Ролкови хидроизолационни мембрани

Ролкови хидроизолационни мембрани

Ролкови хидроизолационни мембрани

Материал предоставен от: hydroSTOP
logo-hs-240x30-1

Хидроизолационната мембрана е слой от водонепропусклив материал, който се полага върху дадена повърхност, за да се предотврати проникването на вода през субстрата или да се спре възможността от повреда на структурата следствие на вода или влага.

Хидроизолационните мембрани обикновено се състоят от течно нанесени или предварително оформени листове наречени ролки. Те могат да бъдат залепени за субстрата или монтирани около основите (като структурна плоча), за да се предотврати проникването на вода.

Независимо дали става дума за защита на мазето или покрива на дадена сграда, хидроизолацията ще помогне да бъде спряно проникването на вода в конструкцията и ще предпази структурата от различни повреди, които водата би могла да причини.

Хидроизолационните мембрани освен за сгради, се ползват и за други видове съоръжения – басейни, резервоари, канали. Разбира се, такова ползване става изрично според вида хидроизолационна мембрана и нейното предназначение означено от самите производители.

В този текст ще разгледаме именно ролковите хидроизолационни мембрани и в частност някои от продуктите на Fatrafol – компанията производител на отлични продукти за хидроизолация.

Какво е ролкова хидроизолационна мембрана?

Мембраните на основата на листов материал се предлагат под формата на ролки. Те се развиват и се полагат върху твърда повърхност. Има няколко вида ролкови хидроизолационни продукти, които се различават основно по начина, по който прилепват към субстрата. Те включват мембрани нанесени с горелка, самозалепващи се мембрани и мембрани, които се нанасят с помощта на течно лепило.

Общото за ролковите мембрани за хидроизолация е, че изискват специално внимание към шевовете, промените по равнината и дупките. С други думи, инсталацията не е безпроблемна и липсата на всяка видима неточност зависи до голяма степен от уменията и майсторството на работещия.

Ролкови хидроизолационни мембрани

Не са изключени случаите, при които ролковата мембрана трябва да бъде нарязана и приспособена към обекта, за да отговаря на размерите му и да се постигне максимален резултат.

В следващите редове ще разгледаме видовете ролкови мембрани, които са различни като състав и по тази причина имат различно приложение и начин на инсталация.

Видове ролкови мембрани

Хидроизолационните мембрани могат да бъдат широко категоризирани като листови (ролкови) мембрани и течни хидроизолационни мембрани. Въпреки че нито единият вариант не е по своята същност по-добър от другия, всичко се свежда до изискванията за сградата, времето, бюджета и условията на околната среда.

Така че инсталацията на хидроизолационни мембрани е експертен въпрос, който трябва да е поверен винаги в ръцете на изпълнители с опит, каквито са нашите майстори в Хидростоп. Що се отнася до видовете ролкови мембрани, най-разпространени са следните видове:

Полимерно модифицирана битумна мембрана

Най-разпространените продукти за създаване на хидроизолационния слой са полимерно-битумните мембрани, които се предлагат на ролки. Тези продукти могат да се използват и като подложка за скатни покриви и като пароизолация. Материалът издържа на температурни колебания и високи механични натоварвания, осигурявайки дълготрайна, надеждна и ефективна хидроизолация.

От горната и долната страна ролката е покрита с полимерен филм, като специално от страната за полагане има специални графични елементи, чиято индикация за топене показва момента за инсталация.

Самозалепваща се модифицирана битумна мембрана

Този тип мембрани са съставени от битум, полимери и лепкави вещества и могат да съдържат минерални стабилизатори. Продуктите често са подсилени с фибростъкло, полиестер или комбинация от двете. Продуктите, предназначени за полагане имащо директно излагане на стихиите, обикновено са покрити с минерални гранули, филм или други непрозрачни повърхности.

Самозалепващият слой е защитен с освобождаващ филм или хартия, която се отстранява по време на монтажа. Самозалепващите се модифицирани битумни мембрани обикновено се опаковат и съхраняват в кутии и се продават в различни размери на ролката според посоченото от производителя.

Ролкови хидроизолационни мембрани

Полиуретанова мембрана

Тези продукти се предлагат като еднокомпонентна полиуретанова мембрана на водна основа, подсилена с влакна, и са проектирани за редица хидроизолационни приложения, където мембраната трябва да бъде покрита с плочки, замазки, бетонни легла и т.н. Ролките имат отлични адхезионни свойства върху субстрати, включително бетон, зидария, мазилки, циментови плочи, листови повърхности за мокри площи и повърхности от гипсокартон.

Полипропиленова мембрана

Това е специален хидроизолационен материал, който също се произвежда от битум. Продуктите се предлагат на руло, като всяка ролко има определена дължина и покривна площ. Това е много ефективен и издръжлив хидроизолационен материал, използван в различни конструкции: бетонни плоски покриви, покриви с нисък наклон, други области на приложение са бетонните улуци, мазета и подпорни стени.

PVC мембрана

Това са много гъвкави листови мембранни системи, които защитават всяка бетонна конструкция. Може да се изграждат като стандартни еднослойни преградни системи до активни система за управление на хидроизолацията, за да отговорят на най-високите изисквания. Те са напълно безшевни и предлагат висока хидроизолационна безопасност и ефективност на инсталацията и обикновено се използват за мазета или зони с по-ниско ниво.

Ролкови хидроизолационни мембрани

Термопластична мембрана тип TPO

Термопластичните покривни мембрани предназначени за търговски покривни системи, са смес от полипропилен, етилен-пропилен и често е подсилена с полиестер. Ролките от TPO могат да съдържат UV абсорбатори, оцветители, забавители на горенето или други добавки за постигане на необходимите физични свойства. Термопластичните мембрани може да бъдат по-евтин вариант от другите опции за покриви.

 ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ МЕМБРАНИ FATRAFOL

Чешката компания, позната още като FATRA от дълги години е една от най-успешните производителки на хидроизолационни решения. Техните хидроизолационни мембрани и аксесоари се предлагат като комплексни решения за различни видове покриви, строителни конструкции и съоръжения.

Мембраните се произвеждат от PVC чрез валцоване и многократно екструдиране, благодарение на съвременните технологии и нови производствени линии. Това предполага едно мащабно приложение на крайните продукти, които са предназначени за изолация на плоски и леко скатни покриви, зелени покриви, балкони и тераси, строителни основи, включително радонови изолации и изолации срещу изтичане на химикали и не на последно място изолации на градински езера и водни съоръжения.

В Хидростоп работим с продуктите на компанията, така че успешната инсталация да може да донесе многото предимства, за които са създадени.

Ролкови хидроизолационни мембрани

Къде се използват ролковите хидроизолационни мембрани?

Независимо от мащаба, размера, местоположението, вида на сградата или съоръжението, хидроизолационните мембрани са основен компонент, необходим за защита на структурната цялост на сградата и нейните обитатели. Областите на приложение включват:

  • Цистерни, резервоари, водохранилища;
  • Приземни етажи, мазета, партерни зони;
  • Плоски покриви (включително зелени покриви)
  • Помещения за отглеждане на растения, градински лехи и сандъци за цветя;
  • Тераси, балкони, подиуми;
  • Подпорни стени, основи;
  • Ограничаващи и затворени зони, в които се складират опасни вещества.

Какъвто и да е изборът на ролкова хидроизолационна мембрана, най-важното е тя да е избрана в пълно съответствие с обекта, който следва да бъде хидролизиран. Това в крайна сметка се свежда до избора на подходящия тип система и изпъплнител, който ще осигури качествената и професионална инсталация.

Наложително е хидроизолацията като част от строителния процес никога да не бъде компрометирана, тъй като правилно инсталираната мембрана от опитен апликатор ще помогне да се запази целостта на структурата и ще спести пари от бъдещи разходи за поддръжка, ремонти и всякакви нежелани намеси.

Няма намерени продукти
Няма намерени продукти
Материал предоставен от: hydroSTOP
logo-hs-240x30-1

Обзавеждане

Няма намерени продукти
Няма намерени продукти
Материал предоставен от: hydroSTOP
logo-hs-240x30-1
E-mail бюлетин