Скандинавски стил в интериорния дизайн

Съвременният Скандинавски стил в интериорния дизайн донякъде води началото си от традиционни рустикални стилове характерни за северните страни на европейския континент. Днес те могат да се опишат с няколко думи: характерна простота, използване на чисти линии и земни материали.

Скандинавският стил има своите основни разпознаваеми характеристики и като такъв стои като открояващ се и търсен за домашни интериорни. Този текст обаче, освен че ще изброи основните характеристики на стила, ще го разгледа и в неговите подразделения в различните скандинавски страни. Преливайки в Дания, Швеция, Финландия, стилът търпи типични за тези държави промени и придобива нови естетически характеристики.

Сред общите неща, които трябва да знаете за Скандинавския стил са дървените подове, които се използват във всяка стая, с изключение на банята. Подовете винаги са светли на цвят, както и останалата част от дома. Стените обикновено са бели или сиви, а син текстил се използва върху дивани, килими и спално бельо, за да внесе типично впръскване на нюанс в домашния интериор. Скандинавският стил е класическо икономично обзавеждане.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/273312271128239647/

Минималистичните скандинавски мебели и архитектура се отличават с чисти и прости линии. Обикновено голямата фокусна точка във всекидневната са камините, за да затоплят интериора и да предлагат уютен контраст на приглушените цветове.

Шведски стил в интериорния дизайн

Шведският интериор се отличава с изискана елегантност и изчистен класически стил. Шведските домове заимстват черти от модерни и минималистични теми поради стилистичния фокус върху практичността и простотата. Стените обикновено са покрити в неутрален нюанс като сиво или почти бяло, за да придадат леко и ефирно усещане на стаята. Интериорите могат да бъдат акцентирани със земни тонове като зелено, кафяво и сиво-тупе, тъй като шведският стил набляга на използването на природата.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/350225308532613452/

Мебелите в шведските домове клонят към традиционната естетика – дървените столове са украсени с извити облегалки и струговани крака, докато масите и скриновете обикновено имат изветрял вид и са боядисани в бяло или сиво. Диваните и столовете са тапицирани с естествени материали като лен, памук, кожа и велур. Осветителните тела са неутрални и съдържат много малко детайли, за да се придържате към семпъл, минималистичен вид.

Датски стил в интериорния дизайн

Изчистените и прости линии и акцентът върху елегантните материали помагат да се дефинира тази опростена скандинавска естетика в нейното датско разклонение. Ярките цветове се въвеждат чрез шарени възглавници, тапицерия и тъкани. Монохроматичните неутрални тонове като ярко бяло, сиво и бежово се използват в останалата част от дома, за да контрастират с аксесоарите в смели цветове.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/33988172178997376/

Всички датски мебели имат изчистени линии без детайли, за да поддържат фокуса върху функцията, а не върху стила. Столовете и масите обикновено са фокусните точки на стаята, тъй като има малко други декоративни елементи. Интериорите в датски стил са свежи, чисти и никога претрупани. Лампи с чисти бели абажури и елегантни основи са поставени в целия дом, за да осветяват монохроматичната цветова палитра. Датският стил също е пример за едно икономично обзавеждане.

Финландски стил в интериорния дизайн

Във финландските домове ще видите модернистично усещане. Прозорците са големи и квадратни, което помага на стаята да изглежда просторна и светла. Камините от стеатит  са друга често срещана финландска характеристика, която добавя уникална индивидуалност и чар към интериора на дома. Също така често ще виждате стени с дървена ламперия и елегантен дървен под – и двете затоплят атмосферата.

Мебелите са уникално оформени в леки отворени форми, които предлагат модерна атмосфера на простота. Рамките за легла и масите могат да бъдат изработени от тръбна стомана – материал, който често се среща в съвременния и минималистичен дизайн на дома.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/212865519878032657/

Защо съвременният Скандинавски стил е важен?

Водещ принцип на скандинавския дизайн е да се установи хармония с околната среда и да се създадат неща, направени да издържат на предизвикателствата на времето. Той се стреми да допълни изкуството да се живее добре, като насърчава семпла домашна среда, която е пълна с качествени артикули и подобрява необременения начин на живот, лишен от излишно консуматорство.

По този начин това е важно както за индивида, тъй като домашната среда, която насърчава добре живеения живот, е все по-важен противодействие на натиска на съвременния живот, така и за планетата, тъй като ограничава необуздания стремеж за трупане на вещи и задълбочава връзката ни с природата.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap