Решения и билки за добър сън

Чувствате ли се изтощени и стресирани от забързания график на съвременния начин на живот и нямате добър сън? Трудно ли заспивате през нощта? Ако отговорът ви е “да”, крайно време е да инвестирате в намирането на начини за подобряване на навиците си за сън. Сънят е важен не само за физическото ни здраве; той е от съществено значение и за това да помогнем на ума си да се отпусне и подмлади от стреса и тревогите.

Липсата на сън може да доведе до стрес, раздразнителност, лоша преценка, проблеми с паметта и депресия. Освен това липсата на достатъчно почивка може да намали работата на имунната ви система, като понижи естествената защита на организма ви срещу болести. При толкова много стрес в днешния свят и с електронните джаджи, които ни държат будни по-късно от всякога, не е чудно, че милиони хора по света страдат от хронично безсъние, което означава, че имат проблеми със заспиването или редовното задържане на съня.

Лошото качество на съня е един от най-често срещаните проблеми, които измъчват съвременното население днес, но за щастие има много природни средства, които са ефективни и безопасни за употреба, стига да се използват в комбинация и с други стратегии.

Опитайте с приглушена светлина

Преди да си легнете, приглушете осветлението и намалете количеството синя светлина, която се излъчва от вашите устройства и друга електроника. Установено е, че синята светлина стимулира мозъка, повишавайки нивата на “хормона на съня” мелатонин, който е отговорен за това да ви помогне да заспите. Затова избягвайте мобилните устройствата в спалнята и намерете спокойствие в тъмнината – това може да е точното решение за по-добър сън от което се нуждаете, за да си починете добре през нощта.

Упражнения (вътре или навън)

Упражненията може да звучат като странен съвет за по-добър сън, но всъщност това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите съня си. Проучванията са установили, че хората, които редовно правят физически упражнения, имат по-добри навици за сън от тези, които не го правят. И макар че е важно да се упражнявате през целия ден, проучванията показват, че тялото ви трябва да е в спокойно състояние преди лягане. Най-доброто време за упражнения е преди да си легнете.

Проучванията са установили, че упражненията преди лягане имат 3 големи предимства – помагат ви да заспите по-бързо, да спите повече и намаляват вероятността да се събудите посред нощ. То помага и при безсъние, защото ви помага да се освободите от стреса и да отпуснете мускулите си. Ако търсите добра тренировка, която да ви помогне да заспите, опитайте с дихателни упражнения, упражнения за релаксация или нещо, което се фокусира върху дейност с ниска интензивност.

Етерични маска за добър сън през нощта

Когато търсите естествени средства, които да ви помогнат да заспите, едно от най-добрите места, от които да започнете, са етеричните масла. Етеричните масла са летливи растителни съединения, които от хиляди години се използват в радиотерапията заради силните си свойства. Тези масла могат да ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-бързо благодарение на способността им да отпускат мускулите и да облекчават стреса. Освен това те могат да ви помогнат да останете по-дълго време заспали благодарение на способността си да предизвикват сън. Етеричните масла могат да бъдат полезни при много различни нарушения на съня, включително безсъние, хъркане и безпокойство. Съществуват много етерични масла, които се използват като средства за сън; тези масла включват лавандула, мента, римска лайка и евкалипт.

Чай от лайка

Лайката е популярна билка, която от векове се използва като помощно средство за сън. Тя съдържа химически вещества, наречени апигенин и аристенидин, за които е установено, че отпускат мускулите на врата, като помагат за облекчаване на хъркането. Сварете чаша чай от лайка и я поставете в хладилника, докато се приготвяте за лягане – този прост трик ще ви помогне да се успокоите, докато се подготвяте да заспите. Чаят от лайка съдържа съединения, за които е установено, че ефективно помагат на хората да се отпуснат и да заспят.

Изсушени билки и цветя

Много хора се затрудняват да заспят, защото съзнанието им е твърде активно. Ако това ви прилича, опитайте да си направите спокоен, релаксиращ билков чай преди лягане. За приготвянето на тази билкова напитка можете да използвате сушени билки и цветя или торбички с чай. Лавандулата и ментата са известни с това, че успокояват ума и са типични билки за сън. Босилекът, розата и копърът също са успокояващи билки, за които е установено, че са полезни за подобряване на съня. Можете да използвате тези билки, за да си направите билков чай, който да пиете преди лягане. Успокояващите билки ще ви помогнат да отпуснете мускулите си и да успокоите ума си, а вие можете да изпиете чая, за да заспите бързо.

Дълбокото дишане може да ви помогне да се отпуснете и да заспите – и няма по-добър начин да направите това от вдишването на миризмите на любимите ви цветя и билки за сън. Можете да създадете спокойна и релаксираща атмосфера в спалнята си, като окачите няколко сухи билки или цветя в стаята си. Този прост трик може да ви помогне да се успокоите и да предизвикате качествен сън.

Лошият сън се отразява не само на физическото ви здраве, но и на психическото и емоционалното ви здраве. Ако искате да подобрите навиците си за сън, трябва да се храните балансирано, да спите достатъчно и да се опитате да намалите времето, което прекарвате в използване на електронни джаджи. С тези съвети ще бъдете готови да подобрите навиците си за сън и да живеете по-щастлив и здравословен живот.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap