй като плочките са по-лесни за работа и могат лесно да се режат, за да се поберат в по-тесни пространства. Също така, повредена секция лесно се заменя с нова единична плочка.

Какви видове винилови плочки има на пазара?

–   Гъвкавата стандартна винилова плочка обикновено е от типа отлепване и полагане върху субстрата. Тя лесно се инсталира и се пригажда към различни помещения. Тези декоративни плочки се отличават с много различни шарки и цветове, от които да избирате.

–   Луксозни винилови плочки (LVT) имат твърда конструкция и като дизайн са наистина нещо различно и специфично. Те обикновено включват множество слоеве, реалистичен 3D печат, здрав износващ се слой, а понякога и текстурирана повърхност. Малко по-скъпи са, но качеството им е безспорно.

–    Водоустойчиви винилови плочки – по начало винилът е водоустойчив, но за прилагане в мокри и влажни помещения, трябва да имате сигурност, че крайният продукт ще е приложим. Затова водоустойчивите плочки от PVC са от типа луксозен винил, който има многослойна конструкция с водоустойчива сърцевина.

Винилови плочки за настилка

Структура на винилови подови плочки

Така както при виниловите ролкови настилки има многослойни (хетерогенни настилки) и еднослойни (хомогенни настилки), така е и при виниловите подови плочки. Това, че даден модел е еднослоен, не означава, че той е само от един материал. Просто технологията на производство смества различните материали, за да се получи еднослойна плочка.

Що се отнася до хетерогенните плочки при тях има поне три, дори и четири, пет слоя. Основно те са:

Подложка – тя може да е направена от влакна, втвърдена пяна, гума или филц. Може да бъде предварително закрепена към винилова подова настилка или да се предлага като отделен елемент, осигуряващ винилова подова настилка с допълнителна изолация, омекотяване, звукопоглъщане и издръжливост. При някои модели подложката е двойно уплътнена, което увеличава броя на слоевете.

Сърцевина – тя може да е гъвкава или твърда според вида продукт. Може да бъде направен от каменно-пластмасов композит (SPC) или дървесно-пластичен композит (WPC), като SPC е по-твърд, по-плътен, по-издръжлив и по-компактен от двата варианта. При водоустойчивите модели има сърцевината е от материал, който е максимално водоустойчив.

Печатен слой – той придава на плочката атрактивен външен вид. Това е тънък филм, украсен със специфичния модел избран от дизайнерския екип, който се вижда през прозрачния износващ се слой.

Износващ слой – това е най-горният слой той е направен от прозрачен, защитен полиуретанов уплътнител; този слой прави виниловите плочки издръжливи на трафик и завършва водоустойчивите функции на моделите.

Винилови плочки за настилка

Винилови плочки на Fatra

За Fatra, чешката компания с изключително богат асортимент в производството на пластмасови продукти, изборът на подова настилка е един от най-важните моменти в дизайна на всеки интериор. Затова компанията инвестира в производството на страхотни модели винилови плочки.

Те печелят интереса на все повече хора, главно чрез модерната си изработка с много атрактивен външен вид и с малко нужда от поддръжка. Заслужава да се отбележат всички добри качества на виниловите плочки: химическата им устойчивост, много ниско ниво на шум, което допускат; пригодността им за подово отопление и устойчивостта на влажна среда.

Винилови плочки за настилка

Виниловите плочки могат да се използват както в битови сгради, така и в търговския сектор. За разлика от естествените подове, винилът създава висок комфорт при ходене, което се дължи на технологичното. Можете да избирате от богатата гама от декорации.

На уебсайта на компанията са видими всички актуални модели на компанията, с обяснени всички технически данни на плочки, снимки на различните дизайн, описания за ползване и предназначение.

Винилови плочки на Graboplast

Унгарската компания Grabo в последните десетилетия набляга изключително на производството на подово настилки. Освен такива от PVC, компанията произвежда паркети и настилки от каменни композити, като продукцията се разделя условно на такава за частни жилищни сгради и за специално предназначение за спортни, транспортни, танцувални и шоубизнес сгради, но и клиники, училища и детски градини.

В гамата винилови плочки, Grabo специализират в производство на LVT (Луксозни винилови плочки), които представляват високо реалистични хетерогенни подови покрития. Тяхното предназначение е за магазини, хотели, ресторанти, офиси, училища и жилищни сгради.

Винилови плочки за настилка

Освен декоративния си външен вид, LVT имат отлична устойчивост на надраскване и дълготрайност. LVT са устойчиви на вода, поради което можете да се използват в повече помещения, отколкото паркета или ламинираните подове.

Предимства на виниловите плочки

Макар да изброихме две от най-добрите европейски фирми за производство на винилови плочки, когато говорим за предимствата на този вид продукти, те могат да се обединят в един общ списък. Редом с предимствата, добавяме и съвети свързани с по-оптимално използване на настилката.

Мекота под краката, която предотвратява болките в ходилата. Внимавайте за остри предмети, които не е желателно да падат върху този вид под.

Водонепропускливи, издръжливи на петна. Преди избор на продукт, четете описанието и предназначението, защото това качество е променливо в различните продукти дори на една фирма.

Лесна инсталация и поддръжка. Лесно заменяне на повреден отсек от пода. По дълго време за смяна на плочката при моделите, които се инсталират с лепило.

Винилови плочки за настилка

Издържат на засилен ежедневен трафик. Подходящи за всички зони в къщата и за по-тесни и малки помещения. Издръжливост и дълготрайност, която може да бъде компрометирана ако оставите инсталацията на неопитни майстори.

Поглъщане на звука и осигуряване на тиха стъпка по пода.

Огромен избор на цветове, дизайни, декорация.

В текста предложихме описание на виниловите плочки на две много силни компании на пазара. Относно описаните предимства и характеристики на самите продукти, те може да са различни за фирмите Grabo и Fatra, но всеки модел има нужда от качествена инсталация и професионален подход спрямо обектите, където има заложен проект. Diasflooring осигурява именно това професионално отношение към избора, инсталацията и поддръжката на виниловите плочки, така че да се ползвате от всички предимства на виниловите настилки и то за много дълъг период от време.

Няма намерени продукти
Няма намерени продукти
Материал предоставен от: DiasFlooring
logo-diasflooring-web-1

Обзавеждане

Няма намерени продукти
Няма намерени продукти
E-mail бюлетин