Традиционен стил в интериорния дизайн | Creative Home

Традиционен стил в интериорния дизайн

Това, което днес наричаме Традиционен стил в интериорния дизайн черпи вдъхновение от зората на модерната цивилизация и особено от 18. и 19. век. Отличаващ се с влияния от Европа, Щатите и дори Япония, стилът обединява сложните творения на занаятчиите с нуждата на човека от комфорт, така че да се създаде страхотен баланс в интериора, който въздейства на сетивата с уют, хармония и възможност за персонализация в декора.

Ако можем да си позволим генерализация още в началото на текста, това е стил, който от всички най-добре се вписва в жилищните сгради, просто защото, той е произлязъл от присъщия на човека усет за домашна среда.

Въпреки че се корени в миналото, Традиционният стил продължава да се развива, като запазва оригиналната си елегантност. Той е идеалната комбинация от изтънченост и комфорт. Поради вечните елементи, които включва, и фината елегантност, която представя, стилът все още е актуален.

Определението за традиционен стил

Традиционният интериорен стил се свързва с извитите линии и симетрия, които заедно създават усещане за лукс. Всяка линия се стреми към елегантност, всеки детайл работи към последователност и красота. Ако елементите работят заедно като палитра и размери, те създават сложни и изтънчени декори.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://www.bhg.com/decorating/decorating-style/traditional/traditional-decorating/?

Традиционните елементи в интериора могат да включват колекции от книги подредени в големи, но красиви шкафове, полилеи, изискани вази и флорални аранжировки. Популярни са и богато украсените килими, вградените шкафове и изкуството поставено в рамка. Опциите за традиционния интериор са толкова разнообразни, че най-важно при преднамереното търсене на интериорния дизайн е елементите да се балансират заедно, като едно допълващо се цяло.

Характеристики на традиционния интериорен дизайн

Единствените строги правила на интериора в традиционния стил са последователността и елегантността. Цялостният дизайн трябва да бъде хармоничен, без изненади. Ако тези основи се следват, елементите и аксесоарите могат да бъдат наслоени и смесени, така че да се създадат безкрайни възможности за хората с различни предпочитания, но с изтънчено усещане за традиция и уют.

Основни цветове и допълваща цветова палитра за традиционно обзавеждане: богатите топли тонове създаващи усещането за обагрена дървесина, това важи особено за мебелировката. Бялото е акцентен цвят, заедно с приглушените и пастелни нюанси.  Финитурите на елементите в интериора са сребро, месинг, златен цвят, лъскав бронз.

Богатите тонове са в традиционните стаи, докато бляскавите нюанси отиват в луксозните помещения на сградата. Акцентните цветове са допълващи към основния, като са позволени няколко тоналности от тях. Цветовете се съчетават умело с другите елементи в помещенията.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://www.bhg.com/decorating/decorating-style/traditional/traditional-decorating/?

Солидните цветове често се смесват с флорални мотиви, ивици, дамаски, карета, които добавят многопластовото усещане така характерно за стила.

Декорни елементи и естетика: характерна за стила е комбинацията е от криви и заоблени контури. Изчистен рафиниран външен вид с акцент върху симетрията. Картини окачени в рамки по класически начин, фотографии, ретро декоративни елементи. Незамени в интериора са деко възглавнички, одеяла, килими, порцелан, флорални аранжировки.

Изобщо Традиционният стил носи със себе си единен ритъм, всеки елемент е на мястото си в интериора, подреден в симетрично оформление между мебелите, декоративните намеси, уредите и всички останали елементи. Стаите са устроени така, че да бъдат функционални, семейни и удобни.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://in.pinterest.com/pin/844493668660915/

Подовите покрития и дървените основни на мебелите обикновено са по-тъмни. Вместо винилови настилки, които се търсят за съвременните интериоири, класическите паркети може да се заменят с ламинат.

Стените обикновено са боядисани в приглушени неутрални цветове, но могат да включват тапети с фини шарки в традиционни флорални мотиви, да бъдат на ивици или дамаска. Текстилът обикновено е неутрален или с фини шарки, както при тапетите и може да бъде от памук, вълна, кадифе, коприна.

Мебели в Традиционен стил

Не е случайно. че традицинният интериорен стил е все още широко популярен. Той осигурява грижливо подредена и изискана среда, която е едновременно визуално впечатляваща и удобна за живеене. Именно в тази насока са мебелите, които характеризират стила. Най-общо казано, мебелите съчетават богато украсени детайли, топли цветове и елементи от архитектурния дизайн. От обърнати крака до класическа форма на корона, традиционният стил обръща голямо внимание на всички детайли. Смелите, наситени и вечни цветове са използвани за допълване на елегантните дизайнерски характеристики.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://images.furnituredealer.net/img/dealer/-1/Upload/Buying%20Guides/Traditional%20Style/collage%20traditional.jpg

Тъй като традиционният дизайн е вдъхновен до голяма степен от Англия и Европа от 18-19 век, това царствено влияние се забелязва и в подредените традиционни мебели. Те са тежки и изискано украсени, с извити крачета, с тъфтинг тапицерия и ясно си личи занаятчийски издълбаното дърво. Едно от определящите елементи в дизайна с извитите линии пи фотьойлите, минималните орнаменти, меката седалка и кабриоловите крака. Друг популярен подход са столовете с висока облегалка дървени крака и крилати страни.

Традиционният стил в дизайна като такъв може да обхване цялото интериорно пространство. Затова очаквайте нашите статии за традиционния стил, приложен наяве в съвременните жилищни сгради. 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap