Растенията помагат ли за по-добър сън?

Дали сънят в близост до растенията е добър за нас?

PlantsТози въпрос се дискутира горещо от известно време. В тази статия ще отговорим на този въпрос въз основа на различни проучвания по темата.

  1. Растения в спалнята

Преди започнете да обзавеждате спалнята си със зеленина, не забравяйте, че растенията няма да се поливат сами. Те също ще се нуждаят от излагане на естествена светлина, така че трябва внимателно да прецените къде ги поставяте. Кактусът може да е с много ниска поддръжка, но помислете добре преди да го поставите близо до будилника. Всъщност може би единственото място в спалнята, което е пропъръчително да държите 100% без растения, е нощното шкафче. Причината е, че дори и да го поливате регулярно, в крайна сметка не е добра идея, защото ще спите до малка „локва“. Ако пък обичате успокояващия ефект на растение до леглото, опитайте изкуствено!

  1. Растенията пречистват въздуха?

Много изследвания като това от НАСА твърдят, че растенията премахват замърсяването на въздуха като дим, химикали или бактерии от стаята. Така че можете да бъдете сигурни, че ще подобрите качеството на въздуха, който дишате с малко зеленина в апартамента си.

  1. Ключът е в умереността

През деня растенията фотосинтезират и естествено пречистват въздуха, но през нощта ефектът е обратен – вместо да произвеждат кислород, те отделят въглероден диоксид. Това се случва и когато дишаме. В това се крие и проблемът. Ето защо много хора твърдят, че растенията „крадат“ кислорода ни през нощта, намалявайки качеството на въздуха, който дишаме, докато спим. Всъщност малките или средните растения произвеждат много по-малко въглероден диоксид от  човека. Ако имате проблеми с дишането или съня, препоръчително е  първо да се консултирате със специалист. В заключение: растенията не са вредни, докато спим, но също така не трябва да има и прекалено много зеленина в спалнята  – както се казва, всичко ътябва да бъде умерено!

  1. Растенията намаляват стреса

Ако харесвате растенията и се грижите добре за тях, може би сте забелязали техните сили за облекчаване на стреса. Поглезете се с малко буйна зеленина и  ще забележите, че притесненията ви и негативната енергия плавно ще си отидат. Природата винаги действа релаксиращо.

  1. По-малко влага в дома 

Растенията са полезни за премахването на влагата в нашия дом. Повечето растения са доста ефективни в това, защото те изсмукват влагата от въздуха, за да се поддържат добре хидратирани.

  1. Красива декорация

PlantsБезспорен факт е, че растенията са с голям декоративен потенциал. Те спомагат за добавяне на цвят, естествено докосване и яркост в стаята. Освен това допринасят за по -добра акустика, като намаляват всеки „ехо“ ефект.

В заключение можем да кажем, че добре проветреното жилище е от съществено значение за качествения въздух във вашия дом. Независимо дали решите да добавите растения или не, непрекъснато трябва да отваряте вратите или прозорците, за да влиза свежест в дома ви. Растенията са един прекрасен бонус за един по-качествен въздух в пространството, където прекарвате най-много време, а именно вашето жилище.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap