Традиционен стил в интериорния дизайн

Това, което днес наричаме Традиционен стил в интериорния дизайн черпи вдъхновение от зората на модерната цивилизация и особено от 18. и 19. век. Отличаващ се с влияния от Европа, Щатите и дори Япония, стилът обединява сложните творения на занаятчиите с нуждата на човека от комфорт, така че да се създаде страхотен баланс в интериора, който въздейства на сетивата с уют, хармония и възможност за персонализация в декора.

Ако можем да си позволим генерализация още в началото на текста, това е стил, който от всички най-добре се вписва в жилищните сгради, просто защото, той е произлязъл от присъщия на човека усет за домашна среда.

Въпреки че се корени в миналото, Традиционният стил продължава да се развива, като запазва оригиналната си елегантност. Той е идеалната комбинация от изтънченост и комфорт. Поради вечните елементи, които включва, и фината елегантност, която представя, стилът все още е актуален.

Определението за традиционен стил

Традиционният интериорен стил се свързва с извитите линии и симетрия, които заедно създават усещане за лукс. Всяка линия се стреми към елегантност, всеки детайл работи към последователност и красота. Ако елементите работят заедно като палитра и размери, те създават сложни и изтънчени декори.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://www.bhg.com/decorating/decorating-style/traditional/traditional-decorating/?

Традиционните елементи в интериора могат да включват колекции от книги подредени в големи, но красиви шкафове, полилеи, изискани вази и флорални аранжировки. Популярни са и богато украсените килими, вградените шкафове и изкуството поставено в рамка. Опциите за традиционния интериор са толкова разнообразни, че най-важно при преднамереното търсене на интериорния дизайн е елементите да се балансират заедно, като едно допълващо се цяло.

Характеристики на традиционния интериорен дизайн

Единствените строги правила на интериора в традиционния стил са последователността и елегантността. Цялостният дизайн трябва да бъде хармоничен, без изненади. Ако тези основи се следват, елементите и аксесоарите могат да бъдат наслоени и смесени, така че да се създадат безкрайни възможности за хората с различни предпочитания, но с изтънчено усещане за традиция и уют.

Основни цветове и допълваща цветова палитра за традиционно обзавеждане: богатите топли тонове създаващи усещането за обагрена дървесина, това важи особено за мебелировката. Бялото е акцентен цвят, заедно с приглушените и пастелни нюанси.  Финитурите на елементите в интериора са сребро, месинг, златен цвят, лъскав бронз.

Богатите тонове са в традиционните стаи, докато бляскавите нюанси отиват в луксозните помещения на сградата. Акцентните цветове са допълващи към основния, като са позволени няколко тоналности от тях. Цветовете се съчетават умело с другите елементи в помещенията.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://www.bhg.com/decorating/decorating-style/traditional/traditional-decorating/?

Солидните цветове често се смесват с флорални мотиви, ивици, дамаски, карета, които добавят многопластовото усещане така характерно за стила.

Декорни елементи и естетика: характерна за стила е комбинацията е от криви и заоблени контури. Изчистен рафиниран външен вид с акцент върху симетрията. Картини окачени в рамки по класически начин, фотографии, ретро декоративни елементи. Незамени в интериора са деко възглавнички, одеяла, килими, порцелан, флорални аранжировки.

Изобщо Традиционният стил носи със себе си единен ритъм, всеки елемент е на мястото си в интериора, подреден в симетрично оформление между мебелите, декоративните намеси, уредите и всички останали елементи. Стаите са устроени така, че да бъдат функционални, семейни и удобни.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://in.pinterest.com/pin/844493668660915/

Подовите покрития и дървените основни на мебелите обикновено са по-тъмни. Вместо винилови настилки, които се търсят за съвременните интериоири, класическите паркети може да се заменят с ламинат.

Стените обикновено са боядисани в приглушени неутрални цветове, но могат да включват тапети с фини шарки в традиционни флорални мотиви, да бъдат на ивици или дамаска. Текстилът обикновено е неутрален или с фини шарки, както при тапетите и може да бъде от памук, вълна, кадифе, коприна.

Мебели в Традиционен стил

Не е случайно. че традицинният интериорен стил е все още широко популярен. Той осигурява грижливо подредена и изискана среда, която е едновременно визуално впечатляваща и удобна за живеене. Именно в тази насока са мебелите, които характеризират стила. Най-общо казано, мебелите съчетават богато украсени детайли, топли цветове и елементи от архитектурния дизайн. От обърнати крака до класическа форма на корона, традиционният стил обръща голямо внимание на всички детайли. Смелите, наситени и вечни цветове са използвани за допълване на елегантните дизайнерски характеристики.

Традиционен стил в интериорния дизайн

https://images.furnituredealer.net/img/dealer/-1/Upload/Buying%20Guides/Traditional%20Style/collage%20traditional.jpg

Тъй като традиционният дизайн е вдъхновен до голяма степен от Англия и Европа от 18-19 век, това царствено влияние се забелязва и в подредените традиционни мебели. Те са тежки и изискано украсени, с извити крачета, с тъфтинг тапицерия и ясно си личи занаятчийски издълбаното дърво. Едно от определящите елементи в дизайна с извитите линии пи фотьойлите, минималните орнаменти, меката седалка и кабриоловите крака. Друг популярен подход са столовете с висока облегалка дървени крака и крилати страни.

Традиционният стил в дизайна като такъв може да обхване цялото интериорно пространство. Затова очаквайте нашите статии за традиционния стил, приложен наяве в съвременните жилищни сгради. 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap