Смяна на матрака

Смяна на матрака

Кога е време за смяна на матрака? Може сами да не го забелязвате, но понякога се налага да си го признаете, че сте спали на един и същи матрак твърде дълго. Страдате ли от безсънни нощи, болки в гърба, странна миризма в спалнята? Тогава може да са признаци, че е време да смените матрака.

Разбира се, че всичко през деня е по-добре, когато сте имали добър сън. Една от най-честите причини за лош сън е лошият и стар матрак. И все пак повечето хора спят твърде дълго на него без да се замислят. Ако разпознаете знаците по-долу, може би е крайно време да смените матрака си.

На колко години е вашият матрак?

Първо проверете със себе си на колко години всъщност е вашият матрак. Ако са минали повече от десет години, откакто сте го купили, вашият матрак наистина има нужда от смяна. Това, което се препоръчва като нормална възраст за матрака е седем години. Следователно десет години на един и същи матрак е максимумът, който можете да постигнете.

Сигнали за смяна на матрака

Често ли се събуждате с изтръпнали ръце или крака? Това може да е знак, че вашият матрак се нуждае от подмяна. Изглежда съвсем естествено, ако понякога се събудите с изтръпнали крак или ръка в леглото си, но всъщност изобщо не е така. Честата ситуация на изтръпнали части на тялото показва, че окачването на вашия матрак вече не е добро. За да проверите дали вашият матрак все още има достатъчно пружина, трябва да натиснете за кратко матрака с ръка. Ако не усетите добро съпротивление, тогава пружинирането е изчезнало и е най-добре да потърсите нов матрак.

Петна или неприятна миризма

Вашият матрак има петна или неприятна миризма? Това е знак, че трябва незабавно да отидете до магазина за легла. С годините много бактерии, прах и телесни течности се натрупват в един матрак и това не е много успокояващо. Особено важи това, ако сметне с времето на живот на матрака.

Безсънни нощи

Партньорът ви непрекъснато се мята насам-натам до вас и това ви събужда? Тогава това също означава, че вашият матрак е загубил от способностите си. Добрият матрак трябва да предлага достатъчно стабилност, така че да останете заспали, когато партньорът ви се обръща в леглото.

Болка в гърба

И накрая, болката в гърба също е разпознаваем знак, когато матракът ви е на края на живота си. Вашата възглавница и матрак са много определящи за позата ви през нощта. Ако те не са ви удобни, ще го усетите веднага на следващата сутрин. Ако нямате други видими причини за болките в гърба, тогава може да се замислите дали проблемът не идва от матрака.

С тази статия не ви караме за незабавна смяна на матрака, но да направите проверка дали нещата са добре за вас. Ако имате проблеми, които са породени от стар и непригоден матрак, тази стъпка ще ви помогне да ги решите. 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap