Скандинавски стил в интериорния дизайн | Creative Home

Скандинавски стил в интериорния дизайн

Съвременният Скандинавски стил в интериорния дизайн донякъде води началото си от традиционни рустикални стилове характерни за северните страни на европейския континент. Днес те могат да се опишат с няколко думи: характерна простота, използване на чисти линии и земни материали.

Скандинавският стил има своите основни разпознаваеми характеристики и като такъв стои като открояващ се и търсен за домашни интериорни. Този текст обаче, освен че ще изброи основните характеристики на стила, ще го разгледа и в неговите подразделения в различните скандинавски страни. Преливайки в Дания, Швеция, Финландия, стилът търпи типични за тези държави промени и придобива нови естетически характеристики.

Сред общите неща, които трябва да знаете за Скандинавския стил са дървените подове, които се използват във всяка стая, с изключение на банята. Подовете винаги са светли на цвят, както и останалата част от дома. Стените обикновено са бели или сиви, а син текстил се използва върху дивани, килими и спално бельо, за да внесе типично впръскване на нюанс в домашния интериор. Скандинавският стил е класическо икономично обзавеждане.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/273312271128239647/

Минималистичните скандинавски мебели и архитектура се отличават с чисти и прости линии. Обикновено голямата фокусна точка във всекидневната са камините, за да затоплят интериора и да предлагат уютен контраст на приглушените цветове.

Шведски стил в интериорния дизайн

Шведският интериор се отличава с изискана елегантност и изчистен класически стил. Шведските домове заимстват черти от модерни и минималистични теми поради стилистичния фокус върху практичността и простотата. Стените обикновено са покрити в неутрален нюанс като сиво или почти бяло, за да придадат леко и ефирно усещане на стаята. Интериорите могат да бъдат акцентирани със земни тонове като зелено, кафяво и сиво-тупе, тъй като шведският стил набляга на използването на природата.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/350225308532613452/

Мебелите в шведските домове клонят към традиционната естетика – дървените столове са украсени с извити облегалки и струговани крака, докато масите и скриновете обикновено имат изветрял вид и са боядисани в бяло или сиво. Диваните и столовете са тапицирани с естествени материали като лен, памук, кожа и велур. Осветителните тела са неутрални и съдържат много малко детайли, за да се придържате към семпъл, минималистичен вид.

Датски стил в интериорния дизайн

Изчистените и прости линии и акцентът върху елегантните материали помагат да се дефинира тази опростена скандинавска естетика в нейното датско разклонение. Ярките цветове се въвеждат чрез шарени възглавници, тапицерия и тъкани. Монохроматичните неутрални тонове като ярко бяло, сиво и бежово се използват в останалата част от дома, за да контрастират с аксесоарите в смели цветове.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/33988172178997376/

Всички датски мебели имат изчистени линии без детайли, за да поддържат фокуса върху функцията, а не върху стила. Столовете и масите обикновено са фокусните точки на стаята, тъй като има малко други декоративни елементи. Интериорите в датски стил са свежи, чисти и никога претрупани. Лампи с чисти бели абажури и елегантни основи са поставени в целия дом, за да осветяват монохроматичната цветова палитра. Датският стил също е пример за едно икономично обзавеждане.

Финландски стил в интериорния дизайн

Във финландските домове ще видите модернистично усещане. Прозорците са големи и квадратни, което помага на стаята да изглежда просторна и светла. Камините от стеатит  са друга често срещана финландска характеристика, която добавя уникална индивидуалност и чар към интериора на дома. Също така често ще виждате стени с дървена ламперия и елегантен дървен под – и двете затоплят атмосферата.

Мебелите са уникално оформени в леки отворени форми, които предлагат модерна атмосфера на простота. Рамките за легла и масите могат да бъдат изработени от тръбна стомана – материал, който често се среща в съвременния и минималистичен дизайн на дома.

Скандинавски стил в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/212865519878032657/

Защо съвременният Скандинавски стил е важен?

Водещ принцип на скандинавския дизайн е да се установи хармония с околната среда и да се създадат неща, направени да издържат на предизвикателствата на времето. Той се стреми да допълни изкуството да се живее добре, като насърчава семпла домашна среда, която е пълна с качествени артикули и подобрява необременения начин на живот, лишен от излишно консуматорство.

По този начин това е важно както за индивида, тъй като домашната среда, която насърчава добре живеения живот, е все по-важен противодействие на натиска на съвременния живот, така и за планетата, тъй като ограничава необуздания стремеж за трупане на вещи и задълбочава връзката ни с природата.

 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap