Решения и билки за добър сън | Creative Home

Решения и билки за добър сън

Чувствате ли се изтощени и стресирани от забързания график на съвременния начин на живот и нямате добър сън? Трудно ли заспивате през нощта? Ако отговорът ви е “да”, крайно време е да инвестирате в намирането на начини за подобряване на навиците си за сън. Сънят е важен не само за физическото ни здраве; той е от съществено значение и за това да помогнем на ума си да се отпусне и подмлади от стреса и тревогите.

Липсата на сън може да доведе до стрес, раздразнителност, лоша преценка, проблеми с паметта и депресия. Освен това липсата на достатъчно почивка може да намали работата на имунната ви система, като понижи естествената защита на организма ви срещу болести. При толкова много стрес в днешния свят и с електронните джаджи, които ни държат будни по-късно от всякога, не е чудно, че милиони хора по света страдат от хронично безсъние, което означава, че имат проблеми със заспиването или редовното задържане на съня.

Лошото качество на съня е един от най-често срещаните проблеми, които измъчват съвременното население днес, но за щастие има много природни средства, които са ефективни и безопасни за употреба, стига да се използват в комбинация и с други стратегии.

Опитайте с приглушена светлина

Преди да си легнете, приглушете осветлението и намалете количеството синя светлина, която се излъчва от вашите устройства и друга електроника. Установено е, че синята светлина стимулира мозъка, повишавайки нивата на “хормона на съня” мелатонин, който е отговорен за това да ви помогне да заспите. Затова избягвайте мобилните устройствата в спалнята и намерете спокойствие в тъмнината – това може да е точното решение за по-добър сън от което се нуждаете, за да си починете добре през нощта.

Упражнения (вътре или навън)

Упражненията може да звучат като странен съвет за по-добър сън, но всъщност това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите съня си. Проучванията са установили, че хората, които редовно правят физически упражнения, имат по-добри навици за сън от тези, които не го правят. И макар че е важно да се упражнявате през целия ден, проучванията показват, че тялото ви трябва да е в спокойно състояние преди лягане. Най-доброто време за упражнения е преди да си легнете.

Проучванията са установили, че упражненията преди лягане имат 3 големи предимства – помагат ви да заспите по-бързо, да спите повече и намаляват вероятността да се събудите посред нощ. То помага и при безсъние, защото ви помага да се освободите от стреса и да отпуснете мускулите си. Ако търсите добра тренировка, която да ви помогне да заспите, опитайте с дихателни упражнения, упражнения за релаксация или нещо, което се фокусира върху дейност с ниска интензивност.

Етерични маска за добър сън през нощта

Когато търсите естествени средства, които да ви помогнат да заспите, едно от най-добрите места, от които да започнете, са етеричните масла. Етеричните масла са летливи растителни съединения, които от хиляди години се използват в радиотерапията заради силните си свойства. Тези масла могат да ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-бързо благодарение на способността им да отпускат мускулите и да облекчават стреса. Освен това те могат да ви помогнат да останете по-дълго време заспали благодарение на способността си да предизвикват сън. Етеричните масла могат да бъдат полезни при много различни нарушения на съня, включително безсъние, хъркане и безпокойство. Съществуват много етерични масла, които се използват като средства за сън; тези масла включват лавандула, мента, римска лайка и евкалипт.

Чай от лайка

Лайката е популярна билка, която от векове се използва като помощно средство за сън. Тя съдържа химически вещества, наречени апигенин и аристенидин, за които е установено, че отпускат мускулите на врата, като помагат за облекчаване на хъркането. Сварете чаша чай от лайка и я поставете в хладилника, докато се приготвяте за лягане – този прост трик ще ви помогне да се успокоите, докато се подготвяте да заспите. Чаят от лайка съдържа съединения, за които е установено, че ефективно помагат на хората да се отпуснат и да заспят.

Изсушени билки и цветя

Много хора се затрудняват да заспят, защото съзнанието им е твърде активно. Ако това ви прилича, опитайте да си направите спокоен, релаксиращ билков чай преди лягане. За приготвянето на тази билкова напитка можете да използвате сушени билки и цветя или торбички с чай. Лавандулата и ментата са известни с това, че успокояват ума и са типични билки за сън. Босилекът, розата и копърът също са успокояващи билки, за които е установено, че са полезни за подобряване на съня. Можете да използвате тези билки, за да си направите билков чай, който да пиете преди лягане. Успокояващите билки ще ви помогнат да отпуснете мускулите си и да успокоите ума си, а вие можете да изпиете чая, за да заспите бързо.

Дълбокото дишане може да ви помогне да се отпуснете и да заспите – и няма по-добър начин да направите това от вдишването на миризмите на любимите ви цветя и билки за сън. Можете да създадете спокойна и релаксираща атмосфера в спалнята си, като окачите няколко сухи билки или цветя в стаята си. Този прост трик може да ви помогне да се успокоите и да предизвикате качествен сън.

Лошият сън се отразява не само на физическото ви здраве, но и на психическото и емоционалното ви здраве. Ако искате да подобрите навиците си за сън, трябва да се храните балансирано, да спите достатъчно и да се опитате да намалите времето, което прекарвате в използване на електронни джаджи. С тези съвети ще бъдете готови да подобрите навиците си за сън и да живеете по-щастлив и здравословен живот.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap