Подматрачни рамки – Видове и функционалности

Подматрачните рамки в повечето случаи са изработени от комбинация от дърво и метал.

Ламелите в рамката са направени от масивно дърво или слоест дървен материал. Те са прикрепени към правоъгълна рамка, която се поставя върху спалнята ви и е предназначена да поддържа матрака. Бук е популярен материал за дървени ламели, тъй като е доста стабилен и дълготраен вид дърво. 

Подматрачните рамки не трябва да бъдат много твърди. Въпреки че самата рамката може да е направена от метал, голямото предимство на дървените ламели е, че те се огъват и могат да се извиват надолу и да се приспособят към тялото и вашето положение на сън. Гъвкавостта на естествените дървени ламели ще ви създаде и пружиниращо усещане.


Какво е подматрачна рамка?

Повечето подматрачни рамки са изградени от дървени ламели, които да поддържат вашия матрак. Те представляват дървени летви, които са поставени по ширината на рамката, а самата рамка може да бъде както дървена, така и метална. Колкото повече са ламелите в рамката, толкова по-добре, тъй като те ще осигурят по-добра и често дори по-регулируеми нива на поддръжка, както и да гарантират, че подматрачната рамка ще има по-дълъг живот.

Подматрачните рамки трябва да бъдат също толкова удобни, колкото и самият матрак. Някои модели рамки имат подвижни компоненти, които ви позволяват да сменяте позицията на краката или главата си. Други имат различни зони на твърдост, например в областта на гърба и кръста, твърдостта може да е различна. Други модели притежават електронно контролирана система за регулиране на твърдост или височината на матрака. 


Части за подматрачни рамки

Производителите използват различни видове дървесина, за да правят подматрачни рамки. Най-често срещаните са дърво от бук и бреза, които се различават по дълготрайност и здравина. Буковата дървесина е особено добър избор, тъй като е много стабилна и може да издържи и на по-големи натоварвания.

Но не само вида на дървесината, който се използва за направата на рамката, е определящ за нейното качество. Броят на ламелите, които има рамката, също е важен, както и колко дебели са те. По-тежките хора ще се нуждаят от повече ламели и по-дебели летви, за да получат подходящото ниво на подкрепа.

Ширината на ламелите също може да има голям ефект върху това колко удобно ще бъде леглото ви. Голям брой тънки ламели ще ви предложат отличен комфорт, тъй като те са в състояние да се приспособят към формата на тялото ви. По-малко и по-широки летви  няма да могат да ви предложат нужният комфорт през нощта, тъй като между тях има твърде много празно пространство.


Подматрачни рамки – ламели

Висококачествената подматрачна рамка трябва да има най-малко 25 ламела, а някои имат много повече. Рамката за легло трябва да се съчетае и с качествен матрак. Латексов матрак или матрак с мемори пяна ще се приспособи идеално към тялото ви, ако е поставен на подматрачна рамка с голям брой тънки ламели. Ако ламелите са твърде широко разположени, пяната може да се изплъзне между тях и да бъде по-малко комфортно. 

Основната цел на матраците с пяна е да се приспособят към гръбнака ви, затова трябва да се комбинират с добри подматрачни рамки, които да поддържат тялото ви в правилна позиция. Рамките, които са изработени от много на брой тесни ламели, имат и друго предимство – те позволяват добра циркулация на въздуха под леглото ви и увеличават живота на матрака ви.

Другата особеност, на която трябва да се обърне внимание, са капачките в краищата на ламелите, където те се поставят. Гумата и силиконът са чудесни материали за тази цел, защото те са по-гъвкави и ще могат по-лесно да пригодят към натиска, който им се прилага. Пластмасовите капачки са по-малко гъвкави и дори могат да се счупят след по-дълга употреба.


Метални подматрачни рамки

Металните подматрачни рамки са стабилни, устоичиви и с една дума – вечни. Създадени са с дизайн, който позволява матракът да се намести удомно, без да създават излишен дискомфорт по време на сън. Често казано, доста предпочитан вариант са именно заради издръжливостта им.

Дървени подматрачни рамки

Дървените подматрачни рамки са друг вариант, който се намира в търговската мрежа. Те могат да бъдат както разделени, тоест за персон легло, ката и цялостни. В зависимост от параметрите на леглото има различни модели, които могат да се напаснат идеално, за да се насладите на перфектен сън. Ето някои модели:

Каква е Разликата Между Металните и Дървени Подматрачни Рамки?

Поради всички тези предимства от използването на подматрачни рамки, днес, можем да намерим богато разнообразие от модели и дизайни. Факт е, че както съвременните матраци се различават по какви ли не фактори – иновативни матраци, евтини матраци, дизайнерски матраци и т.н. – подобно е и положението с модерните рамки.

В най-общи линии обаче можем да различим предлаганите на пазара днес модели на два основни вида, а именно на метални и дървени. Така че когато тръгнете на пазар за такъв тип аксесоар за спалня, точно това трябва да е първият въпрос, на който да си отговорите: метални или дървени подматрачни рамки да изберем?

Ние сме тук, за да ви дадем няколко разграничителни критерия за двата типа, така че да можете спокойно да направите своя потребителски избор и да останете доволни. Както се досещате, металните рамки са изработени от метал, докато дървените – от дървен материал. Разликата в материала, естествено, води до няколко основни разлики, свързани с техния външен вид, но най-вече с функционалността им.

За да научите повече за най-добрата и здрава основа за метално легло, посетете: ForeverFoundations.com

Съществуват доста педантични хора, за които е от особено голямо значение правилно да съчетават материите и цветове в спалнята. Точно те ще изберат дървена подматрачна рамка, за да може да паснат перфектно с дървените легла, основи и т.н. В същото време, ако изберете метални подматрачни рамки, не трябва да се тревожите толкова много за крайния резултат като визия. В крайна сметка, подматрачните рамки почти не се виждат от матраците, завивките и т.н.

По-важното е какво точно ви трябва, защото ако търсите надеждност, здравина и дълготрайна употреба, метални подматрачни рамки са по-доброто решение за вас. Дървените подматрачни рамки пък изпъкват с предимството еластичност.

Гъвкавостта е гаранция за правилното разпределение на тежестта на тялото. Последна, но не по важност разлика между двата вида е, че металните подматрачни рамки понякога могат да се разглобяват, тоест те са по-функционални и мобилни. В същото време, при търсене на подматрачни рамки, ще намерите по-лесно и бързо качествени дървени подматрачни рамки, тъй като те са по-често разпространени.


Нужна ли е подматрачна рамка?

Извън професионалното мнение на служителите в търговските обекти, подматрачната рамка е една добра инвестиция, която определено си заслужава, защото ще ви донесе ако не спокоен сън, то поне комфортен такъв, защото след тежък ден всек има нужд от място, където да презареди батериите. Ето защо ви съветваме да обмислите смяна или покупка на подматрачна рамка.

За какво служи подматрачната рамка?

Работата на подматрачната рамка е да поддържа гърба ви в здравословна позиция, като същевременно ви помага да спите лесно и комфортно. В зависимост от начина, по който е направена, рамката може да ви помогне да спите по-добре. Може да получите още повече удобство, ако закупите рамка с опция за регулиране нивото на твърдост.

Целта на рамката е да осигури донякъде еластична основа на спящия човек. Тя трябва да бъде в състояние да се приспособи към формата на тялото, телесното тегло и различните позиции на сън, които може да приемете през нощта, както и да облекчите гръбнака си ефективно.

Топ 5 на най-добрите рамки за легло на (2021)

Кога се слага подматрачна рамка?

Подматрачната рамка играе важна роля в пълноценния сън, защото благодарение на нея, спящият може да се възползва от всички качества и свойства, които притежава матрака, а също така е и причината тежестта да се разпределя равномерно по цялата дължина на самия матрак. Подматрачната рамка удължава живота на матрака и го пази от образуване на мухъл и вредни микроорганизми, тъй като позволява добра циркулация на въздух и по този начин не се задържа влага. Без наличието на подматрачна рамка, животът на матрака драстично ще се намали, както и ще се загубят неговите качества.


Каква подматрачна рамка да избера?

Подматрачната рамка трябва да бъде максимално удобна за вашия начин на живот и спане (с приоритет), т.е. може да тествате различни варианти във фирмените шоуруми и магазини и да прецените коя рамка ще е най-добрият вариант за вас. Например, има хора, които предпочитат металните рамки и такива, които искат дървена такава. Всичко е въпрос на личен избор и предпочитания. Затова е по-добре да отделите 1-2 часа да тествате и след това да изберете. 

Един добър матрак се нуждае от перфектна рамка за легло.

Най-добрите видове подматрачни рамки

За да ви улесним напълно, в следващите секции от статията сме извадили едни от най-добрите видове подматрачни рамки, които са сред фаворитите на потребителите на пазара. Прочетете характеристиките им и преценете кое би ви допаднало като параметри, функции, удобство и най-вече комфорт – защото сънят има фундаментална роля в нашата продуктивност и именно заради това леглото трябва да удовлетворява нашите потребности.

Електрическа подматрачна рамка

Голямото предимство на всички електронно регулируеми рамки е, че те ви позволяват да модифицирате главата или краката на леглото и да промените вашата позиция на сън само с натискане на бутон. Електронно регулируемите рамки могат да имат до четири отделно вградени мотора, които имат за задача да регулират главата, краката, горните и долните части на тялото.

Най-доброто използване на този тип рамки е за хора, които трябва да прекарат по-голяма част от времето си на легло, поради заболяване, бременност или старост. Те ще осигурят малко мобилност и разнообразие на пациента.Тези пет качества и характеристики могат да ви помогнат да намерите най-висококачествените подматрачни рамки за вашите нужди. Имайте ги предвид при търсенето и закупуването на рамка и не забравяйте да си купите матрак с толкова високо качество, колкото и рамката. Само в правилната комбинация двете части могат да работят заедно, за да създадат добра основа за здравословен сън.


Подматрачна рамка с дистанционно

Подматрачните рамки за легло с дистанционно са модерна форма на комфорт. Такива рамки използват при спалните, произведени към линиите на матраци ТЕД. Определено са доста по-скъпи заради автоматичните механизми, които реално имат и гаранция. Но все пак не са толкова разпространени сред потребителите. Имат ли бъдеще на пазара? Определено, да, поради големите си функционалности, които предоставят. Вие какво мислите? Разгледайте тези примерни модели:


Сглобяеми подматрачни рамки

Сглобяеми подматрачни рамки са подходящи за планински хотели и други по-бюджетни такива, вили, къщи за гости и стаи, които често търпят ремонтни дейности. Защо? Защото са супер лесни за монтаж, имат лесна структура за пренасяне и почти винаги може да създадете едно цяло легло със завършек само с една основа, рамка и матрак. Ето топ 5 модела на сглобяеми подматрачни рамки:

Топ 5 най-добри метални рамки за легла в пълен размер

Подвижни подматрачни рамки

Типично скандинавски стил. Подвижните подматрачни рамки са практични, удобни и лесни за монтаж към всяко легло. Затова на Запад са все по-често срещани. По своята същност имат доста общо с рамките с дистанционно, но тук настройката е ръчна и малко по-тромава, но все пак функционална.


Подматрачни рамки с повдигащ механизъм

Защо да се приспособявате към леглото си, когато то може да се приспособи към вас? Допълнете покупката на матрак с регулируема основа за максимален комфорт и перфектен нощен сън. С всяка функция, която бихте могли да искате в регулируемо легло, като шепот тиха повдигаща система, 3 режима на масажни вълни, функция против хъркане и дори приложение за iPad; вашето регулируемо легло Plushbeds ще изведе вашето изживяване в съня на съвсем ново ниво на лукс.

Сега можете да имате пълен контрол върху начина, по който лягате или спите, като „настройвате“ позицията на леглото си. Независимо дали гледате телевизия, четете книга, работите на лаптоп или спите, има позиция, която най-добре ще отговаря на вашите нужди. Ползите за здравето от спането на регулируемо легло са безкрайни.


Метални подматрачни рамки с крачета

Още един модел рамки за легло, но този пък са изцяло пригодени за директно ползване, без да се налага да слагате носещи стени, плоскости, механизми и пр. Металните подматрачни рамки с крачета реално ще ви бъдат от полза, когато имате легло от плоскости, което няма допълнителни държачи за друг тип рамки. Тогава може да изберете този вариант, който ще ви спести време и усилия. Ето за какво говорим:


Дървени подматрачни рамки

Може би, едни от най-често предпочитаните подматрачни рамки са дървените, ето защо няма как да ги пропуснем. Всеки ги е виждал, има разнообразни модели по отношение на дизайн и материал. Има подвижни дървени рамки, както и цели такива. Може да се прикачат амортесиори към тях или просто да легне върху някакъв вид държач. Ето няколко модела:


Ортопедични подматрачни рамки

Ортопедичните подматрачни рамки са по-често срещани в болничните заведения, защото са специализирани и предлагат по-професионално настройване, което не може да се направи при стандартните и класически подматрачни рамки.

Видео на продукта: Ортопедично легло с алуминиева балканска рамка и ABS панели

Сгъваеми подматрачни рамки

Сгъваемите подматрачни рамки са тези, които лично аз наричам мултифункционални, защото могат да бъдат използвани както за легло, така и за диван. Те са перфектни за малки помещения – хол, офис, заседателна зала дори, лекарски кабинет, масажно студио и пр. Сгъваемите подматрачни рамки са предпочитани и от хора, които се занимават с даване на къщи за гости под наем, защото са изгодни и в същото време – напъно функционални. 

Компактна подматрачна рамка

Ако някога сте били с вашите родители на почивка, то няма как да не сте били попадали на единично кресло, което вечер става легло от един персон. Е, това са компактните подматрачни рамки и наистина са компактни, защото се сгъват поне на два пъти, побират се в малки пространства и могат да бъдат използвани и като диван, канапе и кресло.

Направи си сам подматрачна рамка

Има ли майстори, които искат да си направят сами подматрачна рамка? Е, безспорно ще ви трябва първо малко обучение, ако не сте се сблъсквали до момента с тази задача. Не е невъзможно да се справите, даже би било забавно да си направите рамката сами. Ето едно обучително видео, което мислим, че ще ви бъде полезно.

Това видео е как да си направите проста опора за матрак без пружина.

Как се сглобява подматрачна рамка?

Ако сте купували поне едно легло от Икеа – вие знаете вече как да си сглобите подматрачната рамка. Лесно ли е? Да, ако си прочетете инструкциите и изгледате видеото под този абзац. Ще се справители? Разбира се. Просто трябва да съобразите модела на вашата подматрачна рамка спрямо леглото и това, което ще използвате като закрепящи механизми. Имайте винаги няколко инструмента под ръка като: чук, винтовер, рулетка, молив, нивелир. Останалото го има във видеото. Приятно гледане!

Ето един наистина лесен начин да направите своя собствена основа за легло от иглолистна дървесина.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap