Основни правила за дизайна на банята

Основни правила за дизайна на банята

Освен в кухнята, най-много време прекарваме в банята, затова е важно да обърнем особено внимание при обзавеждането й.

БаняБанята трябва да е съобразена със собственика й, а не той да се съобразява с нея. Създайте я спрямо собствените си нужди и особености. Например, ако се намира в къща с няколко души, които ще я използват, трябва да предвидите място за вана, душ, мивка и допълнителен шкаф за принадлежности, за да могат всички да съберат нещата си и да я използват спрямо предпочитанията и нуждите си. Ако имате повече от една баня в дома си, можете да ги обзаведете различно (например в едната може да поставите биде или хидромасаж).

Ако в жилището ще живее възрастен човек, който е трудноподвижен, трябва да я адаптирате по подходящия начин.

Дизайн с поглед към бъдещето

Проектирате вашата баня за сега или за бъдещето? Можете да направите и двете. Направете я така, че да задоволява настоящите ви вкусове, като същевременно държите под око възможността да продавате дома си в бъдеще.

Осигурете достатъчно място за съхранение

За тези малки пространства собственикът на жилище или дизайнерът трябва да бъде изобретателен за намирането на места за съхранение.

Тук можете да развихрите фантазията си, в зависимост от проекта, на който сте се спрели и това, което смятате, че ще ви е необходимо. Предвидете да е поставено на подходяща височина спрямо обитателите, да е на удобно място, за да е практично и да имате достатъчно пространство, за да не се удряте или прегъвате, присягате и т. н. 

Включете естествена светлина

Не всички бани имат естествена светлина, но ако вашата има, считайте се за късметлии. Ако банята ви има естествена светлина от който и да е източник, независимо дали е прозорец или таван, опитайте се да я възползвате и да я подобрите, ако изобщо е възможно. Естествената светлина помага за намаляване на мухъла и плесента в банята, понижава разходите за енергия, като замества изкуственото осветление през деня и допринася за общото настроение.

Осигурете подходяща вентилация

Вентилацията на банята е необходима не само за удобство на потребителя, но и за поддържането й в добро състояние, без мухъл. Ако имате прозорец, който може да се отваря в банята, считайте това за допълнителна вентилация.

Когато купувате вентилатор за баня, вземете предвид два фактора заедно с цената: скоростта на отработените газове и нивото на шума. 

Създайте стени, устойчиви на влага

БаняБаните произвеждат много влага и въпреки усилията на потребителите, водата неизбежно попада по стените. Дори при мощен вентилатор, водата също може да се кондензира по стените.

Поставянето на стенни плочки е стандартен начин за защита на стените. Като минимум може да искате да инсталирате плочки само в долната половина на стената като вид парапет. Друга възможност са специалните пвц плоскости, които заместват плочките.

Монтирайте достатъчно закачалки за кърпи

Аксесоарите са важна част от оборудването на банята. Без значение колко кърпи и закачалки имате, сякаш винаги имате нужда от повече. Започнете с минималното: място за поне една кърпа за човек възможно най-близо до душа.  Внимавайте с пробиването, за да не засегнете кабел или да спукате плочка. Ако не знаете как да ги монтирате, най-добре се обърнете към специалист.

Наталия Градинарова

Източник: 

https://www.thespruce.com/basic-bathroom-design-rules-4800056

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap