Кухня Арт Деко

Идеите за кухня Арт Деко впечатляват с ненадмината красота и шик. За да ги осъществите обаче, трябва да знаете, че това е стил с определени правила и висококачествени материали. Едно е сигурно, кухня, декорирана в стил Арт Деко, е изключителна, впечатляваща, бляскава и няма да остане незабелязана.

Как да проектираме и декорирате кухня в стил Арт Деко? Кои са основните характеристики и специфични характеристики на стила, които трябва да знаете и как да ги включите в интериора си? Ще очертаем основните правила и ще ви дадем няколко съвета и идеи за цветова схема, облицовки, материали, мебели и декор.

Цветова схема и финитури

Кухнята в стил Арт Деко трябва да бъде изпипана до най-малкия детайл. Стилът не толерира крещящи цветове. Характеризира се с приглушени тонове. Черно и бяло е класическа комбинация, но тя сякаш върви повече за банята. Цветовата палитра в кухнята може да включи сиво, бежово и метално сребристо или златисто, които създават изключителен външен вид. Могат да се добавят акценти като зелено, синьо, златисто и червено, но те трябва да се използват пестеливо.

Кухнята вдъхновена от стила, трябва да е изградена само от най-качествените материали, така че не правете компромис с тази точка. В миналото Арт Деко мебелите са се изработвали от най-благородните дървесни видове – дъб, орех, махагон, палисандрово дърво, абанос. Мебелите от фурнировани също са много популярни. Лакираните повърхности с ефектен зърнест контур често се допълват от слонова кост или седеф.

Един от най-значимите и разпознаваеми елементи, който е важен детайл в интериорния дизайн на Арт Деко, са слънчевите лъчи. Такава стилизирана орнаментика може да се използва в тапицерия на мебели, декорация, текстил. Освен това стилът не толерира безпорядък и бъркотия. Много полирани и огледални повърхности изглеждат впечатляващо, но изискват постоянна поддръжка и отстраняване на петна, капки и пръстови отпечатъци, особено в кухнята.

Подът и стените в Арт Деко Кухнята

Най-подходящият вариант за обзавеждане за кухня в стил Арт Деко са керамичните плочки. Те са практични, има богат избор от текстури и страхотна визуална привлекателност. Идеален избор са плочките от естествен камък – мрамор или гранит. Ако предпочитате дървени подове, светлите тонове не са приемливи и ще трябва да търсите по тъмен дъб, махагон, палисандрово дърво.

Оформлението на плочките трябва да е в геометричен порядък или с геометрични шарки. Ако естествените плочки ви се струват скъпо решение, можете да използвате винилови настилки имитация на дървени подове или на мраморни такива, или гранитогресни плочки в същата имитация.

За стените може да използвате подходящ тапет с характерна шарка, както и декоративна мазилка. Райетата са добър избор за декориране на акцентна стена. Друг вариант е да изберете екзотични мотиви, зебра шарка или фреска. За гръб можете да изберете плочки, с геометрична мозайка или шарка рибена кост. Модерните кухни в Арт Деко често са декорирани с мраморни плочи като гръб поради изключителната си красота.

Изисканият таван е друга характерна черта на кухните в стил Арт Деко. Мазилката, окачените конструкции или греди, изработени от скъпо дърво, подчертават луксозния интериор. Това автоматично ни навежда към таванното осветление. Големи полилеи с класически или модерен дизайн, изработени от кристално стъкло или метал се комбинират с вградени таванни светлини. Оригиналните тела висят директно над кухненския остров или масата за хранене.

Арт Деко кухненски мебели

Когато избирате мебели за обзавеждане за кухня в стил Арт Деко, трябва да се ръководите от едно правило – шкафовете трябва да изглеждат богати, изискани и функционални. Геометричните форми и мотиви отново са част от основното правило.

Комбинирайте ясните прави линии с извити заоблени такива. Трапезната маса и столовете трябва да бъдат изработени от благородно дърво или стъкло. Столовете с извити крака и дърворезби са добър избор. Като цяло, ако говорим за перфектната кухня в стил Арт Деко, тя трябва да бъде обзаведена с изработени по поръчка парчета от фино дърво или, като опция, реставрирани антики.

Можете да изберете или меки тапицирани седалки или твърди с метални елементи. Тапицерията трябва да бъде кадифе, сатен, кожа и велур. Зоната за хранене трябва да бъде облагородена според традициите на най-добрите елитни ресторанти. Това няма как да не повиши естетическата визия на интериора, но и апетита

Като заключение можем да добавим и мястото на кухненските уреди и декоративните Арт елементи. В Арт Деко кухнята, тези уреди не са вградени, а открити. Високотехнологичната печка, фурна или абсорбатор понякога се превръщат във фокусна точка на интериора. Те привличат вниманието и трябва да изглеждат подходящо – масивни и скъпи.

Изкуството, изящно или приложно в интериора, трябва веднага да привлича вниманието – елегантна ваза, бронзова фигурка, сребърни свещници или стенописи, лъскави аксесоари с изтънчени форми и др. Не бива да забравяте и етническите мотиви, които също трябва да присъстват. Това могат да бъдат картини с пейзажи или черно-бели снимки в тънки дървени или метални рамки. Огледалата в кухнята също играят огромна роля. Огледалата и гланцовите повърхности ще добавят светлина и въздух, правейки кухнята да изглежда просторна.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap